Top 10 κινηματογραφικές ταινίες με θέμα τις εκλογές

Written by

Εκλογές, κόμματα, με φρου φρου κι αρώματα; Γιορτή της δημοκρατίας; Πανηγυράκι; Όπως και να ‘χει οι εκλογές όριζαν και ορίζουν καταστάσεις και συνθήκες, οριοθετούν το παλιό με το νέο, το κατεστημένο με την ανατροπή και καθορίζουν το αν μια χώρα, μία πόλη, ένα χωριό θα αλλάξει ή θα μείνει το ίδιο. Ο Ευριπίδης Ταρασίδης επιλέγει  6+4 ταινίες από τον διεθνή και εγχώριο κινηματογράφο με θέμα τις εκλογές!

 Το top 10 από το thessaloniki-portal.gr

10. American President (1995)

portman-bening-gallery-11-2011-a-l (1)Ο Rob Reiner (Όταν ο Χάρυ συνάντησε την Σάλυ, This is spinal tap, Στάσου πλάι μου, Ζήτημα τιμής) συναντά τον σεναριογράφο Aaron Sorkin (Ζήτημα τιμής, Social Network, Malice) και συνδημιουργούν μία ερωτική κωμωδία με άξονα τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Μάικλ Ντάγκλας, Ανέτ Μπένινγκ και Τσάρλι Σιν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αρκετά απολιτίκ για τα ευρωπαικά γούστα, όμορφη σκηνοθεσία, πειστικές ερμηνείες και μία εκλογική μάχη που την κερδίζει ο έρωτας (μπλιαχ) και η ανθρώπινη πλευρά του υποψηφίου για την θέση του πλανητάρχη (μπλιαχ και πάλι).  Πέρα απ’ την πλάκα είναι μία καλοφτιαγμένη ταινία που δίνει μία πιο κωμική πλευρά σε μία από τις σημαντικότερες (δυστυχώς) αναμετρήσεις για το μέλλον της πολιτικής (και μη) καθημερινότητας.

 9. Wag the dog (1997)

wag-the-dog-2-1Θα μπορούσε να ‘ναι αληθινή ιστορία. Η απάτη των πολιτικών σε όλο της το μεγαλείο. Ο Ντάστιν Χοφμαν και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο καλούνται να δημιουργήσουν μία φήμη πολέμου ώστε να κρύψουν το ερωτικό σκάνδαλο του υποψήφιου για το χρίσμα του προέδρου της Αμερικής. Πολύ γέλιο, πανέξυπνο σενάριο παρμένο από το βιβλίο του Λάρυ Μπέινχαρτ και σκηνοθετημένο από τον Μπάρυ Λέβινσον (Rainman, Sleepers). Μία ταινία που μπορεί να σε βάλει σε προβληματισμούς για τα παιχνίδια που μπορεί να παίζονται πίσω από τις πλάτες των ψηφοφόρων έστω και αν το θέμα είναι αρκετά τραβηγμένο. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις! Ικανούς του έχω!

 8. Napoleon Dynamite (2004)

Napoleon-Dynamite_lΕκλογές είναι η ψηφοφορία για την ανάδειξη κυβέρνησης, εκλογές είναι και η επιλογή προέδρου της τάξης! Και επειδή η δημοκρατία ξεκινά από κάτω, ο Τζάρετ Χες δεν δίστασε να μας παρουσιάσει αυτή την εξωφρενικά χαζή αλλά τόσο αστεία ταινία για την προεκλογική περίοδο σε ένα γυμνάσιο της Αμερικής. Ένας νερντ μαθητής αποφασίζει να πάρει στα χέρια του την εξουσία του γυμνασίου της πόλης. Αρωγό στην προσπάθεια του βρίσκει τον φίλο του που θέλει να νιώσει ξεχωριστός και να απομακρυνθεί  από την αλλόκοτη ζωή της οικογενειακής του φωλιάς. Η προεκλογική μάχη στα καλύτερα της!

 

7. The Candidate (1972)

KandidatΜία από τις λιγότερο γνωστές ταινίες που πρωταγωνιστεί ο Ρόμπερτ Ρεντφορτ (κακώς κατά την γνώμη μου, διότι πρόκειται για πολύ καλή ταινία). Ο Μπιλ Μακ Κέι δεν έχει καμία απολύτως ελπίδα να εκλεγεί. Και αυτό του επιτρέπει να διαχειριστεί με τον δικό του, δίκαιο και ορθό τρόπο την προεκλογική του εκστρατεία. Άλλωστε κουβαλά και το προφίλ του δίκαιου δικηγόρου που υπερασπίζεται τους αδύναμους. Μα έλα που δεν είναι έτσι τα πράματα. Σιγά μη σ αφήσουν οι μανατζαρέοι και οι σύμβουλοι να παίξεις το παιχνίδι δίκαια. Και η μάχη ανάμεσα στην πολιτική ορθότητα και την πολιτική του μάρκετινγκ ξεκινά! Ποιος κερδίζει; Πάντως όχι οι πολίτες! Όσκαρ προτώτυπου σεναρίου και κλασικά υπέροχη ερμηνεία του Ρέντφορτ!

 6. Swing Vote (2008)

swing_vote_onpageΤι θα γινόταν αν το χρίσμα του προέδρου των ΗΠΑ εξαρτιόταν  από την δική σου ψήφο; Αν η δική σου ψήφος έκρινε το αποτέλεσμα; Και αν εσύ ήσουν ένας ρέμπελος, πατέρας μίας κόρης που αντί να την κηδεμονεύεις εσύ , το κάνει αυτή για σένα; Δύσκολα τα πράματα ε; Ωδή στην δημοκρατία ή καλυμμένη εμμονική ψηφολαγνία συγκεκριμένων αποχρώσεων (διαφορετικών κάθε φορά).; «Φαντάζεσαι να μην βγει το κόμμα μου από δική μου ψήφο;» θα διερωτούνται τα εγχώρια κομματόσκυλα. Όπως και να χει, η ταινία του Τζόσουα Μάικλ Στερν με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Κόνστερ είναι μια συμπαθητική προσπάθεια αποτύπωσης της σπουδαιότητας της ψήφου κάθε πολίτη και η παραδοχή ότι δυστυχώς αυτοί που ψηφίζουν και βγάζουν κυβερνήσεις απέχουν πολύ για να γίνουν ΠΟΛΙΤΕΣ.

5. No (2012)

no-2012-001-rene-rainbow-backdropΗ Ταινία του Πάμπλο Λαρραίν πραγματεύεται μία μαύρη περίοδο στην ιστορία της Χιλής. Επί Πινοσέτ, και με αυξημένη την διεθνή κατακραυγή , το καθεστώς αποφασίζει να κάνει δημοψήφισμα για το αν θέλουν ή όχι την συνέχιση της διακυβέρνησης από την χούντα. Ο άξονας αφήγησης είναι η παραγωγή ενός σποτ από την μεριά της «αντιπολίτευσης» που θα προτρέπει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν όχι (no) στην συνέχιση της διακυβένρησης της χώρας από το καθεστώς του Πινοσέτ. Πρωταγωνιστής ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερναλ.  Μία από τις πιο όμορφες ταινίες που προσεγγίζουν εκείνη την ζοφερή περίοδο, γυρισμένη με ντοκυμαντερίστικο τρόπο (κάμερα στο χέρι, χρήση ζουμ) και εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα. Ό,τι πρέπει για τους ανθρώπους που σκέφτονται να το ρίξουν ακροδεξιά. Η δύναμη των πολιτών φέρνει ανάποδα τον ντουνιά στην χιλιοβασανισμένη Χιλή.

 4. Υπάρχει και φιλότιμο (1965)

filotimoΤο όνομα Μαυρογιαλούρος συνοδεύει υποτιμητικά εκατοντάδες υπουργούς της Ελλάδας από το 1965, έτος που παρουσιάστηκε η ταινία! Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας κάθεται αραχτός στο γραφείο του και απολαμβάνει την κοσμική πολιτική ζωή που του προσφέρει το πόστο του Υπουργού. Την παραμικρή ιδέα δεν έχει για το τι γίνεται στον έξω κόσμο. Τον έλεγχο τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο τον έχει χάσει αφού σύμβουλοι, γυναίκα και κόρη τον κάνουν ό,τι θέλουν. Όμως όλα θα έρθουν τούμπα όταν θα πάει στα εγκαίνια ενός μαιευτηρίου στην Πλατανιά (ένα μικρό χωριό). Για κακή του (ή μήπως για καλή του;) τύχη η κόρη του θα τρακάρει και θα τους περιποιηθούν οι κάτοικοι του χωριού. Και εκεί είναι που θα μάθει τι εστί πολιτική με πι μικρό.

Σενάριο και σκηνοθεσία από τον μεγάλο Αλέκο Σακελάριο. Πλήρης καταγραφή της πολιτικής κουλτούρας της δεκαετίας του ’60 (που δεν διαφέρει και πολύ από την σημερινή πολιτική κατάσταση).  Από τις καλύτερες ερμηνείες του Λάμπρου Κωνσταντάρα, καταπληκτικός ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, μαεστρική σκηνοθεσία από τον Αλέκο Σακελάριο! Κλασική ταινία καλού ελληνικού σινεμά.

 3. Ζητείται Ψεύτης (1960)

zititaiΟ Δημήτρης Ψαθάς είναι ένας από τους καλύτερους χρονογράφους που έζησαν στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Διαλιανίδης ένα από τους μετριότερους σκηνοθέτες. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς. Ζόρικο ταίριασμα αλλά καλό αποτέλεσμα. Η ταινία λοιπόν, βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό του Ψαθά. Ένας βουλευτής έχει τάξει τόσα πολλά σε ψηφοφόρους που πλέον δεν ξέρει πώς να τους ξεφορτωθεί. Προφανώς και όλα τα ταξίματα ήταν ψέματα. Και τι χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Ένας ψεύτης! Ένα τυχαίο συμβάν θα φέρει τον Ντίνο Ηλιόπουλο ιδιαίτερο του βουλευτή με μοναδική του υποχρέωση να λέει ψέματα προκειμένου να καλύψει τις απραγματοποίητες υποσχέσεις του βουλευτή. Σας θυμίζει κάτι;

 2. Κυρία δήμαρχος (1960)

dimarhosΔύο τέρατα του ελληνικού θεάτρου αντίπαλοι σε εκλογές! Αυλωνίτης και Βασιλειάδου, σε σενάριο Παπαμιχαήλ/Μάτσα και η θρυλική ατάκα του Αυλωνίτη  «Θα σας κάνω γεφύρια! Και αφού δεν έχουμε ποτάμια για τα γεφύρια, θα σας κάνω και ποτάμια!». Η καπάτσα καφετζου Βασιλειάδου ενσαρκώνει τον μέσο Έλληνα χωριατοδήμαρχο που τάζει λαγούς με πετραχήλια. Από την άλλη ο πρώην επιλοχίας Αυλωνίτης που έχει το απέναντι καφενείο τάζει τον πατέρα του και την μάνα. Και επειδή οι εκλογές περνάν απ’ το στομάχι, τα οινομαγειρεία- εκλογικά κέντρα χορταίνουν τους ψηφοφόρους με φαί και υποσχέσεις. Την λύση σ’ αυτή την σφοδρή και γεμάτη κωμικές καταστάσεις αντιπαλότητα δίνει για μία ακόμα φορά ο έρωτας , καθώς  τα παιδιά των δυο αντιπάλων ερωτεύονται. Σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη, άφθονο γέλιο και αντικατοπτρισμός της εκλογικής μάχης σε χωριά της ελληνικής επικράτειας.

 

 tzeni tzeni

1.Τζένη Τζένη (1966)

Έναν χρόνο πριν την χούντα, η ταινία του Ντίνου Δημόπουλου σπάει τα ταμεία και μας μεταφέρει στο ελληνικό νησιωτικό περιβάλλον χρονικά τοποθετημένα σε προεκλογική περίοδο. Νέο εναντίον παλιού, άφθαρτο εναντίον βρώμικου και Μπάρκουλης εναντίον Παπαγιανόπουλου για την θέση του βουλευτή –αντιπροσώπου του νησιού. Ποιος κερδίζει; Όπως γίνεται στις περισσότερες ελληνικές ταινίες, την λύση έρχεται να δώσει ο έρωτας! Η Τζένη Καρέζη στον ρόλο της κόρης του Παπαγιαννόπουλου και το σύνθημα «Νέοι άντρες στην Βουλή» να βγαίνει κερδισμένο σε μία ταινία ναυαρχίδα του είδους . Δυστυχώς έναν χρόνο αργότερα κάποιοι άλλοι άντρες, ούτε νέοι ούτε άφθαρτοι αλλά ούτε και έξυπνοι, θα πάρουν με το «έτσι θέλω την» εξουσία.