Μαμά στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, κριτική παράστασης

Written by

Ένα πρωτότυπο και πρωτοποριακό έργο της Καταλανής θεατρικής συγγραφέως Μάρτα Μπαρσελό , απολαύσαμε στο υπερσύγχρονο νέο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουλεϊμάν, μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ , σκηνικά της Ηλένιας Δουλαδίρη, μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και ερμηνευτές την Ελένη Καστάνη ως μαμά και την Ευγενία Σαμαρά ως κόρη.

Μια παράσταση θηλυκού γένους, άκρως συγκινητική, μεγαλειώδης, απλή και δαιδαλώδης συγχρόνως, τεκμηριωμένη στις λεπτομέρειες, ολοκληρωμένη σε ποιότητα, άρεσε, ευχαρίστησε και προβλημάτισε τους πολυπληθείς θεατές που γέμισαν το θέατρο.

Η βραβευμένη συγγραφέας συνέλαβε και συνέγραψε ένα ανατρεπτικό κείμενο προσωπικών σχέσεων μεταξύ δύο γυναικών-62 και 32 ετών- που συνδέονται με μία σχέση συναλλαγής, ασυνήθιστη μεν για τις παραδόσεις και τα έθιμα, πιθανή όμως για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στη σύγχρονη κοινωνική και προσωπική μας ζωή.

Η χήρα κυρία αναζητεί, μέσω αγγελίας, νεαρή κοπέλλα, στην οποία θα προσφέρει , έναντι πληρωμής, τη στοργή της, την φιλοξενία της και τη μητρική της αγάπη.

Η σχέση περιπλέκεται, όταν η «μητέρα» μετά από τρία χρόνια, ζητεί από τη «κόρη» της, να την υιοθετήσει, διαφορετικά θα επιθυμούσε να διαρραγεί η σχέση.

Το τέλος είναι δυσάρεστο και συγκλονιστικό.

Η παράσταση εστιάζει στη διαφορετικότητα των προσωπικοτήτων, στην ανάγκη για συνύπαρξη, στην απομόνωση του σύγχρονου ανθρώπου, στην εξέλιξη των σχέσεων και στο αποτέλεσμά τους, που τις περισσότερες φορές δεν είναι το επιθυμητό.

Ο Γιώργος Σουλεϊμάν, πιστός στη τεχνοτροπία, το ύφος και το πνεύμα της συγγραφέως, ευτύχησε να διαπιστώσει ότι οι δύο πρωταγωνίστριες απέδωσαν άριστα τους ρόλους που ο ίδιος υπέδειξε, έφτασε δε τις καταστάσεις στη κόψη του ξυραφιού, συγκράτησε όμως με τη λογική τους διαλόγους μαμάς και κόρης, ως κορυφαίων στοιχείων της παράστασης.

Η Ελένη Καστάνη, στον κορυφαίο ίσως ρόλο της καριέρας της, κατάφερε να αποδώσει εξαιρετικά, πότε κωμικά, πότε δραματικά, συνεργάστηκε δε άψογα με την Ευγενία Σαμαρά, που στο ρόλο της κόρης απέδειξε το πλούσιο ταλέντο της, παίζοντας με άνεση και απλότητα.

Τη δραματική αυτή παράσταση, διανθισμένη με κωμικά στοιχεία, αξίζει να δούμε και να ξαναδούμε.

Πληροφορίες για την παράσταση βρείτε εδώ.