Μαραντόνα

Written by

Είναι μεγάλη πρόκληση να καταφέρεις να συνθέσεις μια προσωπικότητα σαν του διάσημου Αργεντινού, που αναχώρησε για τη χώρα των αγγέλων πολύ πρόσφατα.

Οι αντιφάσεις στο μεγαλείο του σαν ποδοσφαιριστή και εκπροσώπου της χώρας του, της Αργεντινής, είναι πολλές και ποικίλες, αλλά ένα είναι βέβαιο, ότι ο διάσημος ποδοσφαιριστής δεν πέρασε απαρατήρητος, αντίθετα πολυσυζητήθηκε, σχολιάσθηκε, θαυμάσθηκε, απογοήτευσε, προκάλεσε, εντυπωσίασε

Ο εκρηκτικός, παρορμητικός και επιθετικός  χαρακτήρας του προσέδωσε λάμψη, δέος, αμηχανία, θόρυβο, αλλά και συγκίνηση, λατρεία, παραλήρημα, επευφημίες.

Με περισσό θράσος-ποδοσφαιρικό και μη- κατάφερε να σκαρφαλώσει στα υψηλά επίπεδα αναγνωρισιμότητας, προβολής, διακρινόμενος για υψηλές γνωριμίες με πολιτικά πρόσωπα, που τα διέκρινε ο αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση.

Θεωρήθηκε ότι στις δύσκολες περιόδους της Αργεντινής, κατάφερε να ενώσει τον λαό της και να συνδράμει στην επιβίωσή του.

Αγωνιστής και άμεσος, σχολίαζε πολιτικούς και κυβερνήσεις, έδειξε την αντιπάθειά του στις αυθαιρεσίες των μεγάλων δυνάμεων, αποτέλεσε πολύτιμο και μόνιμο φίλο των φτωχών ανθρώπων, που τους συνέδραμε, τους ανύψωσε το ηθικό, τους μετέδωσε τη τόλμη του.

Κατηγορήθηκε για σωρεία καταχρήσεων, σχέση με τη μαφία της Νάπολι, σκόρπισε παιδιά παντού, πάλαιψε με την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά, αποθεώθηκε όμως, ειδικά στη Νάπολι, όπου οι τιφόζι της ανάρτησαν πανώ στα νεκροταφεία της πόλης, και  έγραφαν στους νεκρούς ότι είναι άτυχοι που δεν ζουν για να θαυμάσουν τον Ντιέγκο.

Ο Μαραντόνα ακολούθησε τη μοίρα του, που τον κατηύθυνε, τούδωσε δόξα  και πλούτο, χάρισμα ποδοσφαιρικό, ταλέντο μοναδικό, του στέρησε όμως τη γαλήνη, την ισορροπία, τη ψυχική, σωματική και πνευματική ηρεμία.

Ακούγονται πολλά για τις ιατρικές παραλείψεις, που προηγήθηκαν του θανάτου του, παραλείψεις όμως προερχόμενες από ανθρώπους που δεν δέχονται ότι  επήλθε ο θάνατός του .

Σίγουρα για πολλά χρόνια ο επίγειος Θεός του ποδοσφαίρου θα μνημονεύεται με συγκίνηση, αγάπη, θαυμασμό, αλλά και περιφρόνηση, αποτροπή, αδιαφορία, φθόνο.