Το τελευταίο σημείωμα

Written by

 Το τελευταίο σημείωμα είναι η ταινία του Παντελή Βούλγαρη που αξίζει να δεις! Μια ταινία που θα αναβιώσει μπρος στα μάτια σου τις ιστορίες της γιαγιάς και του παππού από τον πόλεμο, βλέποντας ίσως μέσα στους ηθοποιούς κάποιον ήρωα από τις αφηγήσεις τους.

Η ταινία διαδραματίζεται στο στρατόπεδο κρατουμένων του Χαϊδαρίου όπου διοικητής ήταν ο υπολοχαγός των SS, Κάρλ Φίσερ.  Αυτός μαζί με τον 34χρονό Ναπολέοντα Σουκατζίδη είναι οι κεντρικοί ήρωες γύρω από τους οποίους εκτυλίσσετε η πλοκή, καθώς ο Ναπολέοντας, κρατούμενος του στρατοπέδου, εκτελεί χρέη διερμηνέα στις ανακρίσεις που γίνονται αλλά και σε οτιδήποτε άλλο του ζητηθεί. Ενώ το κεντρικό ιστορικό γεγονός της ταινίας αποτελεί η εκτέλεση των 200 στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.

Οι ερμηνείες πολύ δυνατές, θα σε γεμίσουν συναισθήματα, θα βιώσεις την κάθε σκηνή μαζί με τους υπόλοιπους κρατουμένους αφού το ιστορικό αυτό δράμα σχεδόν εκβιαστικά σε συγκινεί. Θα σου γίνει αυτό καλύτερα αντιληπτό στις τελευταίες σκηνές τις ταινίας και συγκεκριμένα στο τελευταίο τους βράδυ, στο «γλέντι» πριν την εκτέλεση…πόσο δυναμική μπορεί να χει μια σκηνή; Εκεί ίσως να λέγαμε ότι είναι η κορύφωση της ταινίας!

 

Όπως παρατηρείται δεν σας λέω πολλά για την πλοκή γιατί στόχος μου είναι να την δείτε…Ελπίζω να το πέτυχα!

Ο Παντελής Βούλγαρης, με την Ιωάννα Καρυστιάνη να υπογράφει το σενάριο, θα μας μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44, και θα μας γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα.

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Ηθοποιοί: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ, Τάσος Δήμας, Βασίλης Κουκαλάνι, Αινείας Τσαμάτης, Λουκάς Κυριαζής, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου, Λευτέρης Λαμπράκης, Μιχάλης Αεράκης, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Μανώλης Ψαρουδάκης, Γιώργος Καραμαλέγκος, Βασίλης Σύρρος, Δημήτρης Καλογεράκης, Μανώλης Μαυράκης, Μηνάς Μισύρης, Τάσος Καϊσαρλής, Αντώνης Παλιεράκης, Νίκος Ράμμος, Μιχάλης Τακτικάκης, Μανώλης Πούλης, Θεώνη Κουτσουνάκη
Διάρκεια: 106 λεπτά
Είδος ταινίας: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ

cityculture.gr/ γράφει η Φρειδερίκη Παπαιωάννου