Βασιλική Καρακώστα: Το Vconcert «Ελληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής» είναι το δικό μας κλασικό ρεπερτόριο *συνέντευξη

Written by

Έχετε ακούσει, έχετε πιει νερό από μια καθαρή πηγή; Έτσι αισθάνεται, έτσι ερμηνεύει, τα ακούσματα της παράδοσής μας και της ελληνικής δημοτικής μουσικής με τη δυνατή φωνή της η Βασιλική Καρακώστα.
Η Βασιλική Καρακώστα, με την εκρηκτική σκηνική παρουσία και την ξεχωριστή φωνή της έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μαζί με τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά για να παρουσιάσει με quintetto εγχόρδων το «Vconcert Ελληνικής δημοτικής μουσικής» Η Βασιλική Καρακώστα από τα πλέον ελπιδοφόρα ταλέντα της νέας ελληνικής σκηνής μίλησε στο cityculture.gr και την Μαρία Δαμάσκου.
………………………………………………………………………………………………………………

Πείτε μας για τη καταγωγή σας και πόσο πιστεύετε πως αυτή σημάδεψε τις επιλογές σας. Τι ακούγατε στο σπίτι σας
Κατάγομαι απο δυό χωριά και μια πόλη.
Βυζαντινοί εσπερινοί με τον παππού μου, παπά-Λάμπρο.
Δεύτερες φωνές στους ψαράδες και τα δίχτυα τους, σε λαϊκούς δρόμους. Τα πρώτα performing shows-συναυλίες μικρού μήκους-σε αλλόγλωσσους διακοπεύοντες ανθρώπους από την Αυστρία.
Γλύφα, Ευβοϊκός κόλπος. Νερό.
Αργότερα, στον κάμπο της Θεσσαλίας συναντώ τη δημοτική μουσική,
κλαρίνα, νταούλια, ηπειρώτικα ντέφια, εικόνες από στάχυα.
Ευξεινούπολη-Αλμυρού. Γη.
Στην εφηβεία πια, στην πόλη του Βόλου, μου αποκαλύπτεται η ακαδημαϊκή πλευρά της μουσικής. Υποτροφία στο Δημοτικό Ωδείο Ν.Ιωνίας Βόλου.
Σπουδές και πρώτες συναυλίες με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα. Σμύρνη-Κωσταντινούπολη. Ρεμπέτικοι ήχοι στο κατώφλι. Όλα αυτά τα μέρη τα έχω ζήσει στην κάθε τους λεπτομέρεια.

Ξεκινήσατε σχεδόν έφηβη να τραγουδάτε επαγγελματικά. Πως ήταν οι πρώτες εμφανίσεις που κάνατε μπροστά σε κόσμο, τι αποκομίσατε. Η οικογένεια σας πως το αντιμετώπισε
Παρατηρούσα και μάθαινα, άκουγα. Ήμουνα περιστοιχισμένη από σπουδαίους μουσικούς-ανθρώπους, που με προστάτευαν και με εκτιμούσαν.

Ρεμπέτικα, δημοτικά, νησιώτικα, ηπειρώτικα, ποντιακά, έχετε τραγουδήσει πολλά είδη, θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κάποιο τραγούδι που του έχετε περισσότερο αδυναμία και να μας πείτε γιατί
Τον Κηπουρό του Παύλου Παυλίδη, γιατί είναι μια σύγχρονη προσευχή. Κι όταν η προσευχή έχει μέσα της και μουσική, είναι σαν χάδι στην ψυχή.

Έχετε σπουδάσει πιάνο και βυζαντινή μουσική Σας έχουμε ακούσει να τραγουδάτε με δημοτικές και λαϊκές ορχήστρες. Είδαμε άλλοτε να σας συνοδεύουν κιθάρες ηλεκτρικές και μπασοτύμπανα, λαούτα, βιολοντσέλα και γκάιντες. Τι υπάρχει στον εσωτερικό σας κόσμο, ποια μουσική παίζει στο εγκεφαλικό σας πικάπ. Ποιοι ήχοι θα λέγατε πως είναι αυτοί που ταιριάζετε μαζί τους
Μου αρέσει ο οξύς ήχος του ζουρνά και ο βαθύς χτύπος του νταουλιού. Τα βιολιά, τα λαούτα που άλλοτε έχουν ηλεκτρισμό και άλλοτε λυρισμό ανάλογα τον ψυχισμό. Αυτό τον καιρό μου ταιριάζει ο ήχος της οικογένειας των εγχόρδων που καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα συχνοτήτων. Ήταν κάτι που το άκουγα καιρό μέσα μου και χαίρομαι που μπορώ και σας το παρουσιάσω.

Αγαπημένοι στίχοι;
«Ανθεί και φέρει κι άλλο» από την λαϊκή παράδοση του Πόντου.
«Μια φούντωση μια φλόγα έχω μέσα στην καρδιά» Μάρκος Βαμβακάρης. «Καλησπερίζω φέρνοντας αγέρα μυρωμένο, απ’ τ’ αφρισμένα κύματα χιλιοτραγουδισμένο» από την λαϊκή παράδοση της Χίου.

Συνεργαστήκατε με επιφανείς συνθέτες και τραγουδοποιούς Σαββόπουλο, Πορτοκάλογλου, Καλαντζόπουλο, Παπάζογλου αλλά και με δημοφιλείς δεξιοτέχνες όπως ο Πετρολούκας Χαλκιάς. Τι αποκομίσατε από το καθένα από αυτούς τους μεγάλους καλλιτέχνες
Πηγαίνοντας από τον Βόλο στην Αθήνα, ήθελα να γνωρίσω ανθρώπους που ξέρανε την τέχνη της μουσικής, να μάθω απο αυτούς. Είμαι χαρούμενη που μπόρεσα να τους συναντήσω και να έχω αρκετές ώρες πτήσης πάνω στη σκηνή μαζί τους. Και είναι αρκετοί ακόμα. Τους ευχαριστώ, έναν έναν ξεχωριστά για την ομορφιά τους, την γενναιοδωρία τους και την αγάπη τους για την μουσική! Μου λείπει ο Παπάζογλου πολύ, η φωνή του. Μου είχε κάνει δώρο χειροποίητα ζίλια. Τα είχε φτιάξει ο ίδιος. Τα έχω για φυλαχτό.

Δίνετε μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και προηγήθηκε αυτή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αλλά τραγουδήσατε σε πανηγύρια στο Πήλιο και σε μαγαζιά στο Βόλο. Πολύ διαφορετικοί χώροι. Είναι διαφορετική για σας η ερμηνεία, ανάλογα στο χώρο που βρίσκεστε και στο κοινό που απευθύνεστε;
Απολαμβάνω το γεγονός να βρίσκομαι και να τραγουδώ σε διαφορετικά μέρη. Φαίνεται είναι ένας τρόπος για να ενώνω τον εαυτό μου. Δεν πιστεύω πως ερμηνεύω διαφορετικά απλά αντιλαμβάνομαι τις συνθήκες του κάθε χώρου ξεχωριστά και συντονίζομαι.

Vconcert «Ελληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής». Εσείς πως ακριβώς θα το περιγράφατε
Το Vconcert «Ελληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής» είναι το δικό μας κλασικό ρεπερτόριο, όπου το έχουν συνθέσει πολλές ψυχές. Είναι οι σύνθεση του «εμείς»

Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια λίστα με τα 10 αγαπημένα τραγούδια που έχετε ερμηνεύσει 

1. Αστροπαλιά

2. Δως μου να πιω
3. Μάδησα μια Μαργαρίτα
4. Το Βουνό
5. Κοκαϊνοπότης
6. Ο Κηπουρός
7. Πάρθεν η Ρωμανία
8. Φόρα τα μαύρα
9. Βάλε μου να πιω
10. Μ’ αρέσει να μιλάω

Σας ευχαριστώ, σας εύχομαι καλή επιτυχία
Εγώ σας ευχαριστώ!
………………………………………………………………………………………………………..

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ υποδέχεται για πρώτη φορά το Vconcert«ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» με τη Βασιλική Καρακώστα στο Μέγαρο Μουσικής της Παρασκευή 5 Μαΐου (διαβάστε περισσότερα εδώ)

cityculture.gr/ γράφει η Μαρία Δαμάσκου