Toc Toc στο Ράδιο Σίτυ | κριτική παράστασης

Written by

Toc Toc στο Ράδιο Σίτυ | κριτική παράστασης Βαγγέλης Ραφτόπουλος

Την εξαιρετική παράσταση toc toc του Laurent Baffie απολαύσαμε στο Ράδιο Σίτυ σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου και πρωταγωνιστές τον σκηνοθέτη, τον Δημήτρη Σταρόβα, τον Νίκο Πολυδερόπουλο, τη Ναταλία Δραγούμη, τη Φωτεινή Ντεμίρη και την Αποστολία Ζώη.
Ο Ομάρ Ταρίφ ή Βασίλης Δαμπάογλου –Κώστας Σπυρόπουλος- ταξιτζής και παοκτζής ήρθε στην Αθήνα για να επισκεφθεί τον διάσημο γιατρό Πάπας, επειδή πάσχει από ιδεοψυχαναγκασμό η αριθμολαλία.
Στον γιατρό όμως έρχονται ο Φώτης Σταθάκης, με το συνδρομο jill dela tuttet,-κοπρολαλία- γαυγίζει δηλαδή και βρίζει χυδαία, αλλά ασυναίσθητα, όταν διακατέχεται από στρες, η Λαρισαία Νίτσα από το Σβετλανίτσα εκ Λευκορωσίας ορμώμενη -Ναταλία Δραγούμη- παντρεμένη με Λαρισαίο, πάσχουσα από νοσομανία και νοσοφοβία, φέρουσα βαλιτσάκι-όπλο εναντίον μικροβίων, ιών κλπ ζωυφίων, η Άννα Μαρία Κλεοπάτρα Μπιμπίκα -Φωτεινή Ντεμίρη- πάσχουσα από θρησκειολαγνεία, με πλήρη γνώση των αγίων και των όσων αυτοί προστατεύουν, δηλώνουσα ότι επισκέπτεται τον γιατρό για μία φίλη της, η Λίλυ Παπαγεωργοδημητρομανωλάκη -Αποστολία Ζώη- πάσχουσα από παλιλαλία και επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις πάντοτε δύο φορές και ο Μπάμπης Γραμμένος -Νίκος Πολυδερόπουλος- που φοβάται τις γραμμές και λατρεύει τη συμμετρία.
Στην πολύωρη αναμονή για τον γιατρό που έρχεται και δεν έρχεται, οι ασθενείς γνωρίζονται μεταξύ τους και με play maker τον ταξιτζή καταφέρνουν να γίνουν ομάδα, να γνωρισθούν καλλίτερα, να ανεχθεί ο καθένας την αρρώστια των άλλων, να συμπονέσουν, να αγαπηθούν και να αποφασίσουν να θεραπευθούν σε ένα ιδιότυπο group therapy, με τα αποτελέσματα να είναι εκπληκτικά.
Ούτε η εμφάνιση της βοηθού του γιατρού που ανακοινώνει τη καθυστέρηση στην άφιξή του, τους διακόπτει από το ιερό καθήκον να βοηθήσουν ο καθένας τους άλλους στη θεραπεία τους.
Με κύριο συναίσθημα την αγάπη για τους συνανθρώπους τους, οι ασθενείς απαλλάσσονται από το δικό τους πρόβλημα και φροντίζουν με το ενδιαφέρον που δείχνουν για τους άλλους να τους απαλλάξουν από το νόσημά τους.
Με αβανταδόρικους ρόλους στους Σπυρόπουλο και Σταρόβα, που ξεχώρισαν, αλλά και τους υπόλοιπους να τους συναγωνίζονται, οι θεατές διασκέδασαν, χάρηκαν, ξέχασαν τα προβλήματά τους και χειροκρότησαν με ενθουσιασμό τους ηθοποιούς.

Η σκηνοθεσία του Κώστα Σπυρόπουλου ακριβής, ειρωνική, καλά προετοιμασμένη, κατάφερε να διδάξει τους ρόλους στη κόψη του ξυραφιού και να σπρώξει τις καταστάσεις στα άκρα. Το τέλος της παράστασης κρύβει μια μεγάλη έκπληξη που οι θεατές της θα απολαύσουν.-

cityculture.gr | Toc Toc στο Ράδιο Σίτυ | κριτική παράστασης Βαγγέλης Ραφτόπουλος