“Το παγκάκι, κριτική παράστασης

Written by

Ένα ψυχογράφημα χαρακτήρων, μια επίμονη και επίπονη, καθώς και εξαντλητική περιήγηση στους εσωτερικούς κόσμους μιας γυναίκας και ενός άντρα είναι το έργο του Αλεξάντερ Γκέλμα, το παγκάκι, που παρακολουθήσαμε στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ της Θεσσαλονίκης.

Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Κιμούλη, που ερμηνεύει ο ίδιος μαζί με την φωτεινή Μπαξεβάνη.

Σε μια τραγική παράσταση τα κωμικά στοιχεία πλεονάζουν και είναι αυτά που προσδίδουν μια ιδιαίτερη γοητεία, μια έλξη, μια πρόσληψη ευχάριστη από τους θεατές που ευχαριστούνται και ξεφεύγουν από τα προβλήματά τους.

Το έργο διαδραματίζεται εις τόπον άτοπον και χρόνων άχρονων, επικεντρώνει στην ανίκητη μοναξιά, που βιώνουν δυο άνθρωποι που συναντώνται τυχαία και προσπαθούν –με τρόπο μάλλον ανειλικρινή- να προκαλέσουν ο καθένας το ενδιαφέρον του άλλου, να παραστήσουν εαυτούς διαφορετικούς από τους πραγματικούς, να αποκαλύψουν ψευδείς στιγμές της ζωής τους και τέλος να αποτύχουν σε οποιαδήποτε μορφή συνεύρεσης.

Το έργο διαχρονικό, η παράσταση αποκαλυπτική, η μοναξιά απέραντη, τα ένθεν κακείθεν ψέματα, γεννήματα αναγκών, συνθέτουν τον πίνακα –χρωματιστό και ασπρόμαυρο ταυτόχρονα-λογικής και παραλογισμού μαζί, συναισθημάτων και κυνισμού, ομοιότητας και διαφορετικότητας των προσώπων.

Το παγκάκι, άλλοτε φιλικό, άλλοτε εχθρικό, σημείο συμφιλίωσης και εξόντωσης, εγωισμού και σεμνότητας, χώρος ανατροπών και λογικής συνέχειας, συγκεντρώνει τις μονοσήμαντες προσωπικότητες των δύο αποτυχημένων ατόμων, που σε καμία σχεδόν στιγμή δεν μπορούν να συνενωθούν.

Έργο προβληματισμού ,αλλά και σαρκαστικό, προκαλεί τη σκέψη, τραντάζει τα συναισθήματα, δίνει τροφή για εμβάθυνση στο εσωτερικό του εαυτού.

Ο Γκέλμα πολύ εύστοχα σχεδίασε και κατέγραψε τις απελπιστικές καταστάσεις που βρίσκονται οι καθημερινοί και συνηθισμένοι άνθρωποι, διωκόμενοι από παντού, χωρίς κανένα καταφύγιο και ελπίδες.

Ο Κιμούλης σκηνοθέτησε ένα υπέροχο έργο, με σημασία στις λεπτομέρειες, ακολουθώντας τη τεχνοτροπία του συγγραφέα, οδήγησε τον εαυτό του-σαν ηθοποιό- και τη Φωτεινή Μπαξεβάνη σε εξαιρετικές ερμηνείες.

Οι ηθοποιοί ώθησαν τις καταστάσεις στα άκρα, χωρίς όμως να καταστρέψουν τη δομή του έργου, αλληλοσυμπληρώθηκαν, εντυπωσίασαν.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία – Διασκευή – Διαμόρφωση χώρου: Γιώργος Κιμούλης
Μετάφραση: Νίκος Καμτσής
Κοστούμια: Σοφία Νικολαΐδη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Παναγιωτίδης
Παίζουν:
Γιώργος Κιμούλης – Φωτεινή Μπαξεβάνη