Top 10 ταινίες για τον καύσωνα: Θέρος… ανίκατε μάχαν

Written by

Και ενώ για πολλούς το αντίδοτο στον καύσωνα είναι σίγουρα οι εξορμήσεις στις κοντινές και μη παραλίες ή οι μεσημεριανές σιέστες κάτω από το air-condition και για άλλους οι βόλτες στις κλιματιζόμενες δημόσιες υπηρεσίες, εδώ παίρνουμε μια πιο αισθητική και αισθησιακή προσέγγιση αντιμετώπισης του καύσωνα μέσω κινηματογράφου. Σας διαλέξαμε 10 ταινίες που «καίνε» και δροσίζουν με πλάνα από ερημικά, εξωτικά νησιά, σμαραγδένια νερά, χρυσές παραλίες, φύση, ξηρασία, πισίνες, δροσερά cocktails και αρκετό θερινό ρομάντζο που μάλλον διαρκεί όσο λαλούν τα τζιτζίκια αλλά αποτελεί έστω και για τόσο τον πιο όμορφα χαρακτηριστικό ήχο αυτής της τυραννικής και ταυτόχρονα μαγικής εποχής του χρόνου.

1. Dr. No, 1962 – JamaicaJamaica
Στο φιλμ του ’62 ο 007 βρίσκεται σε αποστολή στην εξωτική Jamaica όπου καλείται να διερευνήσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός άλλου Βρετανού πράκτορα. Μία από τις πιο απολαυστικές ταινίες του Bond, ικανοποιεί σε πληθώρα με έναν υπερ-γοητευτικό Sean Connery σε καλοκαιρινή διάθεση και τη μαγευτική Jamaica σε οργιαστική έμπνευση που γίνεται φυσικός καμβάς για μία από τις πιο δημοφιλείς σκηνές του σινεμά, όπου η Ursula Andress (και το μπικίνι της) βγαίνει σαν αναδυόμενη νύμφη από τα νερά της Καραϊβικής.
the blue2. The Blue Lagoon 1980- Fiji, Nayuya Levu
Η Γαλάζια Λίμνη αποτελεί την πεμπτουσία της λίστας αυτής. Γυρίστηκε στο ιδιωτικό νησί Nanuya Levu στα Fiji, μετέτρεψε τον Christopher Atkins και τη μόλις 14χρονη τότε Brooke Shields σε εφηβικά είδωλα και αποτέλεσε must τηλεοπτική επιλογή του ελληνικού Κυριακάτικου μεσημεριού για χρόνια. Το υγρό στοιχείο, το εξωτικό background και οι δύο άκρως γοητευτικοί πρωταγωνιστές που φορούν μόνο τα απαραίτητα συνεπήραν κόσμο και κοσμάκι σε ένα νωχελικό ταξίδι σεξουαλικής αφύπνισης. Οι κριτικοί έκραξαν, το κοινό το έκανε μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του ’80 και η ταινία πέρασε για πάντα στην ποπ κινηματογραφική μας συνείδηση.

casta3. Castaway 2000- Fiji, Viti Levu
Μένουμε στα νησιά Fiji αλλά μεταφερόμαστε στο επίσης εξωτικό Viti Levu με μεταφορικό μέσο αυτή τη φορά μία ακόμη ιστορία ναυαγού σε ερημονήσι. H διαφορά με το προηγούμενο φιλμ είναι πως εδώ μιλάμε για αριστούργημα. Η ομοιότητα ότι το τοπίο παραμένει μαγευτικό αλλά στην προκειμένη περίπτωση μετατρέπεται σε σκηνικό επιβίωσης ή θανάτου. Από τα πιο συγκλονιστικά κομμάτια της ταινίας είναι ο τρόπος που το ερημικό και εξωτικό τοπίο στο background παραμένει ίδιο για να τονίσει ακόμα πιο έντονα τη φυσιογνωμική μετάλλαξη του Chuck Noland και ακόμη πιο αξιοσημείωτα τη νοητική και συναισθηματική του εξέλιξη και τη βαθιά ανθρώπινη ανάγκη για επαφή, την οποία επικοινωνεί στο θεατή το φαινόμενο Tom Hanks. Σε κάποιο επίπεδο θα μπορούσαμε να πούμε πως και εδώ έχουμε μία ιστορία αγάπης σε ένα εξωτικά όμορφα μέρος. Αυτή τη φορά δεν είναι όμως “boy loves girl” αλλά “man loves Wilson”.

4. Eat, Pray, Love 2010- Bali
Επόμενος προορισμός το αξιέραστο Bali στο οποίο καταλήγει η ταξιδεύτρια Elizabeth Gilbert (Julia Roberts) στη βιογραφική ρομαντική κομεντί του Ryan Murphy Eat, Pray, Love. Το Bali αποτελεί την τρίτη στάση του ταξιδιού της, δηλαδή το “love,” καθώς σε αυτό το εξωτικό νησάκι της Ινδονησίαςeat καταφέρνει να βρει την εσωτερική γαλήνη που έψαχνε σε διάφορες ηπείρους αλλά κυρίως την απολαυστική ισορροπία της πραγματικής αγάπης. Το φωτεινά μαγευτικό σκηνικό είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο επαινέθηκε το φιλμ που γενικά επικρίθηκε για την ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπισε πολιτισμικά θέματα πνευματικότητας που βαραίνουν το βιβλίο στο οποίο στηρίχθηκε. Αν αποφασίσετε να το αγνοήσετε αυτό, σας εγγυώμαι έναν μαζοχιστικό αναστεναγμό χάρη στην μαγεία του τοπίου που φαντάζει γεννημένο για να πρωταγωνιστεί στο σινεμά.

5. The Beach 2000- Thailand
Από ερημικά και μη νησιά ας εστιάσουμε σε μία παραλία, της Ταϊλάνδης συγκεκριμένα όπου και γίναν τα γυρίσματα του The Beach με πρωταγωνιστή το δροσερό τότε Leo DiCaprio. Η ιστορία γνωστή, ο νεαρός Leo ψάχνει σε the beachάλλη μία ταινία του την περιπέτεια την οποία βρίσκει τελικά στην παραλία ενός ακατοίκητου νησιού του κόλπου της Ταϊλάνδης. Φυτείες από κάνναβη, μία αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα, αρκετό παράνομα ρομάντζο και μία εξαιρετική Tilda Swinton στο ρόλο της «κακιάς» συνθέτουν το σκηνικό όπου και πάλι η παραδεισένια τοποθεσία κλέβει την παράσταση και σε καλεί να φαντασιωθείς ελεύθερα πως κάνεις βουτιές στη φαινομενικά φιλόξενη θάλασσα. Το στόρι βέβαια στου υπενθυμίζει πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

6. Into the Blue 2005, Bahamas
Θα ήταν παράλειψη να λείπει μία “Μπαχάμα” από αυτή τη λίστα. Επίσης θα ήταν παράλειψη να λείπει ίσως το πιο sexy cast που θα βρείτε εδώ, τη Jessica Alba ζευγαρωμένη με τον Paul Walker, ζευγάρι επαγγελματιών ακουατικούbaxama ενδιαφέροντος στις πανέμορφες Μπαχάμες όπου ζουν ξέγνοιαστοι το φλογερό έρωτα τους μέσα σε ωκεανούς και ανάμεσα σε ψάρια και μαρίνες. Η ταινία κάτω του μετρίου. Το τοπίο που στηρίζεται κυρίως στο οργιαστικό υγρό στοιχείο του Αρχιπελάγους Lucayan σε συνδυασμό με το χολιγουντιανά λαμπερό ζευγάρι μπορεί να παρομοιαστεί μόνο με σκηνές από εφηβικό wet dream…

7. Cocktail 1988- Jamaica
Επιστρέφουμε στη Jamaica με μία κακή μεν καλτ δε ταινία. Ο Tom Cruise , με άρωμα 80s τότε, είναι ένας υπερταλαντούχος bartender που πάει βασικά jamaσεζόν στη Jamaica. Εκεί φτιάχνει κοκτέιλ και ερωτεύεται την Elizabeth Shue. Πέρα από το επικό και ελαφρώς νοσταλγικά αναχρονιστικό για 80s soundtrack (βλ. Hippy Hippy Shakes και Tutti Frutti) το φιλμ αποτελεί μία επιφανειακή και μπανάλ φαντασίωση που γυρίστηκε όμως σε μέρος μαγικό και ευλογημένο. Ακόμη και σήμερα τουρίστες στη Jamaica βγαίνουν φωτογραφίες στους φημισμένους Reach Falls καταρράκτες που στέγασαν το ερωτικό ραντεβού των πρωταγωνιστών στα περιτριγυρισμένα από την καταπράσινη φύση και τις μυστικιστικές σπηλιές σμαραγδένια νερά τους.

8. Pirates of the Carribean 2006, Dominica
Δεν ξέρω κατά πόσο οι Πειρατές της Καραϊβικής είναι ένα δροσιστικό φιλμ, λόγω τόνου, αλλά σίγουρα περιλαμβάνουν κάποια πλάνα από τα νερά της Καραϊβικής που σου κόβουν  την ανάσα. Τα πιο απίστευτα από αυτά που piratesμοιάζουν σαν να έχουν φτιαχτεί στο Photoshop χάρη στο διάφανο χρώμα τόσο των νερών όσο και της άμμου, γυρίστηκαν στη Dominica, ένα μικρό ανεξάρτητο νησάκι στο Αρχιπέλαγος της Καραϊβικής που ήταν τόσο παρθένο που το βασικό πρόβλημα της παραγωγής ήταν η δυσκολία να μετακινηθεί στους «δρόμους» του νησιού. Το φυσικό τοπίο τους αποζημίωσε και με το παραπάνω  τόσο στις σκηνές στην παραλία της Dominica όσο και στο λεγόμενο Cannibal Island και το Isla Cruces όπου ο τρομερός Davy Jones είχε κρύψει το σεντούκι του νεκρού.

9. Bigger Splash –Pantelleria Sicily
Για μένα η ταινία που σου μεταδίδει πιο επιτυχημένα όλες τις αισθήσεις και διαθέσεις του καλοκαιριού. Βασισμένη στην εξίσου πετυχημένη κινηματογραφική αποτύπωση των θερινών εναλλαγών ξηρασίας και ύγρανσης, La Piscine, η Μεγαλύτερη Βουτιά κάνει από τις πιο υποδειγματικές biggerχρήσης εξωτερικού χώρου με βάση της το ιδιάζον και πανέμορφο νησί της Pantelleria. Λαμβάνοντας σα δεδομένο την έντονη χρήση του «έξω» αλλά και του φωτός, βασικά συστατικά του καλοκαιριού, σε μεταφέρει άμεσα στην πισίνα του εξοχικού σπιτιού όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Με μαεστρικά πλάνα που χειρίζονται τη σιωπή αλλά και τους θορύβους του θέρους, σα θεατής τσουρουφλίζεσαι μαζί με τους πρωταγωνιστές κάτω από τον καυτό σιτσιλιάνικο ήλιο και νιώθεις τις δροσερές σταγόνες του νερού όταν αυτοί βγαίνουν από την πισίνα έχοντας απολαύσει τη μεγαλύτερη βουτιά.

des10. The Descendants 2011- Hawaii
Μια Χαβάη ήταν must στη λίστα μας -αντίδοτο στον καύσωνα. Από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη ταινία της λίστας, οι Απόγονοι του Alexander Payne αποτελούν μία μη απολογητική διερεύνηση του πόνου, της τραγικής απώλειας, της γεμάτης αποχρώσεις σχέσης μεταξύ πατέρα και κόρης καταφέρνοντας παράλληλο το απίστευτο τρικ του να είναι σε στιγμές ένα φιλμ, περισσότερο αστείο από ότι συγκινητικό. Το χαβανέζικο σκηνικό με γυρίσματα στη Honolulu και στο Hanalei Bay ορίζει με ιδιαίτερο τρόπο τον τόνο της ταινίας ο οποίος, ακριβώς όπως το πολιτισμικά σοφό φυσικό τοπίο του νησιού, δίνει χρώμα στα συναισθήματα, φωνάζει δυνατά, τραγουδάει, αλλά και παραμένει σιωπηλό αφήνοντας να ακούγεται μόνο ο ήχος της θάλασσας όπου χρειάζεται.

cityculture.gr/ γράφει η  Άντα Λειβαδά