Παραλλαγές πάπιας στη Θεατρική Σκηνή Αντώνη Αντωνίου, κριτική παράστασης

Written by

Στη κωμωδία του διακεκριμένου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Ντέηβιντ Μάμετ, η ανία, η πλήξη, η ανάγκη για συντροφιά, η ημιμάθεια,  η συζήτηση για θέματα που άπτονται των πτηνών και πιο συγκεκριμένα της πάπιας, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά σύνθεσης του έργου, που ο διάσημος συγγραφέας αναδεικνύει μέσω των δύο πολύ καλών ηθοποιών, του Αντώνη Αντωνίου και της Νατάσας Ασίκη στη Θεατρική Σκηνή Αντώνη Αντωνίου στην Αθήνα.

Ένα ζεύγος μεσήλικων συναντούνται σε ένα πάρκο με λίμνη να δεσπόζει, όπως και ο διάλογος –λύτρωση και δραπέτευση από την ανία και πλήξη της καθημερινότητας.

Το θέμα που τους απασχολεί είναι η πάπια, η ζωή της, το πέταγμά της, η αναπαραγωγή της και τέλος ο θάνατός της.

Με ύφος απόλυτο και βέβαιο για όσα ισχυρίζονται, οι τοποθετήσεις του ενός απορρίπτονται από τον άλλο και τούμπαλιν.

Οι ανακρίβειες, η έλλειψη γενικών γνώσεων, αλλά και εξειδικευμένων αναφορικά με τη πτηνολογία, δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, με τα γέλια των θεατών να είναι η ευχαρίστηση να πλανάται σε όλους.

Ο Μάμετ, εύστοχα έγραψε ‘ένα έργο ειδικού ενδιαφέροντος, με στόχευση στον καθημερινό άνθρωπο, που απεγνωσμένα θέλει να ξεφύγει από τη μοναξιά του και να συναντήσει συνανθρώπους του, συζητώντας περί ανέμων και υδάτων.

Ο Αντωνίου σκηνοθέτησε μια παράσταση έντονων διαφωνιών, ταυτόχρονων μονολόγων, με όφελος όμως την εκτόνωση των δύο ανθρώπων, που  μετά  από ρεσιτάλ ημιμάθειας, αναχωρούν ευτυχισμένοι, αφού καταλήγουν  στον αναπόφευκτο θάνατο της πάπιας.

Στη φλύαρη συνομιλία τους, καταδικάζουν τον θάνατο της πάπιας από ασυνείδητους κυνηγούς, που όμως και αυτοί δεινοπαθούν από τη κουραστική διαδικασία.

Δεν ήταν λίγες οι φορές, που η ασυνεννοησία του ζεύγους φανέρωνε τη χαώδη διαφορά του επιπέδου τους, με τη γυναίκα να εμφανίζεται πιο οξύνους από τον άνδρα, που μιλούσε συνέχεια επικαλούμενος γνώσεις που αποκόμισε από κάποια περιοδικά και συχνά δεν καταλάβαινε αυτά που εξιστορούσε η γυναίκα.

Οι δυο ηθοποιοί ερμήνευσαν άριστα τους ρόλους τους με την ανάγκη για συντροφιά να ξεχειλίζει και την μοναξιά να είναι εχθρός τους.

Μια δροσερή παράσταση απολαύσαμε στο θεατράκι της οδού Νάξου από τους δύο συνεπείς και σεμνούς ηθοποιούς.

Συντελεστές παράστασης “Παραλλαγές πάπιας” στη Θεατρική Σκηνή Αντώνη Αντωνίου:

Συγγραφέας: Ντέιβιντ Μάμετ
Μετάφραση: Μιχαέλα Αντωνίου-Χαρακοπούλου
Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντωνίου
Σκηνικά: Νίκος Κασαπάκης
Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης
Φωτισμοί: Μαριέττα Παυλάκη
Παίζουν: Αντώνης Αντωνίου, Νατάσα Ασίκη