Φέτος τα Χριστούγεννα τρώμε Βυζαντινά

Written by

Εδεσματολόγιο

Πρόδειπνος

Ἀνηθοκουδίμεντα ἐψητά
(ψητά λαχανικά)
Φύλλα κράμβης μετά ἀρβελιστοῦ κρέατος
(λαχανοντολμάδες)

Δεῖπνος

Ὀφτόν καλαμάριον
(γεμιστό καλαμάρι) 
Ἐκζεστόν καλαμάριον μετά θριδάκων
(καλαμάρι φρικασέ με μαρούλια, λάδι και λεμόνι)
Ὄρνις μονθυλευτή μετά λαγάνων
(κότα ή κόκορας με λαζάνια)
Δέλφακες γαλαθηνοί ἐμβαπτισμένοι σέ οξύμελι μετά πρασοσέλινου
(σελινάτο χοιρινό μαριναρισμένο σε βαλσαμιδικό ξύδι)
Ἀμνοερίφια σουβλισμένα
(αρνάκι ή κατσικάκι στη σούβλα

Ἐπίδειπνος

Μελιτηρά (γλυκά)
Ἐψητά κυδώνια
(ψητά κυδώνια με κανέλλα)
Μελένια λαλάγγια
(λουκουμάδες με μέλι και κανέλλα)
ρυζα μετά γάλακτος κατασκευασμένη  καί σύν σακχάρου μεταλαμβανομένη
(ρυζόγαλο)
Βυζαντινό Δούλκιο 
(χαλβάς σιμιγδαλένιος)

Ἡδύποτα:

Δροσάτο ἤ σιραῖο
(χυμός ροδιού)

Τα παραπάνω θα συνοδεύονται από αρτίδια άσπρα σεμιδαλάτα ή σησαμάτα ή κολλίκια (κουλούρια Θεσσαλονίκης) και από Σίκερα (κρασιά): Ρούσιος οίνος (κόκκινος)

γράφει ο Παναγιώτης Καμπάνης, Δρ. Αρχαιολόγος – Ιστορικός, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ.

υ.γ.: η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο αποτελεί Λεπτομέρεια εικόνας του 18ου αι. από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης