«Βρέχει κεφτέδες 2» – κριτική ταινίας

Written by

 

Θυμάστε τον γκαφατζή εφευρέτη Φλιντ Λόκγουντ; Ε λοιπόν επέστρεψε!

 

Η Sony Pictures δεν θα μπορούσε να μην εκμεταλλευτεί την επιτυχία της προηγούμενης ταινίας  που κυκλοφόρησε το 2009 και έτσι το sequel σύντομα θα παιχτεί και στις ελληνικές αίθουσες (από 24/10/2013 και σε 3D).

 

Με άνοιγμα στο αμερικανικό box office που άγγιξε τα 34 εκατομμύρια δολάρια, κατάφερε να κλέψει την πρωτιά από το Prisoners των Hugh Jackman και Jake Gyllenhaal.  Η πρώτη ταινία είχε συγκεντρώσει συνολικά 243 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και φέτος ήρθε η σειρά του «Βρέχει κεφτέδες 2» για να σπάσει το ρεκόρ.

 

Η υπόθεση

 

keftedesΗ ιδιοφυΐα του εφευρέτη Flint Lockwood επιτέλους αναγνωρίζεται όταν το είδωλό του, Chester V, τον προσλαμβάνει στην εταιρεία The Live Corp Company, μαζί με τους καλύτερους και λαμπρότερους εφευρέτες του κόσμου. Το όνειρο του Flint ήταν ανέκαθεν να αναγνωριστεί ως μέγας εφευρέτης, αλλά όλα αλλάζουν όταν ανακαλύπτει ότι η κακόφημη μηχανή του -η οποία μετατρέπει το νερό σε φαγητό- εξακολουθεί να λειτουργεί παράγοντας μεταλλαγμένα υβρίδια τροφίμων, τα “foodimals”. Ο Flint και οι φίλοι του αναλαμβάνουν μία ακόμα διασκεδαστική αποστολή, παλεύοντας με πεινασμένους τακόδειλους, γαριδομπαντζήδες, τυραράχνες και άλλα πλάσματα τροφίμων.

 

Η ταινία ακολουθεί την πετυχημένη συνταγή της πρώτης. Γρήγορη πλοκή, χαριτωμένοι χαρακτήρες, έντονα χρώματα και τα κλασικά ηθικά διδάγματα να πιστεύεις στον εαυτό σου και στους φίλους-οικογένειά σου.

 

Όσοι επιλέξουν να δουν την ταινία θα παρατηρήσουν τις ομοιότητες του Chester V με τον Steve Jobs. Οι αναφορά σε ανατολικές θρησκείες και φιλοσοφίες (συνήθεια και αντικείμενο μελέτης του Jobs), το παρουσιαστικό του (λεπτός, με γυαλιά, χωρίς μαλλιά αλλά με μούσι), καθώς και το μότο του «Δημιουργήστε εφευρέσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο» είναι έξυπνες αναφορές και ίσως και φόρος τιμής στον πρώην CEO της Apple. Ακόμα και η εταιρεία The Live Corp Company χαρακτηρίζεται ως η πιο cool εταιρεία του κόσμου που δημιουργεί νέες τάσεις. Τυχαίο;

 

Στα 95 λεπτά που διαρκεί το έργο οι μικροί θεατές θα ενθουσιαστούν. Αρκεί όμως να είναι αρκετά μικροί. Τόσο οι χαρακτήρες, όσο και η υπόθεση δεν θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων παιδιών, πόσο μάλλον των ενήλικων συνοδών τους. Το «Βρέχει κεφτέδες» ήταν από τις ελάχιστες ταινίες των τελευταίων ετών που δεν χαρακτηρίστηκε ως οικογενειακή, αλλά παιδική. Δεν περιείχε ενήλικο χιούμορ, υπονοούμενα και αναφορές σε άλλες ταινίες ή την επικαιρότητα. Ακόμα και η ίδια της η υπόθεση (βασισμένη σε βιβλίο), σίγουρα θα χαρακτηριζόταν υπερβολική από το ενήλικο κοινό. Μηχανές που δημιουργούν φαγητό από νερό; Δεν γίνεται! Για έναν μικρό θεατή όμως που διαθέτει την αθωότητα της ηλικίας του και μια αδάμαστη φαντασία, όλα είναι πιθανά.

 

Το «Βρέχει κεφτέδες 2» πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Τα φαγητά παίρνουν ζωή! Ουάου θα πει ένα παιδί, αλλά ο συνοδός σίγουρα θα πει κάτι άλλο… Το έργο όπως είπαμε κυλά γρήγορα και έτσι ο γονιός δεν θα προλάβει να βαρεθεί. Εξάλλου θα είναι απασχολημένος με το να απαντά στις ερωτήσεις του παιδιού που θα έχει στρέψει την προσοχή του στην μεγάλη οθόνη και διψασμένο θα περιμένει το καλό να θριαμβεύσει ενάντια στο κακό.

 

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών του σήμερα (έντονα χρώματα, γρήγορη πλοκή, αναφορά στην τεχνολογία κλπ.) το «Βρέχει κεφτέδες 2» θα ενθουσιάσει τους μικρούς σινεφίλ, αλλά θα περιοριστεί σε αυτό το κοινό. Οι υπόλοιποι ας περιμένουμε να κυκλοφορήσει ένα νέο Ice Age, οι νέοι Incredibles κλπ.