«Ξα Μου» σημαίνει κάνω αυτό που πιστεύω, παίρνω την ευθύνη *κριτική

Written by

Το «Ξα Μου» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Κλειώς Φανουράκη  γυρισμένη εξ’ ολοκλήρου στην Κρήτη. Μέχρι τώρα συμμετείχε στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, στο 27ο Palm Springs International Film Festival και στο 11ο Los Angeles Greek Film Festival.

Στη ταινία ο  56αρης Τζώνη (Γιώργος Χωραφάς) που στα ξαφνικά απολύεται από το ξενοδοχείο όπου δουλεύει διευθυντής μπαίνει σε μια πρωτόγνωρη για αυτόν διαδικασία αλλαγής και αναθεώρησης της ζωής του. Προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του,  το τι μέλλει γενέσθαι, στρέφεται  προς τη Κρητική γη που δεσπόζει και κυριαρχεί στη ταινία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δελτίο τύπου «Από τη γυναίκα και τα παιδιά του όμως, ως τους τυχαίους συνοδοιπόρους του  θα παρακινηθεί σε ανοίκεια, απρόοπτα και αναζωογονητικά βιώματα κοντά στη γη και τη φύση που ίσως τον φέρουν αντιμέτωπο με την ίδια τη δύναμη και τη θέληση του εαυτού του, με την «εξά» του και με όλα όσα υπάρχουν γύρω μας και δεν τα βλέπουμε».

~ Ξα μου > εξά μου = στην εξουσία μου
Ερμηνεία: Κάνω αυτό που πιστεύω, παίρνω την ευθύνη, δικό μου θέμα τι θα κάνω, ας το πάνω μου

Μια ταινία που στην αισιόδοξη εκδοχή της, έχει στόχο να δείξει πως όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με τις συνέπειες τις κρίσης δεν τελειώνει ο κόσμος, υπάρχει και επόμενη μέρα. Παρουσιάζει τη κρίση σαν μια ευκαιρία να ταρακουνηθούμε και να αναγκαστούμε να αφήσουμε τις σταθερές μας για να επιχειρήσουμε το επόμενο βήμα. Όπως αναφέρουν οι συντελεστές της ταινίας είναι: μια αισιόδοξη ταινία για όλες τις κρίσεις, εκείνες που καταρρίπτουν τις σταθερές και μας αναγκάζουν να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους, τη γη… και τον κόσμο γύρω μας.

Παράλληλα αν τη δεις με μια ποιο κυνική ματιά (στο τέλος του κειμένου στο υστερόγραφο παραθέτουμε τους “χορηγούς” της ταινίας) είναι μια ταινία-πρόσχημα που  κάπου χάνει τον προσανατολισμό της και σε κάνει να αναρωτιέσαι αν έγινε αποκλειστικά με τουριστικές βλέψεις για να υμνήσει  τις τόσες ομορφιές της μεγαλονήσου, μια “λεβεντομάνας” Κρήτης που ζει και βασιλεύει.
Μόνο που όπως λέει και η παροιμία, «το πολύ κυρ-ελέησον το βαριέται ακόμη και ο παπάς»…

XA MOU 5a

«Ξα Μου»

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Kλειώ Φανουράκη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θωμάς Βαρβίας
Moντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης, Μιξάζ: Kώστας Βαρυμποπιώτης
Hχοληψία: Γιάννης Αντύπας
Μουσική (κατά αλφαβητική σειρά): Mάρω Θεοδωράκη, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γιώργης Μανωλάκης
Επιμέλεια κοστουμιών & styling: Ρενάτα Μαστοράκη
Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Σκιαδόπουλος
Παραγωγή: Amusic Freeater
Παίζουν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ, ΣΟΦΙΑ ΧΙΛΛ, ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ, ΖΩΗ ΧΩΡΑΦΑ,
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ,
ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΜΠΩΚΟΣ, ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΑΛΑΝΤΖΗ,
ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΙΛΛ, ΜΑΝΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΠΕΗ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΟΡΦΑΝΟΣ,ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΜΠΩΚΟΥ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ και πολλοί ακόμη δημιουργικοί ηθοποιοί και μη ηθοποιοί!

cityculture.gr/ γράφει ο Πέτρος Γραμμενίδης


ΥΓ οι χορηγοί της ταινίας
Με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
Χορηγός: Eurobank- Exportgate.gr
Υποστηρικτής Xορηγός: Kρητικός Φούρνος Daily
Υποστηρικτές: Anek Lines, Blue Star Ferries, Κτελ Ηρακλείου- Λασιθίου,
Καταστήματα Manios, Prime Fruit, Alexakis Wines, Lyrarakis Wines,
A.T.S. Insurance Agents, Avenue Shoes & Accessories, Studio Tzuliani,
Πλούσος-Σηφάκης Α.Ε., Πλαστικά Κρήτης, Costis Patisserie-Boulangerie,
Argo Center Παπαδάκης, ΑS Company, Super Market Χαλκιαδάκης, Votre Καλλυντικά, Τally Weijl, Unesco Πειραιώς και Νήσων
Χορηγοί Φιλοξενίας: Δήμος Μαλεβιζίου, Kosta Mare, Venus Mare, View Villas Hersonissos, Αlma Villa, Zorbas Beach Village, Aγροκτήματα Μανουρά, Λαβύρινθος Μουσικό Εργαστήρι, Galaxy Hotel Iraklio, Theseus Beach Village, Domus Animalium
…………………………………………………………………………………………………………….
Δεν είναι κακό να έχεις χορηγούς -κάθε άλλο- αλλά κομματάκι δύσκολο να είσαι ταυτόχρονα, διεισδυτικός, καυστικός, καταγγελτικός, παρεμβατικός…