Το ΚΤΕΛ του Μουτσινά *κριτική

Written by

Θα πάτε για να περάσετε ένα χαλαρό δίωρο σε μια παράσταση αν μη τι άλλο ευπρεπή. Η υπόθεση δεν είναι η σούπερ ανακάλυψη, θυμίζει παλιές ταινίες αλά Αγκάθα, αλλά ο Μουτσινάς κατορθώνει να δώσει τη δική του πινελιά προκαλώντας πολλές ανατρεπτικές, χιουμοριστικές σκηνές.

αρχείο λήψης Ένα βράδυ, το ΚΤΕΛ, χαλάει στο πουθενά και οι επιβάτες του βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι του γιατρού Αντώνη Τόνγκα (Νίκος Μουτσινάς) και της συζύγου του Μαίρης Καμπάνα (Βασιλική Ανδρίτσου).  Ένας γυμναστής και δάσκαλος του τέννις (Θανάσης Αλευράς), μια πόρνη (Ματίνα Νικολάου),μια κυρία πρόεδρος στη διάσωση του μονάρχιδου σκίουρου (Τζένη Διαγούπη),  η Μις Πελοπόννησος (Αθηνά Οικονομάκου) αλλά και η οδηγός του ΚΤΕΛ (Φωτεινή Ντεμίρη) μπλέκονται σε καταστάσεις περίεργες, σουρεαλιστικές αλλά και κωμικές.

Οι καταστάσεις μπλέκονται, όταν εν αγνοία τους βέβαια, ετοιμάζονται να γίνουν δωρητές οργάνων. Και εκεί αρχίζουν μια σειρά από κωμικά επεισόδια.

Το έργο γράφτηκε από τον Μουτσινά και τη Διαγούπη οι οποίοι δείχνουν, μετά την επιτυχία που σημείωσαν και με τα Βαφτίσια, ότι αν ασχοληθούν σοβαρά μπορούν να δημιουργήσουν και καλύτερα και περισσότερο σφιχτοδεμένα κείμενα και να απαλλαχθούν από τις έντονες επιρροές. Αν δώσουν μάλιστα  βάρος στο στήσιμο αληθινών χαρακτήρων δουλεύοντάς τους περισσότερο θα απογειωθούν. Έχουν ταλέντο και φαίνεται ότι δένουν καλά. Εξάλλου έχουμε ανάγκη από καλά κείμενα και μάλιστα κωμικά.

ktel3Οι ηθοποιοί υπηρετούν σωστά το έργο και η επιτυχία του οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος στους συντελεστές της παράστασης. Την παράσταση βέβαια κλέβει ο Μουτσινάς που αδικεί τον εαυτό του με τις τηλεοπτικές εκπομπές του. Έχει ταλέντο και μπορεί να μας δώσει καλά δείγματα αν δεν αναλώνεται συνέχεια. Αλλά και η Ανδρίτσου έχει στόφα κωμικού και εδώ ,που δεν καταφεύγει σε μεγάλες υπερβολές και τις συνήθεις φωνακλάδικες μανιέρες της, είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Ο Θανάσης Αλευράς είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός με ποιότητα και βάθος που μπορεί και ανταπεξέρχεται σε πολλά και διαφορετικά πράγματα πάντα με μεγάλη επιτυχία. Το ταλέντο του φαίνεται σε κάθε του κίνηση. Πρέπει όμως και αυτός να βρει τον προσανατολισμό του. Έχει να δώσει πολλά! Αλλά και η Οικονομάκου στον ρόλο της χαζής ξανθιάς είναι πειστική όπως πειστική είναι και η πόρνη της Νικολάου με τις θανατηφόρες ατάκες της. Η Διαγούπη, ως πρόεδρος του μονάρχιδου σκίουρου είναι απολαυστική και η Ντεμίρη σε μικρό ρόλο μεν αλλά πολύ καλά ερμηνευμένο δε.

Τα σκηνικά είναι πολύ λειτουργικά και συγκριτικά με άλλες παραστάσεις που  τα αποτελέσματα της ένδειας και της κρίσης είναι φανερά, είναι πολύ αξιοπρεπή και συντελούν στην απόλαυση της παράστασης. Τα χορευτικά και να έλειπαν δεν θα χαλούσε ο κόσμος. Τι τα θέμε τόσα φτερά και πούπουλα; Πολύ καλή  η επιλογή των μουσικών κομματιών.

Ο κόσμος που ήταν πολύς, πάρα πολύς, έδειχνε να το απολαμβάνει.

Εν κατακλείδι είναι μια πολύ αξιοπρεπής παράσταση που δεν καταφεύγει σε φθηνά αστεία και βωμολοχίες για να προκαλέσει γέλιο. Διασκεδάζεις και κάποιες φορές γελάς αβίαστα.