Χάρης Πεχλιβανίδης: Βραβεία Ίψεν, μια ελληνική πρωτιά που πέρασε στα ψιλά…

Written by

Ceremony_Korina_Vasileiadou_and_Charis_Pechlivanidis_990_445_s_c1Ο Χάρης Πεχλιβανίδης είναι ένα νέο παιδί. Ταλαντούχο, με εξαιρετικές σπουδές και πολύ καλή παρουσία έως τώρα. Ηθοποιός, χορευτής αλλά και δάσκαλος χορού. Φέτος, αυτός και η Κορίνα Βασιλειάδου, τιμήθηκαν με μια εξαιρετική διάκριση, τις διεθνείς υποτροφίες Ίψεν, μια υποτροφία που δίνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Νορβηγίας σε πρωτοποριακές και σύγχρονες αναγνώσεις του έργου του Ίψεν. Είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική συμμετοχή βραβεύεται σε αυτόν τον διαγωνισμό. Ο Χάρης Πεχλιβανίδης μίλησε στην Ευαγγελία Κανταρτζή για την εμπειρία του αυτή και όχι μόνο.

Πείτε μας λίγα λόγια για τις σπουδές σας και τις μέχρι τώρα συνεργασίες σας.

Αποφοίτησα από την Σχολή Θεάτρου της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έπειτα, το 2009, ταξίδεψα για ένα χρόνο στην Αγγλία για μεταπτυχιακό πάνω στο  “Devised Theatre”. Οι ως τώρα συνεργασίες μου σχετίζονται αρκετά με το Κ.Θ.Β.Ε. Σαν ηθοποιός συνεργάστηκα με διάφορους αξιόλογους σκηνοθέτες όπως ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο Έκτορας Λυγίζος κ.α. Επίσης με την ομάδα χορού Sinequanon συναντηθήκαμε στο χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. Παράλληλα έχω μια σταθερή συνεργασία με την ομάδα χορού Vis Motrix αλλά και με την σχολή χορού της Άσπας Φουτσή. Τέλος τα τελευταία δύο χρόνια συνεργάζομαι με την Κορίνα Βασιλειάδου (σκηνοθέτις), έχοντας στο ενεργητικό μας δυο παραστάσεις. Η πρώτη ήταν το “Πέρασμα”, παράσταση χοροθεάτρου,  που παρουσιάστηκε στο Γενί Τζαμί, τον Δεκεμεβρη του 2012 στα πλαίσια του “Θεσσαλονίκη 1912-2012”, ενώ η δεύτερη ήταν μια performance που έλαβε μέρος σε γνωστό εστιατόριο της πόλης μας. Με την Κορίνα συν- δημιουργήσαμε και το project που βραβεύτηκε με την Υποτροφία Ίψεν .

 Εξηγήστε μας λίγο για το βραβείο αυτό, τι είναι  και τους στόχους που έχει.

 images (20)Οι υποτροφίες Ίψεν δίνονται κάθε χρόνο σε καλλιτεχνικά project από όλο τον κόσμο. Η επιλογή γίνεται ύστερα από διαγωνισμό που ανακοινώνεται στο επίσημο site του Ινστιτούτου Ίψεν. Με αυτόν τον τρόπο το Ινστιτούτο Ίψεν, και κατ’ επέκτασιν το Υπουργείο Πολιτισμού της Νορβηγίας, βραβεύει και χρηματοδοτεί projects που ασχολούνται με το έργο του Ίψεν. Να αναφέρω σ’αυτό το σημείο ότι φέτος υποβλήθηκαν 99 αιτήσεις από 56 χώρες παγκοσμίως και βραβεύτηκαν οι 4 προτάσεις.

 Πείτε μας λίγα λόγια για τη δική σας συμμετοχή στον διαγωνισμό αυτό.

 Ψάχνοντας στο ίντερνετ βρήκαμε με την Κορίνα την επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού. Η ιδέα του project έπεσε μετά από μια μέρα. Μας άρεσε, διαβάσαμε, πληροφορηθήκαμε, μιλήσαμε με κόσμο σχετικά με το θέμα μας,  συντάξαμε την πρόταση και την στείλαμε.

Ποιο είναι το θέμα του δικού σας project και τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με αυτό;

 images (15)Σε μια περίοδο όπου η αναζήτηση, καλλιτεχνική αλλά και πολιτική με την πιο γενική έννοια του όρου, η εξωστρέφεια και η συλλογική δημιουργία μας οδήγησε με την Κορίνα να στραφούμε στα τοπικά μας θέματα / προβλήματα και να τα θέσουμε στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού μας ενδιαφέροντος. Έτσι λοιπόν, το φλέγον ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική, που έχει χωρίσει στα δύο την τοπική κοινωνία, αλλά και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται αμφοτέρως, αποτέλεσαν το πρώτο σημαντικό κίνητρο για την δημιουργία του  project μας. Το έναυσμα όμως το πήραμε από το θεατρικό κείμενο του Ίψεν Ένας εχθρός του λαού. Βρίσκοντας λοιπόν αντιστοιχίες στο θέμα που διαπραγματεύεται ο Ίψεν στο κείμενό του (γραμμένο το 1882) και στο κόσμο που δημιουργεί στο έργο του με την δικιά μας κοινωνία και πραγματικότητα, ανακαλύψαμε ότι το βασικό ερώτημα που μας παρακινεί είναι το τι θεωρεί κανείς σημαντικό στη ζωή. Χρησιμοποιούμε και αναμιγνύουμε δυο διαφορετικές φόρμες θεάτρου, το ρεαλιστικό θέατρο που αφορά το κείμενο του Ίψεν και το θέατρο ντοκουμέντο που θα ασχοληθεί με το θέμα των μεταλλείων στην Χαλκιδική. Έχοντας βασικό μας μέσο το θέατρο δεν αποσκοπούμε να δώσουμε απαντήσεις σε κάποιο ερώτημα αλλά αντιθέτως να δημιουργήσουμε καινούργια ερωτήματα ή να μεγεθύνουμε τα  υπάρχοντα.

 Τι είναι αυτό, κατά τη γνώμη σας, που σας χάρισε το βραβείο;

 Καταρχάς πιστεύω ότι ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ότι το project μας μπλέκει όπως ανάφερα και παραπάνω δύο διαφορετικές θεατρικές μορφές, κάτι που κίνησε την περιέργεια της επιτροπής, οι οποίοι πρέπει να σημειώσω ότι αναζητούν τέτοιου είδους πειραματισμούς πάνω στο έργο ενός κλασικού δραματουργού που είναι ο Ίψεν. Επίσης σημαντικός παράγοντας ήταν, ότι χρησιμοποιώντας το κείμενο του Ίψεν, φωτίζουμε και ερευνούμε σύγχρονα θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία.

 Θα θέλαμε τις εντυπώσεις σας από την τελετή που έγινε στη Νορβηγία.

 Εκτός της άριστης φιλοξενίας και του πολύ καλά οργανωμένου διεθνούς συνεδρίου Ίψεν, η συνάντηση μας με ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων από όλο τον κόσμο ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία.  Ένα διεθνές δίκτυο ανθρώπων που ήμασταν εκεί έχει δημιουργηθεί, το οποίο φαίνεται να έχει μέλλον με συνεργασίες και ανταλλαγές, και αυτό είναι το ουσιαστικότερο που κρατάω από την επίσκεψη μας στην Νορβηγία.

 Και τώρα μετά το βραβείο τι; Ποια ήταν η ανταπόκριση εδώ; Φαντάζομαι ότι θα είχατε αρκετές προτάσεις. Θα δούμε και εδώ το έργο;

 images (18)Η άμεση ανταπόκριση, ύστερα από δική μας πρωτοβουλία, του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε, κ. Γιάννη Βούρου, ήταν να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια υλοποίησης του project. Συμφωνήσαμε σε μία συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο,  το οποίο θα εντάξει στο φετινό ρεπερτόριο του την παράστασή μας. Είναι μια σημαντική υποστήριξη του Κ.Θ.Β.Ε, το οποίο παρόλο τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, κινείται σε ένα κλίμα εξωστρέφειας και στηρίζει τέτοιου είδους προσπάθειες.

Η παράσταση μας θα ανέβει τέλη Ιανουαρίου στην Θεσσαλονίκη. Επειδή βρισκόμαστε σε ένα στάδιο οργάνωσης της παράστασης, οι συγκεκριμένες ημερομηνίες και ο χώρος παρουσίασης θα ανακοινωθούν σύντομα.  

 Τι ετοιμάζετε για τη φετινή σεζόν;

 Αυτή την περίοδο βρίσκομαι στις δοκιμές για την παράσταση Η Άνοδος και η πτώση του Άρτούτο Ούι, σε σκηνοθεσία του Ν. Χαραλάμπους. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 25 Οκτώβρη στο Βασιλικό θέατρο. Μέτα παίρνει σειρά ο Ίψεν.

 Κάντε έναν απολογισμό. Τι κερδίσατε από τη συμμετοχή  σας σε αυτόν τον διαγωνισμό;

 Γνωριμίες με πολύ ενδιαφέροντα άτομα. Την εμπειρία ενός τέλεια οργανωμένου φεστιβάλ. Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε το project λόγω της χρηματοδότησής του από το Ινστιτούτο. Μια ακόμη συνεργασία με την Κορίνα. Αλλά τώρα ξεκινάει το ταξίδι μας οπότε θα προστεθούν και άλλα μέχρι την ολοκλήρωση του.

 Πώς βλέπετε το μέλλον;

 Ο μόνος τρόπος που μπορώ να δω το μέλλον είναι μέσω του παρόντος. Και το παρόν το βιώνω αισιόδοξα και αγωνιστικά, στον βαθμό που