Ξανά λέγοντας τις ιστορίες | Θέατρο, κριτική της παράστασης

Written by

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Σταθμός η πρεμιέρα του θεατρικού έργου Ξανά λέγοντας τις ιστορίες. Η συγκεκριμένη παράσταση φορτίζεται με ιδιαίτερης βαρύτητας σημασία, καθώς αποτελεί την πρώτη σχολική παράσταση στην Ελλάδα, η οποία μεταφέρεται αυτούσια σε επαγγελματική σκηνή. Το καινοφανές αυτό γεγονός σηματοδοτεί μία μετάβαση, πραγματοποιώντας μία ρήξη: ρήξη σε ότι αφορά τον όρο «σχολικό θέατρο». Διότι στερεοτυπικά είναι συνυφασμένος με τη διεκπεραίωση, την αυτοαναφορικότητα και την προχειρότητα.

Αντιθέτως, η παράσταση Ξανά λέγοντας τις ιστορίες σε σκηνοθεσία του γνωστού θεατρικού συγγραφέα Βασίλειου Κατσικονούρη, ο οποίος όντας καθηγητής Αγγλικών στη δευτεροβάθμια έχει δημιουργήσει στο 1ο Γυμνάσιο Ζωγράφου έναν «πυρήνα», μία θεατρική κοινότητα, αποτελούμενη από τη συνεργασία μαθητών, καθηγητών και γονιών.

Πράγματι, η παράσταση Ξανά λέγοντας τις ιστορίες αποτελεί τη δραματοποιημένη αφήγηση μικρών ιστοριών του Κατσικονούρη [«Εκδρομή», «Ντιλάιλα», «Μην της το πείτε», «Απομαγ(ν)ητισμός», «Πάττυ», «Το ελαφάκι»] και της Ελένης Γιαννάκη [«Μαλλιά για δύο»], οι οποίες ζωντανεύουν στη σκηνή, δημιουργώντας μία σπονδυλωτή παράσταση. Το τέλος της κάθε ιστορίας σήμανε την αρχή της επόμενης μέσα από μία ομαλή, σχεδόν ανεπαίσθητη μετάβαση, δημιουργώντας την αίσθηση μιας συνεχούς ροής.

Η πρώτη ιστορία με τίτλο «Η εκδρομή» είχε βραβευτεί στον πανελλήνιο διαγωνισμό Filmakers 2017, καθώς είχε γυριστεί σε ταινία, όπου ο μαθητής της πρώτης γυμνασίου Γιώργος Μακρής απέσπασε το Α βραβείο υποκριτικής και ο Βασίλειος Κατσικονούρης το βραβείο καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου. Οι διακρίσεις λειτουργούν ως μία επιπλέον απόδειξη της μετατόπισης που κατόρθωσε να πετύχει ο Κατσικονούρης στον τομέα του σχολικού θεάτρου, καθώς οι σχολικές του παραστάσεις χαρακτηρίζονται από ποιότητα, ως αποτέλεσμα της μεθοδικής και ουσιαστικής προετοιμασίας.

Η παράσταση Ξανά λέγοντας τις ιστορίες υπήρξε ο καρπός μιας τέτοιου είδους προετοιμασίας: η σκηνοθεσία, η υποκριτική των μαθητών και των καθηγητών δημιουργούν την αίσθηση ενός ζωντανού οργανισμού, την αίσθηση της ομάδας, σαν ένα γιγάντιο μουσικό θέμα, όπου το κάθε μέλος λειτουργούσε σαν μία διαφορετική νότα, η έλλειψη της οποίας θα αλλοίωνε το σύνολο. Ο ρυθμός, η λεπτομέρεια και η επιμέλεια της σκηνοθεσίας κατόρθωνε να παρασύρει και να μαγνητίσει τον θεατή, καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Ο επαγγελματισμός των μαθητών και κατ’ επέκταση η αρμονία που παράγεται από το σύνολο αποτέλεσμα, καθιστούν την παράσταση σημείο αναφοράς. Λειτουργώντας σαν ένας φάρος, σηματοδοτεί τη διάνοιξη νέων οριζόντων στο θεατρικό γίγνεσθαι, καθώς το σχολικό θέατρο ξεφεύγει για πρώτη φορά από την αυτοαναφορικότητά του.

 Ξανά λέγοντας τις ιστορίες – Πληροφορίες της παράστασης

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα | Τηλ. 210 523 0267

Συγγραφέας: Βασίλης Κατσικονούρης, Ελένη Γιαννάκη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσικονούρης
Παίζουν: Ομάδα «Εφήλικον» (έφηβοι και ενήλικες του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Ζωγράφου)
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 10 ευρώ, Μαθητές/Εκπαιδευτικοί/Γκρουπ: 8 ευρώ
Διάρκεια Παραστάσεων: Έως και 10/12/2018
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 15.00

cityculture.gr/ γράφει η Ιφιγένεια Καφετζοπούλου