22 αποφθέγματα σοφίας από τον Ινδό μυστικιστή Osho (Όσσο – Μπαγκουάν Σρι Ραζνίς)

Written by

Ο Osho (Όσσο – Μπαγκουάν Σρι Ραζνίς 11/12/1931 -19/1/1990) ήταν Ινδός μυστικιστής φιλόσοφος και πνευματικός διδάσκαλος με διεθνή αναγνώριση.

Δίδαξε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Τζαμπαλπούρ πριν ιδρύσει την κοινότητά του στην Πούνα της Ινδίας. Σύντομα η Κοινότητα εξελίχθηκε στο πιο διάσημο σημείο συνάντησης για χιλιάδες αναζητητές που θέλουν να βιώσουν την εμπειρία του διαλογισμού και της εσωτερικής μεταμόρφωσης.

Η “Sunday Times” τον έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους 1.000 δημιουργούς του 20ου αιώνα, ενώ η εφημερίδα “Sunday Midday” της Ινδίας ως έναν από τους δέκα ανθρώπους -που μαζί με τον Γκάντι, τον Νεχρού και τον Βούδα- έχουν αλλάξει το πεπρωμένο της Ινδίας.

 

22 αποφθέγματα σοφίας του Όσσο

  • Ο αληθινός άνθρωπος παραμένει συνηθισμένος, εντελώς συνηθισμένος. Κανένας δεν ξέρει ποιος είναι, κανένας δε ξέρει τι θησαυρό κουβαλάει μέσα του. Ποτέ δεν διαφημίζει, ποτέ δεν προσπαθεί να προβάλει. Εμείς όμως γιατί διαφημίζουμε; Εξαιτίας του Εγώ. Δεν είσαι ικανοποιημένος από τον εαυτό σου. Είσαι ικανοποιημένος μόνο όταν σε εκτιμούν οι άλλοι.
  • Το εκ γενετής δικαίωμα του καθενός δεν είναι να προσεύχεται στο Θεό, αλλά να γίνει Θεός.
  • Μην κολλάς με το παρελθόν. Συνέχισε να κλείνεις κεφάλαια που έχεις διαβάσει, δεν υπάρχει λόγος να τα διαβάζεις ξανά και ξανά.
  • Πρέπει να ξέρετε ότι η ελευθερία είναι η ανώτερη αξία και όταν η αγάπη δεν σας δίνει την ελευθερία, τότε δεν είναι αγάπη. Η ελευθερία είναι το κριτήριο.
  • Βγες από το κεφάλι σου και μπες στην καρδιά σου. Να σκέφτεσαι λιγότερο, να αισθάνεσαι περισσότερο.
  • Ζω τη ζωή μου στηριζόμενος σε δύο αρχές: Πρώτον, ζω σαν σήμερα να ήταν η τελευταία μου μέρα σε αυτή τη γη. Δεύτερον, ζω σήμερα σαν να πρόκειται να ζήσω για πάντα.
  • Τα πλήθη δημιουργούν ψευδαισθήσεις.
  • Η γνώση είναι ζωντανή μόνο όταν τη αποκτάς εσύ ο ίδιος, όταν είναι άμεση εμπειρία. Όταν όμως την ξέρεις από τους άλλους, δεν είναι ζωντανή εμπειρία, δεν είναι γνώση, είναι απλώς μνήμη.
  • Στη Βουδιστική ορολογία δεν υπάρχει κάτι σαν την αμαρτία. Μόνο λάθη, σφάλματα. Δεν υπάρχει καταδίκη. Το λάθος μπορείς να το διορθώσεις. Είναι απλό.

    Η αγάπη είναι ο σκοπός. Η ζωή είναι το ταξίδι.

  • Οι πολιτικοί, οι ιερείς και οι γονείς είναι όλοι δημιουργοί ενοχών, επειδή μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να σας ελέγχουν και να σας χειραγωγούν
  • Μόνο το ψεύτικο και το αβέβαιο δημιουργούνται γρήγορα, όπως στην αλυσίδα συναρμολόγησης. Ενώ για κάτι αληθινό χρειάζεται χρόνος.
  • Όλη η ιδέα που έχεις για τον εαυτό σου είναι δανεισμένη. Δανεισμένη από αυτούς που δεν έχουν ιδέα ποιοι είναι οι ίδιοι.
  • Αν είσαι δυστυχισμένος σε σένα οφείλεται. Αν είσαι ευτυχισμένος και σε σένα οφείλεται. Κανένας άλλος δεν μπορεί να επιδράσει στη ζωή σου παραμόνο εσύ ο ίδιος. Εσύ είσαι η κόλαση σου, εσύ ο παράδεισος σου.
  • Μην λες αυτό είναι καλό και αυτό είναι κακό. Άφησε τις διακρίσεις. Δέξου τα όλα όπως είναι.
  • Θα βρεις νόημα σε αυτή τη ζωή μόνο αν το δημιουργήσεις εσύ. Είναι ένα ποίημα που θα συνθέσουμε, ένα τραγούδι που θα τραγουδήσουμε, ένας χορός που θα χορέψουμε.
  • Όποτε συναντώ πόρνες, δεν μιλούν ποτέ για σεξ. Θέλουν να μάθουν για την ψυχή και το Θεό. Συναντώ επίσης ασκητές και μοναχούς, και όταν βρεθούμε μόνοι, ρωτούν μόνο για σεξ.
  • Ο πιστός, ο θρήσκος δεν είναι Ερευνητής. Ο πιστός βαριέται, δεν θέλει να ψάξει, για αυτό πιστεύει.
  • Όταν το μυαλό γνωρίζει, το λέμε γνώση. Όταν η καρδιά γνωρίζει, το λέμε αγάπη. Και όταν η ύπαρξη γνωρίζει, το λέμε διαλογισμό.
  • Να είσαι ρεαλιστής. Προγραμμάτισε ένα θαύμα.
  • Η πραγματική ερώτηση δεν είναι αν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο. Η πραγματική ερώτηση είναι αν έχεις ζωή πριν το θάνατο.
  • Αυτό που φοβάσαι να το αντιμετωπίζεις κι αυτό που θέλεις να αποφύγεις να μην το αποφεύγεις. Μπες μέσα σε αυτό που φοβάσαι περισσότερο. Είναι ο μόνος τρόπος να το εξαφανίσεις αλλιώς θα σε ακολουθεί σαν τη σκιά σου.

    Λίγα λόγια για τον μεγάλο Ινδό μυστικιστή Osho (Όσσο – Μπαγκουάν

    Η διδασκαλία του επικεντρώθηκε στη σημασία του διαλογισμού, στην αγάπη, στη δημιουργικότητα και στην ευδαιμονία. Οι απόψεις του για τη σεξουαλικότητα έγιναν αιτία να του κολλήσουν το παρατσούκλι “ο γκουρού του σεξ“. Δεν έγραψε βιβλία, αλλά μετά το θάνατό του οι μαθητές του εξέδωσαν περισσότερα από 600 βιβλία μεταφρασμένα σε παραπάνω από 40 γλώσσες.

    Ο OSHO είναι ίσως από τους λίγους ανθρώπους που δημιούργησαν τόσους φανατικούς φίλους και ακόλουθους αλλά και φανατικούς εχθρούς. Η αιτία είναι ο ριζοσπαστικός λόγος, οι ιδέες του αλλά και ο τρόπος ζωής του. Το σίγουρο είναι ότι ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα που επέδρασε στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

    Οι χιλιάδες ώρες των αυτοσχέδιων ομιλιών του, που έκανε προς τους ανθρώπους μέσα σε διάστημα είκοσι ετών, είναι όλες ηχογραφημένες, συχνά και σε βίντεο – και μπορεί να τις ακούσει ο καθένας, οπουδήποτε, οπότε, λέει ο ΄Οσσο, ΄΄η ίδια ακριβώς σιωπή θα υπάρχει κι εκεί.΄΄

    Οι μεταγραφές των ομιλιών αυτών έχουν πλέον εκδοθεί σε εκατοντάδες βιβλία σε δεκάδες γλώσσες.

    Στις ομιλίες, ο ανθρώπινος νους μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο, όπως δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, και αναλύεται ως και το πιο μικρό σημείο. Ο νους ως ψυχολογία, ο νους ως συναίσθημα, ο νους ως νους/σωμα΄ ο νους ως μοραλιστικός, ο νους ως ένα πιστεύω΄ ο νους ως θρησκεία, ο νους ως ιστορία, ο νους ως πολιτική και ως κοινωνική εξέλιξη΄ τα πάντα εξετάζονται, μελετώνται και ενοποιούνται. ‘Επειτα αφήνονται πίσω με χάρη, μέσα στην ουσιώδη αναζήτηση τής υπέρβασης.

    Τι είπανε για τον Όσσο

    Ο Όσσο είναι ένας φωτισμένος δάσκαλος που εργάζεται με όλες του τις δυνατότητες για να βοηθήσει την ανθρωπότητα να ξεπεράσει μια δύσκολη φάση στην ανάπτυξη τής συνειδητότητας.΄΄
    Δαλάϊ Λάμα

    Γοητεύθηκα από την ανάγνωση των βιβλίων του. Φεντερίκο Φελλίνι

    Είναι ο σπανιότερος και πιο χαρισματικός θρησκειολόγος που εμφανίστηκε αυτό τον αιώνα. Καζουγιόσι Κίνο, Καθηγητής βουδιστικών μελετών, Κολέγιο Χόσεν Γκακούεν, Τόκυο, Iαπωνία

    Ο Όσσο σε απελευθερώνει από την υπάρχουσα νοοτροπία… συμπεριλαμβάνει τα πάντα, δεν αποκλείει τίποτα. Ο Πρέσβης τής Ινδίας στην Σιγκαπούρη

    Δεν έχω ακούσει ποτέ κανένα να ενοποιεί και μετά να διαλύει με τόσο όμορφο και παιγνιώδη τρόπο τα ψυχολογικά προβλήματα που έχουν υπονομεύσει επί γενεές την ανθρώπινή μας ενέργεια.Αιδ. Κέην, ιερέας, Κολέγιο Τσώρτσιλ, Κέημπριτζ

    Με τον ΄Οσσο, οι λέξεις κυλούν ατελείωτα. Προκλητικά. Σε προσκαλούν. Σε χίλια χρόνια, θα έχουν τυπωθεί περισσότερα αντίτυπα των έργων τού ΄Οσσο από ό,τι της ίδιας της Βίβλου, που είναι ως τώρα το μπεστ σέλερ που ξεχωρίζει.
    Μ.Β. Καμάθ, πρώην αρχισυντάκτης τού The Illustrated Weekly, Ινδία

    Πρόκειται για μια θρησκεία για άθρησκους, για αγνωστικιστές, για δύσπιστους, για ορθολογιστές.
    Κούσβαντ Σινγκ, πρώην αρχισυντάκτης των Times of India, συγγραφέας και ιστορικός

    Οι διδασκαλίες του Όσσο εμπεριέχουν μάλιστα πολλές θρησκείες, αλλά δεν τον προσδιορίζει καμιά από αυτές. Είναι διαφωτιστικός ομιλητής γύρω από το Ζεν, τον Ταοϊσμό, το Θιβετανικό Βουδισμό, το Χριστιανισμό και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία… Καθώς και πολυγραφότατος συγγραφέας.
    Νέβιλ Ντρέρι, Λεξικό του Μυστικισμού και του Αποκρυφισμού, ΗΠΑ

    Ο Όσσο είναι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος από την εποχή τού Ιησού Χριστού… Λέει τα πράγματα εκείνα που κανείς άλλος δεν έχει το θάρρος να πει. Ένας άνθρωπος που έχει ιδέες κάθε είδους, οι οποίες δεν είναι μόνο εμπρηστικές, αλλά έχουν και τον αντίλαλο τής αλήθειας που κάνει και τρέμουν από τον φόβο τους όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων. Τομ Ρόμπινς, συγγραφέας

    cityculture.gr /  Πέτρος Γραμμενίδης