6 ευτυχισμένοι άνθρωποι, στο Θέατρο Αθήναιον, κριτική παράστασης

Written by

Ο Άνθιμος Κατιρτζόγλου, επιδόθηκε σε μία δυσνόητη, περίτεχνη μαζί και άτεχνη συρραφή ιστοριών που απορρέουν από τους Νότη Παρασκευόπουλο (Μενεξέδες και ζουμπούλια) και Πέδρο Αλμοδοβάρ (Wild Tales), ενώ ενσωματώνουν πραγματικά γεγονότα όπως η δύσκολη εισαγωγή τυφλού αριστούχου μαθητή στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. Έξη άτομα υποδύθηκαν διπλούς ρόλους, πολιτικός-δικηγόρος, ηθοποιός-πόρνη, ιατρός-παπάς, φοιτητής-βιαστής, αεροσυνοδός-ψυχικά διαταραγμένη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων-φαντασιόπληκτη.

Είναι απορίας άξιο πως όλο αυτό το συνονθύλευμα ο πολυσύνθετος Κατιρτζόγλου -σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός, ενδυματολόγος- πίστεψε ότι θα καταλήξει σε ψυχολογικό δράμα η κωμωδία.

Το έργο θα καταγραφεί στα πιο απίστευτα θεατρικά κείμενα ever.

Χωρίς συνέχεια, συνοχή, με κακές ερμηνείες, δυσνόητη εκφορά λόγου, οι ηθοποιοί -ή κάτι σαν ηθοποιοί- διαγωνίσθηκαν σε ακατάσχετη φλυαρία, αλλόκοτες σωματικές κινήσεις και ακατανόητες εκφράσεις.

Το έργο εκτυλίσσεται σε αίθουσα αναμονής αεροδρομίου, οι επιβάτες εξομολογούνται τη ζωή τους, μια ζωή γεμάτη βιασμούς, διαρρήξεις, πορνεία, νοσηρές καταστάσεις και πίσω από αυτά εξυφαίνεται συνωμοσία που μυρίζει θάνατο.

Τον θάνατο των θεατών επί δίωρο, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης δεν υπολόγισε καθόλου, μπορεί δε τα λίγα χειροκροτήματα να τον ενθάρρυναν σε επόμενες καλλιτεχνικές δημιουργίες του ίδιου επιπέδου.

Ο δημιουργός θα πρέπει σύντομα να λησμονήσει τη παταγώδη αποτυχία του και να φροντίσει να εμπνευσθεί έργο λιτό σε δράση, κατανοητό, με επιλογή ηθοποιών, τουλάχιστον με θεατρική επάρκεια.

Ταυτότητα παράστασης «Έξη ευτυχισμένη άνθρωποι» στο Θέατρο Αθήναιον, Σκηνή Β:

Κείμενο – σκηνοθεσία: Άνθιμος Κατιρτζόγλου
Βοηθός Σκηνοθέτη – Κινησιολογία: Παναγιώτα Αβραμοπούλου
Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά):
Ανδριάνα Αβραάμ (ηθοποιός)
Χρήστος Γαβριηλίδης (τυφλός σπουδαστής)
Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος (παπάς)
Άνθιμος Κατιρτζόγλου (πολιτικός)
Ματίνα Μάλλα (ανακρίτρια)
Σοφία Ντιάγκα (αεροσυνοδός)
Μάρθα Ξάνθου (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων)
Σκηνικά: Ελίζα Μοσχοπούλου
Μουσική – Επιμέλεια αφίσας: Λευτέρης Παπασταύρου
Κοστούμια: Άνθιμος Κατιρτζόγλου-Παναγιώτα Αβραμοπούλου
Make up : ΙΕΚ ΑΛΦΑ Θεσσαλονίκης και Supervisor: Σοφία Βουλαλά
Trailer: Σύλληψη ιδέας Άνθιμος Κατιρτζόγλου, μοντάζ Γιώργος Πατσιατζής
Φωτογραφίες : Ιφιγένεια Λογοθέτη