Βίνσεντ βαν Γκογκ (Vincent van Gogh) Ανθισμένη Αμυγδαλιά (1890)

Written by

Με αφορμή την εποχή της άνοιξης που διανύουμε αλλά και την έκθεση «Van Gogh και Ιαπωνία» (“Van Gogh & Japan”) που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ (23 Μαρτίου-24 Ιουνίου 2018) επιλέξαμε το συγκεκριμένο έργο Ανθισμένη αμυγδαλιά (“Almond blossom”) (1890). Ίδιας θεματικής πολλούς πίνακες φιλοτέχνησε ο μεταϊμπρεσιονιστής καλλιτέχνης.

Ο πίνακας είναι ένα από τα αναρίθμητα χαρακτηριστικά έργα που διηγούνται τη στενή σχέση του Gogh με τη φύση, την αγάπη, το σεβασμό και την ευλάβειά του γι’ αυτήν.

Η Ανθισμένη αμυγδαλιά (“Almond blossom”)

Η Ανθισμένη αμυγδαλιά (“Almond blossom”) είναι ένα έργο γεμάτο ευαισθησία και ζωή. Ο θεατής της σύνθεσης αντικρίζει ένα δέντρο που μόλις αρχίζει να ανθίζει με φόντο το τόσο ιδιαίτερο μπλε που επιτυγχάνει να αποδώσει τη διαφάνεια και το βάθος του ουρανού.

Τα έντονα περιγράμματα αλλά και η θεματική μαρτυρούν επιρροές από την ιαπωνική τέχνη. Πέρα από την προφανή ανάγνωση του έργου ας λάβουμε υπόψη ότι ο Ολλανδός καλλιτέχνης χρησιμοποιούσε σύμβολα στην τέχνη του.

Η αμυγδαλιά λοιπόν είναι ένα ακόμη σύμβολο, σύμβολο της νέας ζωής. Αφορμή για τη δημιουργία του πίνακα υπήρξε η γέννηση του ανιψιού του στον οποίο μάλιστα έδωσαν το όνομα του Gogh: Vincent Willem. Ο ανιψιός του ζωγράφου ήταν και αυτός που ίδρυσε το Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ.

cityculture.gr/ γράφει η Βασιλική Ρούσκα, Υποψ. Διδάκτορας Θεολογίας Α.Π.Θ.