Τζάνις Τζόπλιν, η πρώτη γυναίκα superstar του Rock n’roll

Written by

Ήταν Οκτώβριος του 1970 τότε που πέρασε στην «απέναντι πλευρά» του μουσικού κλέους, η  Τζάνις Τζόπλιν. Ήταν η πρώτη γυναίκα superstar του Rock n’roll- όπως της αποδόθηκε ο τίτλος- . Ακολουθώντας την «κατάρα» των επαναστατημένων ροκάδων, η Joplin αφήνει την τελευταία της πνοή  σε ηλικία 27 χρόνων. Από υπερβολική δόση ναρκωτικών όπως ο Hendrix, o Jim Morrison , η Amy Winehouse κα.

Τζάνις Τζόπλιν, Little Girl Blue

Παιδί των λουλουδιών, παιδί του rock n roll, παιδί του ουίσκι Southern Comfort, παιδί της ηρωίνης, παιδί της ακόρεστης δίψας για σεξ, παιδί των πάρτυ…πολλά τα «αμαρτήματα», αλλά κοιτάζοντας φωτογραφίες της και βλέποντας βιντεάκια από συνεντεύξεις της σε must τηλεοπτικές εκπομπές της εποχής , δε μπορώ να την χαρακτηρίσω με κανέναν άλλο τρόπο παρά με τον τίτλο ενός από τα τραγούδια της: H Joplin ήταν ένα little girl blue.

Παρά τις καταχρήσεις, το πρόσωπό και το γέλιο της παραπέμπουν στην εικόνα ενός μικρού κοριτσιού. Στόλιζε τα πάντα ατημέλητα μαλλιά της με πολύχρωμα μπόα, στα χέρια φορούσε πάρα πολλά βραχιόλια και τα ρούχα της ακολουθούσαν την ιδιοσυγκρασία των χίπις. Ακόμα και το αυτοκίνητο που είχε- μία Πόρσε- παρέπεμπε σε καμβά λουλουδιών παρά σε πολυτελή αυτοκίνητο.

Αν βρισκόταν στην ίδια ηλικία και με την ίδια καριέρα στην σημερινή εποχή – των κατασκευασμένων καλλιτεχνών-, ο μάνατζέρ της θα έπεφτε σε μόνιμη κατάθλιψη! Αυθόρμητες κινήσεις, αληθινές απαντήσεις σε βαθμό αφέλειας, φιλική με τους γύρω της αλλά και με τους φαν της. Κι όταν ανέβαινε στην σκηνή, το ασχημόπαπο του Τέξας μεταμορφωνόταν σε βασίλισσα του μπλουζ, αφήνοντας χωρίς καμία υπερβολή τους ακροατές με ανοιχτό το στόμα.

Work me, Lord

Δε ξέρω αν η Τζάνις Τζόπλιν, μπορεί να περιοριστεί μόνο στην κατηγορία της ροκ σουπερ σταρ. Η βραχνή μεταλλική φωνή της μου φέρνει στο μυαλό εικόνες από Νέα Ορλεάνη και αυτοσχέδια μισοσκότεινα μπαρ δίπλα στον Μισισιπή ποταμό. Οι επιρροές της jazz μουσικής και των blues πάνω της είναι όχι απλά εμφανείς αλλά βαθιές, τόσο στη φωνή της όσο και στην ερμηνεία της. Κι όλα αυτά με εσανς Joplin.

Το κοριτσάκι που δεχόταν μπουλινγκ στο κολλέγιο και που δεν ήθελε να μένει μόνη της, αναζητώντας την αποδοχή ή καλύτερα την επιβεβαίωση από τους άλλους και μέσω των καταχρήσεων προσπαθούσε να ξορκίσει τους προσωπικούς της δαίμονες, στον κόσμο της μουσικής της μεταμορφωνόταν. σε άγριο θηλυκό. Στο πρώτο συγκρότημα με τους οποίους συνεργάστηκε, τους Big Brother, είχε πλακωθεί με τον μπασιστα του συγκροτήματος στα παρασκήνια, όταν αυτός επί σκηνής την είχε κοροϊδέψει για την έντονη ερμηνεία της πάνω σε ένα τραγούδι. Όταν προσχώρησε στους Kozmic Blues Band- πράγμα που δεν άρεσε στους φαν αλλά ούτε και στους κριτικούς- η αναζήτηση και οι απολύσεις μουσικών από το συγκρότημα ήταν συχνές. Λένε ότι ούτε ο Morrison είχε γλυτώσει από το ταμπεραμέντο της Joplin, όταν αυτή του έσκασε στο κεφάλι ένα μπουκάλι αφήνοντάς τον αναίσθητο!

Η μουσική και το τραγούδι ήταν ο μεγάλος της έρωτας. Συνέθετε, έγραφε στίχους, είχε άποψη και την εξέφραζε έντονα. Όταν την ρώτησαν μια μέρα πώς γράφει, η Joplin γέλασε, σήκωσε τους ώμους και είπε: « Απλά μου έρχονται οι ιδέες. Ξεπετάγονται».

Mercedes Benz

Περίεργο τραγούδι, δυσάρεστη και η ιστορία του. Το συγκεκριμένο τραγούδι προέρχεται από τον τελευταίο άλμπουμ της Τζάνις Τζόπλιν, με τίτλο Pearl. Κυκλοφόρησε μετά το θάνατό της και έγινε μεγάλη επιτυχία, όπως και ο δίσκος που κατά γενική ομολογία θεωρείτε ο καλύτερος της τραγουδίστριας.
Μία προσευχή της Joplin, ένα «καρφί» για ένα μέρος από το παρελθόν της ή μία «ταβανόπροκα» για την κοινωνία της εποχής της? Μπορεί όλα, μπορεί και τίποτα από αυτά. Δείτε τους στίχους και απλά σκεφτείτε.

Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz?
My friends all drive Porsches, I must make amends.
Worked hard all my lifetime, no help from my friends,
So Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz?

Oh Lord, won’t you buy me a color TV?
Dialing For Dollars is trying to find me.
I wait for delivery each day until three,
So oh Lord, won’t you buy me a color TV?

Oh Lord, won’t you buy me a night on the town?
I’m counting on you, Lord, please don’t let me down.
Prove that you love me and buy the next round,
Oh Lord, won’t you buy me a night on the town?
Everybody!

Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz?
My friends all drive Porsches, I must make amends,
Worked hard all my lifetime, no help from my friends,
So oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz?

• Dialing for Dollars= τηλεπαιχνίδι της εποχής που μοίραζε δώρα καλώντας τυχαία αριθμούς.

Η εκδίκηση στους old high school mates

Τα σχολικά και φοιτητικά χρόνια της Τζάνις Τζόπλιν, δεν ήταν ευχάριστα. Η εικόνα της απείχε πολύ από την εικόνα του δημοφιλούς ατόμου, που ήθελε η μητέρα της να έχει. Όχι τόσο γιατί δεν ήταν εμφανισιακά μία Barbie girl αλλά περισσότερο για το λόγο ότι αυτό το στυλ την καταπίεζε εσωτερικά. Δεχόταν bulling, κοροϊδίες που την οδηγούσαν στην απομόνωση. Η ίδια προτιμούσε τις παρέες των αγοριών και ιδιαίτερα των ατόμων που ασχολούνταν με τη μουσική.

Σε μία τηλεοπτική της συνέντευξη στον David Cavett σχολίασε την συνάντηση παλιών συμμαθητών από το Γυμνάσιο που θα είχε τον επόμενο μήνα:

David: « Θα έχεις να πεις πολλά στους παλιούς συμμαθητές σου?»
Τζάνις Τζόπλιν, : « Θα γελάσω πολύ»
David: « Περιτριγυριζόσουν από φίλους στο Γυμνάσιο?»
Τζάνις Τζόπλιν, : « Με κορόιδευαν στην τάξη, στην πόλη, σε ολόκληρη την πολιτεία. Τώρα όμως επιστρέφω».

Το χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπό της τα έλεγε όλα. Ήθελε να επιστρέψει πίσω με την διασημότητα της και να τους τρίψει την μούρη. Εν μέρει το πέτυχε, υπήρχαν δημοσιογράφοι στη συνάντηση, τα φλας άστραφταν, έδωσε συνέντευξη αλλά η Joplin δεν ήταν ευχαριστημένη με την επιστροφή της στο Τέξας. Όπως αποκαλύπτει ο αδερφός της Michael, η υποδοχή τόσο από την οικογένειά της όσο και από τους φίλους της ήταν ψυχρή. Η οικογένεια δεν ήταν ευχαριστημένη για αυτά που έλεγε σε συνεντεύξεις για αυτούς και την πόλη. Όσο για τους «φίλους», μάλλον η επιτυχία πονάει.
Η ίδια θα πει ότι το καλύτερο μέρος της συνάντησης ήταν όταν έφυγε!

Τζάνις Τζόπλιν, το τέλος

Εκείνη την μέρα είχε αργήσει στο στούντιο για την συνέχεια της ηχογράφησης των τραγουδιών του δίσκου Pearl. Όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι συνεργάτες της, μπορεί να έπινε ή να έκανε χρήση ουσιών αλλά στην δουλειά της ήταν πάντα συνεπής. Κι αυτή η καθυστέρηση τους ανησύχησε.

Η Τζάνις Τζόπλιν, κατά καιρούς είχε κάνει διάφορες προσπάθειες αποτοξίνωσης. Μετά από ένα ταξίδι στην Βραζιλία είχε καταφέρει μάλιστα να μείνει καθαρή για μισό χρόνο. Ο θάνατος της εκείνο το πρωινό προήλθε όχι τόσο από την υπερβολική δόση αλλά από «λάθος» του dealer, ο οποίος της έδωσε ένα καινούργιο παρασκεύασμα που περιείχε υψηλό ποσοστό καθαρότητας.

Στο ξενοδοχείο Landmark του Hollywood, θα την βρει νεκρή την επόμενη μέρα, ο μάνατζερ της John Cooke. Τον είχε ειδοποιήσει ο παραγωγός, καθώς η Τζάνις Τζόπλιν, δεν εμφανίστηκε στις πρόβες. Ο Cooke θα ανοίξει την πόρτα του δωματίου και θα την βρει πεσμένη στο πάτωμα.
Η φωνή της έσβησε στις 4/10/1970.

cityculture.gr / Τζάνις Τζόπλιν, η πρώτη γυναίκα superstar του Rock n’roll / γράφει η  Αριστέα Αθ. Βραζιώτη

Γνωστά τραγούδια της Τζάνις Τζόπλιν

Cry baby- που ακούγεται και στην ταινία “ Κοίτα ποιος μιλάει”
Summertime
Move over
I need a man to love
Tell mama
Piece of my heart
Ball and chain
To Love somebody
Try (just a little bit harder)
Raise your hand