Α τόσο καλά;

Written by

Κριτική από τον Βαγγέλη Ραφτόπουλο

Στο θέατρο Αθήναιον της Θεσσαλονίκης παρακολουθήσαμε το stand-up comedy Α τόσο καλά; από τον κωμικό Κώστα Ραβνιωτόπουλο, μια παράσταση ευφυέστατη, πρωτότυπη, εμπνευσμένη, με καθηλωτικό χιούμορ, καταιγισμό αστείων , με αναφορές σε γεγονότα, καταστάσεις, διάσημους και θεατές.


Το stand-up comedy μεγαλουργεί στα χρόνια της Ελληνικής κρίσης, σαν ένα είδος αντίμετρου στη κατάθλιψη των πολιτών, την οικονομική ανέχεια και την απογοήτευση του κόσμου από αυτούς που τον εκπροσωπούν.
Με αιχμηρές ατάκες, ο θαυμάσιος κωμικός δεν αφήνει τίποτε ασχολίαστο, καταδύεται στα γεγονότα και τις καταστάσεις, αφορίζει πρόσωπα της επικαιρότητας, αυτοσαρκάζεται και ενεργοποιεί αντιδράσεις στους θεατές, τους ενθουσιάζει και κυρίως συμβάλλει στη λησμοσύνη των ποικίλων προβλημάτων τους και τους κάνει να αγγίξουν την ευτυχία.


Ο χαρισματικός ηθοποιός επί δύο ώρες χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό και με αυξανόμενη ορμή και έμπνευση, ατάκες και χιούμορ σκόρπισε ¬¬γέλιο και ευχαρίστηση.


Η νέα γενιά των κωμικών σε αυτό το είδος της κωμωδίας διακρίνεται για το υψηλότατο δείκτη ευφυίας, κριτικής διάθεσης και θάρρους, δεν διστάζει να αποκαλύψει, να καυτηριάσει, να κατεδαφίσει συναδέλφους τους, να καταδικάσει το μέτριο, την υποκρισία, το ψεύδος, την εξαπάτηση.
Άνδρες και γυναίκες comedians εξαντλούν τα χιουμοριστικά τους αποθέματα, τις σωματικές τους αντοχές και προσφέρουν τη ψυχή τους προς τέρψη των θαυμαστών τους.


Περνώντας με αμέριστο χιούμορ από τους πολιτικούς στους καλλιτέχνες, ο Κώστας Ραβνιωτόπουλος-επίθετο διόλου καλλιτεχνικό- δεν φείδεται καυστικών σχολίων, παροιμιών, προλήψεων, προκαταλήψεων, αναφοράς σε επαγγέλματα, προσφέροντας άφθονο γέλιο, η δε άρτια παράστασή του επιβραβεύθηκε με έντονο και διαρκές χειροκρότημα, δηλωτικό της ικανοποίησης που το κοινό ένοιωσε , όπως και ο ίδιος ο καλλιτέχνης που θριαμβευτικά υποκλίθηκε.


Τέτοιες παραστάσεις ‘όπως αυτή που παρακολουθήσαμε μας δίνουν την ευκαιρία να δραπετεύσουμε από τη δύσκολη και επίπονη καθημερινότητά μας και να βλέπουμε πιο αισιόδοξα τη ζωή μας.
‘’Αλλωστε το carpe diem –αδραξε τη μέρα- των Λατίνων είναι η βαθύτερη ουσία του stand-up comedy.

cityculture.gr/ Α τόσο καλά; / Κριτική παράστασης / Βαγγέλης Ραφτόπουλος