Αρχιμάστορας Σόλνες, στο Θέατρο Ιλίσια, κριτική παράστασης

Written by

Ο Χένρικ  Ίψεν, συγγραφέας του έργου-1828/1906-  υπήρξε Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, πρωτοπόρος της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας.

Χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας του ήταν η έντονη διάθεση να θίξει ευαίσθητα θέματα της εποχής του, όπως η θέση της γυναίκας στη κοινωνία, το κόστος που συνεπάγεται η διατήρηση του πλούτου και του καινωνικού status, καθώς και τα ζητήματα ηθικής τάξης.

Ο Ίψεν καθιέρωσε στα έργα του τα ερωτικά τρίγωνα-γνωστά πλέον ως Ιψενικά τρίγωνα- και ένα από αυτά εμφανίζεται και στον αρχιμάστορα Σόλνες.

Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι στη σκανδιναβική δραματουργία, ρόλο σημαντικό διαδραματίζει και ο γιατρός της οικογένειας, πρόσωπο αναγκαίο στην ισορροπία και διευθέτηση προσωπικών διαφωνιών.

Στον Σόλνες, ο Ίψεν παραστατικά και λεπτομερειακά, μας απεικονίζει , αλλά και μας επισημαίνει τα προβλήματα του μεσήλικα άνδρα, την έλλειψη προσαρμοστικότητάς του στην νέα οδυνηρή πραγματικότητα , που έντονα και αδυσώπητα ξεπροβάλλει μπροστά του, όπως και την αδυναμία συμφιλίωσης με την ηλικία που τρέχει/

Ο Αρχιμάστορας Σόλνες , πετυχημένος κοινωνικά, παντρεμένος με αστή σύζυγο, με την επιτυχία πολλές φορές να στηρίζεται σε πλάγια μέσα, διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με τη γραμματέα του, που είναι αρραβωνιασμένη με τον γιο παληού φίλου του.

Τα πράγματα κυλούν όπως τα έχει σχεδιάσει ο Σόλνες, με τη σύζυγό του να ανέχεται μια κατάσταση άσχημη, από καθήκον και με τη βοήθεια του φίλου οικογενειακού γιατρού.

Όλα αλλάζουν όταν στο σπίτι εμφανίζεται νεαρή χωριατοπούλα που κατά δήλωσή της, ο Σόλνες της υποσχέθηκε πριν 10 χρόνια ότι θα τη κάνει πριγκήπισα.

Το θράσος, ο ενθουσιασμός και ο θαυμασμός της νεαρής για τον αρχιμάστορα εγείρουν ανατροπές, ο Σόλνες διακόπτει τη σχέση του με τη γραμματέα, την απολύει και συνάπτει σχέση με το νέο πειρασμό, πάντοτε με τη σιωπηρή ανοχή της γυναίκας του.

Η εξέλιξη όμως είναι τραγική.

Η παράσταση που απολαύσαμε στο θέατρο ΙΛΙΣΙΑ είχε ενδιαφέρουσες εναλλαγές, καλή σκηνοθεσία και ωραίες ερμηνείες, με ξεχωριστή της Ιώβης Φραγκάτου στο ρόλο της νεαρής.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός στο ρόλο του Σόλνες, η Κατερίνα Λέχου σαν σύζυγος, ο Κώστας  Καστανάς  στο ρόλο του γιατρού, ο Αντίνοος Αλμπάνης στο ρόλο του αρραβωνιαστικού, η Κ.Κρέπη σαν γραμματέας και ο Μ.Αεράκης απέδωσαν με αξιοπρέπεια τους ρόλους τους.

Η ταυτότητα της παράστασης Αρχιμάστορας Σόλνες στο Θέατρο Ιλίσια
Συγγραφέας: Χένρικ Ίψεν
Σκηνοθεσία: Αθηνά Καραγιαννοπούλου
Σκηνικά: Γ. Μουρίκης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Ηθοποιοί: Γρηγόρης Βαλτινός, Κατερίνα Λέχου, Κ. Κανστανάς, Μ.Αεράκης, Κ.Κρέπη, Ιώβη Φραγκάτου, Αντίνοος Αλμπάνης