Τσουχτερό το αντίτιμο στους παιχνιδότοπους που στήθηκαν στη θεσσαλονίκη

Written by

Λίγες μέρες απέμειναν για την καινούργια χρονιά. Οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας δίνουν την σκυτάλη στην περίοδο των γιορτών που υπόσχονται στιγμές ξεγνοιασιάς. Η στολισμένη πόλη επιχειρεί να σε κάνεις να ξεχάσεις την υστερία της καθημερινής ζωής, να  ξεφύγεις για λίγο από τη ρουτίνα.

Με επίκεντρο το παιδί για τη περίοδο των γιορτών τρεις εντυπωσιακοί παιχνιδότοποι με φαντασμαγορικά χρώματα που σε κάποιες περιπτώσεις ισορροπούν στα όρια του κιτς εγκαταστάθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους, ψηλά στο  άγαλμα του Βενιζέλου  και στις εγκαταστάσεις της Hellexpo απέναντι από τη ΧΑΝΘ.

Αποφασίσαμε να τους επισκεφθούμε για να διαπιστώσουμε πόσο μπορεί να κοστίσουν σε έναν γονιό μέσα στη περίοδο της κρίσης

Μητροπόλεως με πλατεία Αριστοτέλους, το επιβλητικό στα μάτια των παιδιών carousel και γύρω από αυτό παιχνίδια τύπου γόνδολα και τρενάκι με διάφορα έντονα χρώματα, τοποθετημένα στη πλατεία σαν ακουμπισμένα από τύχη. Ήταν εκεί στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης και καλούσαν κάθε μικρό φίλο να τα δοκιμάσει. Οι τιμές των παιχνιδιών ξεκινούν από τα δύο ευρώ! Η διάρκεια που χρειάζεται για να γυρίσει ένα παιδί όλα τα παιχνίδια είναι περίπου ένα τέταρτο και το κόστος ανέρχεται στα οκτώμιση ευρώ αν  ανέβει στο καθένα από αυτά μόνο μία φορά. Και επειδή κανένα παιδί δε θα μείνει στη μία φορά, θα υπολογίσουμε ότι κάνοντας μια επανάληψη στο κάθε παιχνίδι, η μισή ώρα διασκέδαση θα κοστίσει 17 ευρώ.

aristo2Περπατώντας προς την Εγνατία , στο άγαλμα του Βενιζέλου εκεί κυριαρχεί το παγοδρόμιο, το οποίο πλαισιώνουν ακόμη τέσσερα εντυπωσιακά παιχνίδια. Και εδώ οι τιμές ξεκινούν από τα δύο ευρώ και όπως υπολογίσαμε πάλι η μισή ώρα παιχνίδι θα κοστίσει 16 ευρώ. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και παγοδρόμιο με κόστος 5 και 7 ευρώ αντίστοιχα για μισή και μια ώρα. Ως προς το θέμα της ασφάλειας της περιοχής με δεδομένο πως στα γύρω πάρκα κυκλοφορούν διάφοροι ¨περίεργοι¨ τύποι,  πήραμε απ’ τους σεκιουριτάδες την διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα η περιοχή ελέγχεται και επιπλέον η ομάδα Δίας επισκέπτεται συχνά το χώρο έτσι ώστε να νοιώθουν όλοι ασφάλεια.

asterokosmoΟ τρίτος παιχνιδότοπος με την ονομασία Αστερόκοσμος βρίσκεται όπως είπαμε μέσα στις εγκαταστάσεις της Hellexpo. Είναι και ο πιο μεγάλος. Συγκεκριμένα, 13 παιχνίδια, ένα παγοδρόμιο αλλά και πολλές ακόμη δραστηριότητες συνθέτουν τον χώρο που μάλλον θα ήθελε κάθε παιδί να βρίσκεται εκεί. Η πρώτη εντύπωση ήταν πως ανάμεσα στους τρεις παιδότοπους αυτή είναι και η συμφερότερη επιλογή μια και η τιμή είναι μόλις στα 6 ευρώ και περιλαμβάνει απεριόριστες επαναλήψεις σε όλα τα παιχνίδια, συν δωρεάν πάρκιγκ του αυτοκινήτου. Αν το ξανασκεφθείς όμως και κάνεις τους υπολογισμούς θα διαπιστώσεις πως δεν είναι ακριβώς έτσι. 6 ευρώ έχει οριστεί γενικά η είσοδος για όλους.  Τα παιδιά συνοδεύονται τις περισσότερες φορές από ένα ή δύο ενήλικους οπότε η τιμή και πάλι εκτοξεύεται στα 18 ευρώ. Μόνο όσα παιδιά είναι κάτω του 1 μέτρου μπαίνουν δωρεάν. Όλοι οι υπόλοιποι γονείς, παππούδες και  παιδιά πληρώνουν στην είσοδο.

Συμπέρασμα, σε όποιον από τους τρείς παιχνιδότοπους και αν πάει ένα παιδί συνοδευόμενο από δύο ενήλικες, το κόστος θα  είναι το λιγότερο 18 ευρώ. Γιατί  φυσικά εδώ θα πρέπει κάποιος να προσθέσει το κόστος από τα μπαλόνια, τα αναψυκτικά , τα ζαχαρωτά και ότι άλλο καταναλώσει κάποιος στον χώρο. Για κάποιους το ποσό δεν σημαίνει τίποτα, για άλλους όμως μπορεί να είναι απαγορευτικό.

Αναρωτιέμαι λοιπόν πώς να πείσεις ένα μικρό παιδί πως δεν έχεις την δυνατότητα να του προσφέρεις λίγη χαρά,  να απολαύσει από κοντά αυτά τα παιχνίδια, όταν στερείσαι ακόμη και αυτά τα 20ευρώ; Πώς να στρέψεις αλλού το βλέμμα του όταν η ¨πόλη¨ στρέφει την προσοχή όλων μας σ’ αυτά;

Στα αλήθεια θα θέλαμε κάποια φορά ο Δήμος να αναλάβει μια πρωτοβουλία και να στήσει έναν αληθινό Χριστουγεννιάτικο παιδότοπο που δεν θα υπάρχει κόστος για τα παιχνίδια ώστε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης των δικών τους να έχουν την ευκαιρία να χορτάσουν παιχνίδι.
Είναι τόσο δύσκολο;
Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων;

Τζούλια Μουρατίδου