Η Μαγική Δύναμη που έχουν οι λέξεις

Written by

Συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικές είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας;
«Εν αρχή ην ο λόγος». Ξεκινάει με αυτή την περίφημη φράση, το κατά Ιωάννην ευαγγέλιο. Οι λέξεις έχουν δύναμη, έχουν κραδασμό, ενέργεια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι λέξεις, πέρα από την κυριολεκτική τους σημασία, μεταφέρουν και συναισθήματα. Όταν το συλλάβουμε αυτό βαθύτερα, θα είμαστε πολύ προσεκτικοί, πώς τις χρησιμοποιούμε, καθώς από τη χρήση των λόγου μας, επηρεάζεται η συναισθηματικά μας κατάσταση, αλλά και η συναισθηματική κατάσταση των άλλων.

Για παράδειγμα, τα άκομψα και απρόσεκτα λόγια μας, θα πυροδοτήσουν συναισθήματα θυμού και λύπης στους συνανθρώπους μας, αλλά και σε εμάς τους ίδιους, καθώς θα μετανιώσουμε αργότερα για την έλλειψη ευγένειας από μέρους μας. Αντιθέτως, οι ενθαρρυντικές λέξεις υποστήριξης και αγάπης, θα προκαλέσουν όμορφα συναισθήματα και καλές ευχές από τους άλλους, θα μας προσδώσουν ένα αίσθημα εσωτερικής ικανοποίησης και θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις μας.

Οι λέξεις φανερώνουν τις πεποιθήσεις μας και επηρεάζουν τις πράξεις μας.

Ο λαός μας, το τοποθετεί απλά και σοφά: «Σκέψου πριν μιλήσεις» και φυσικά εννοεί, να σκεφτούμε τις συνέπειες, όσων θα πούμε, πριν ακόμη μιλήσουμε. Είναι σημαντικό επίσης να θυμόμαστε ότι οι λέξεις φανερώνουν τις πεποιθήσεις μας και επηρεάζουν τις πράξεις μας.

Πέρα όμως από την επιλεκτική και συνειδητή χρήση των λέξεων, πρέπει να αναρωτηθούμε αν το χρησιμοποιούμε φτωχό ή πλούσιο λεξιλόγιο . Χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις επανειλημμένα, ο νους μας δε διευρύνεται, καθώς και ο εσωτερικός μας κόσμος. Αλλάζοντας το σύνηθες λεξιλόγιό μας, δηλαδή τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, μπορούμε να αλλάξουμε άμεσα τον τρόπο σκέψης μας. Αλλά έτσι αλλάζουμε και τα ίδια τα συναισθήματά μας.

Για παράδειγμα αν είμαι πολύ θυμωμένος με κάποιον ή με μία κατάσταση και κάποιος με ρωτήσει πώς αισθάνομαι, αν απλά πω «είμαι λίγο εκνευρισμένος» αντί να δηλώσω «είμαι πραγματικά οργισμένος», θα νιώσω άμεσα να αποφορτίζομαι από τον έντονο θυμό μου. Αυτό αποδεικνύει ότι η εύρεση κατάλληλων λέξεων, μπορούν να μειώσουν τα έντονα αρνητικά συναισθήματά μας. Αλλά και αντίστοιχα μπορούν να ενισχύσουν να θετικά μας συναισθήματα.

Θα αισθανθώ διαφορετικά, αν στην ερώτηση πως είμαι αντί να απαντήσω «καλά» ή «αρκετά καλά», επιλέξω τις λέξεις, «υπέροχα» ή «θαυμάσια». Άμεσα τότε, η συναισθηματική μου κατάσταση, μεταμορφώνεται σε όμορφη και πλούσια συναισθηματικά.

Εν κατακλείδι, κάντε καλή χρήση του λόγου σας.  Αντί να χρησιμοποιείτε ένα περιορισμένο λεξιλόγιο, πειραματιστείτε και βρείτε τις κατάλληλες δραστικές λεξεις.  Αυτές ως διά μαγείας, θα αυξήσουν ή θα μειώσουν την έντονη συναισθηματική σας κατάσταση. Θα διαπιστώσετε, ότι πραγματικά λειτουργεί!

cityculture.gr/ Η Μαγική Δύναμη που έχουν οι Λέξεις / γράφει η Τάνια Ρούμκου