Μέθοδος Γκρόνχολμ, κριτική παράστασης

Written by

Ο Τζόρντι  Γκαλθερόν γράφει τη μέθοδο Γκρόνχολμ, ο Διαγόρας Χρονόπουλος σκηνοθετεί στις 31 Ιανουαρίου 2008 τη παράσταση στο θέατρο Τέχνης, με μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία –παίχτηκε για 6 θεατρικές σεζόν- και ο Γιάννης Μόσχος αναβιώνει τη σκηνοθεσία του Χρονόπουλου στο θέατρο του Νέου Κόσμου-σκηνή θεάτρου Άνεσις-.

Το έργο αναφέρεται στη σκληρότητα που οι επιχειρήσεις-πρώτιστα οι πολυεθνικές- υποβάλλουν σε δοκιμασίες-βασανιστήρια τους υποψήφιους για διευθυντικές θέσεις, τους εξοντώνουν με πρωτότυπες, αλλά βίαιες διαδικασίες, τους εξαντλούν με εικονικές, πλασματικές, παράλογες και μυστηριακές συνεντεύξεις, τους εξωθούν σε ένα άκρως επικίνδυνο θεατρικό παιχνίδι, για να επιλέξουν-αν επιλέξουν τον καταλληλότερο για τη θέση.

Ο Γκαλθερόν πολύ εύστοχα περιγράφει , καταγράφει και απεικονίζει τη βαρβαρότητα στη διαδικασία πρόσληψης στελεχών επιχειρήσεων, τη δοκιμασία αντοχής των υποψηφίων, την υπεράνθρωπη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν, για να αποδείξουν ότι δεν είναι άνθρωποι, αλλά ρομπότ.

Ο κυνισμός που χαρακτηρίζει τον Γκαλθερόν στη συγγραφή του έργου, δεν είναι απότοκος της έμπνευσής του, αλλά προϊόν των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στη πρόσληψη στελεχών υψηλών προδιαγραφών σε εταιρείες.

Η μέθοδος Γκρόνχολμ έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, έχει μεταφρασθεί σε πολλές γλώσσες από τα Ισπανικά και έχει γίνει κινηματογραφική επιτυχία.

Ο Γιάννης Μόσχος, πιστός στη τεχνοτροπία του συγγραφέα, σκηνοθέτησε με μεγάλη ακρίβεια και επιτυχία τη παράσταση, ώθησε τις καταστάσεις στα άκρα, έπαιξε με ανατροπές και κατώρθωσε να προσδώσει χαρακτήρα θρίλερ στη παράσταση, να δημιουργήσει αμεσότητα, να διεγείρει τα συναισθήματα των θεατών που την παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον.

Οι ηθοποιοί Πέτρος Λαγούτος, Βίκυ Παπαδοπούλου, Χρήστος Σαπουτζής, με προεξάρχοντα τον έχοντα λεκτικά αβαντάζ Ορφέα Αυγουστίδη, καθοδηγούμενοι σοφά από τον Γιάννη Μόσχο, επέτυχαν να μεταδώσουν το κλίμα του χώρου της συνέντευξης και την αγωνία και ανησυχία τους, τις συμφωνίες και διαφωνίες τους, την απογοήτευση και τον ενθουσιασμό τους, την υποκρισία και την ειλικρίνειά τους και διακρίθηκαν για τις διανοητικές και συναισθηματικές τους μεταπτώσεις και την αντοχή τους στα βασανιστήρια που υπεβλήθησαν.

Η ταυτότητα της παράστασης “Μέθοδος Γκρόνχολμ” στο θέατρο του
Νέου Κόσμου, -σκηνή Άνεσις
Συγγραφέας-Τζόρντι Γκαλθερόν
Σκηνοθεσία-Γιάννης Μόσχος
Σκηνικά-Γιώργος Γαβαλάς
Μουσική-Σταύρος Γασπαράτος
Ηθοποιοί- Πέτρος Λαγούτος, Βίκυ Παπαδοπούλου, Χρήστος Σαπουτζής, Ορφέας Αυγουστίδης