Λούλου του Γιάννη Χουβαρδά, κριτική παράστασης

Written by

Ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας Φρανκ Βέντεκιντ -1864/1918 -, υπήρξε θαυμαστής του Ίψεν και του Στρίνμπεργκ και οπαδός του νατουραλιστή θεατράνθρωπου Γκέρχαρτ Χάουπτμαν.

Άρχισε τη θεατρική συγγραφή του με το Ξύπνημα της Άνοιξης, το σεξουαλικό ξύπνημα της εφηβείας , συνέχισε με το κουτί της Πανδώρας, τον μαρκήσιο του Κάϊτ, τον χορό του θανάτου, τη λογοκρισία, τον θάνατο και διάβολο, τον τενόρο, τον Ηρακλή, τον Βασιληά Νικολό, τον τενόρο.

Ο Βέντεκιντ έχει αναγνωρισθεί ως ιδεολόγος του εξπρεσιονισμού και προάγγελος του θεάτρου του παραλόγου.

Στο έργο του –το πνεύμα της γης- πρωταγωνίστρια είναι η Λούλου , μια νεαρή με ασυγκράτητη λαγνεία, ενσάρκωση της δύναμης του κακού, που σχετίζεται με τρεις άνδρες διαδοχικά, που τους εξαφανίζει με διαφορετικό τρόπο, ο ηλικιωμένος γιατρός πεθαίνει από αποπληξία, ο ζωγράφος κόβει τον λαιμό του και τον τρίτο τον σκοτώνει , αφού πρώτα σχετίζεται με τον γιο του.

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη – Άκης Σακελλαρίου

Στη παράσταση, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,  διασκευασμένη και σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Χουβαρδά, επικρατεί άκρατος αμοραλισμός, αισθησιασμός, ελευθεροστομία, λεσβιακές σχέσεις ,σεξουαλικές φαντασιώσεις, ελεύθερος έρωτας.

Το αντιφατικό απόλυτο θηλυκό, τη Λούλου, την ενσαρκώνει με επιτυχία η Άλκηστις Πουλοπούλου, άγγελος και διάβολος, αθώα και ένοχη, σύζυγος και ερωμένη, αποτελεί τη φαντασίωση ανδρών και γυναικών, που την ικανοποιεί με υπακοή, με κόστος όμως ανυπολόγιστο.

Ο Χουβαρδάς, με την γνώση του και την εμπειρία του, πιστός στη τεχνοτροπία του συγγραφέα, προσέδωσε στη παράσταση τη ριψοκίνδυνη σχοινοβασία-χαρακτηριστικό το τσίρκο στη σκηνή – ομορφιά και τρόμο, έρωτα και θάνατο, βασίσθηκε δε , κατά κύριο λόγο στην ταλαντούχα ‘Αλκηστη Πουλοπούλου, που ενσάρκωσε το ρόλο της Λούλου με βαθειά κατάδυση σ΄αυτόν.

Άκης Σακελλαρίου

Οι καταξιωμένοι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Μπινιάρης, Άκης Σακελλαρίου, Aλέκος Συσσοβίτης, Χάρης Φραγκούλης, Νίκος Χατζόπουλος, να συνεργούν θετικά στην επιτυχία της παράστασης.

Η στήλη θα κάνει ιδιαίτερη μνεία στη μεγάλη ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που δεν κατάφερε να δώσει δείγματα της μεγάλης κλάσης της, λόγω του μικρού ρόλου που της έδωσε ο σκηνοθέτης.

το τρέϊλερ της παράστασης

Ταυτότητα της παράστασης “Λούλου” στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης
Συγγραφέας-Φρανκ Βέντεκιντ
Διασκευή-Σκηνοθεσία- Γιάννης Χουβαρδάς
Μετάφραση-Γιώργος Δεπάστας
Σκηνικά- Εύα Μανιαδάκη
Κοστούμια-Ιωάννα Τσάμη
Μουσική-Θεόδωρος Οικονόμου
Ηθοποιοί. Κ.Αβαρικιώτης, Κ. Καραμπέτη, Γιώργος Μπινιάρης, Άλκηστη Πουλοπούλου, Άκης Σακελλαρίου, Α. Συσσοβίτης, Χ.Φραγκούλης, Ν.Χατζόπουλος.