Αλεπούδες *κριτική

Written by

Ένα εξαιρετικό έργο στο θέατρο Αυλαία , έργο ποιότητας, συμβολικό, αλληγορικό, πραγματικό, φανταστικό, έργο φόβου, παράλογο, εκπληκτικό στη σύλληψη, στην σκηνοθεσία, στα σκηνικά, στις ερμηνείες, έργο συγκρούσεων, υπεροχής του νοσηρού κράτους, με τους ψυχοπαθείς λειτουργούς του έναντι των τρομαγμένων πολιτών του.

Η κ. Κινγκ έγραψε ένα διαχρονικό έργο, ένα έργο υποταγής του αδύναμου στον δυνατό, ένα έργο θριάμβου του παράλογου επί του λογικού, ένα έργο χαρακτήρων, πλούσιο σε δράση, σε ανατροπές,  σε συνδιαλλαγές.

Οι αλεπούδες, ένα πρόσχημα για υποταγή, για φόβο, για εφιάλτη.

Σε μια δυστυχισμένη οικογένεια, με απώλεια του μοναδικού παιδιού τους, εμφανίζεται κρατικός λειτουργός, που εγκαθίσταται στο σπίτι τους και αρχίζει να ερευνά την ύπαρξη αλεπούδων, υπεύθυνων για την ελλειμματική σοδειά του έτους.

Ο υπάλληλος, εκπαιδευθείς από της ηλικίας των 5 ετών από ειδικούς στο να ανιχνεύει επινοηθέντες εχθρούς, τρομοκρατεί το ζευγάρι, υιοθετεί τρόπους και μεθόδουςπου θα υποστήριζε κάποιος ότι έρχονται από το απώτερο παρελθόν η μέλλον, αυτομαστιγώνεται ο ίδιος για να ισορροπήσει , γίνεται ένας ενοχλητικός απρόσκλητος επισκέπτης-εισβολέας, που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την άσχημη ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Οι απειλές ότι θα στείλει το ζευγάρι να εργαστεί στο κοντινό εργοστάσιο, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, σε περίπτωση που η σοδειά δεν θα είναι η προβλεφθείσα, φορτίζει περισσότερο το κλίμα που διαταράσσεται περισσότερο από την παρουσία της γειτόνισας Εβραίας Σάρας, που πρωτοστατεί στην διακίνηση έντυπου υλικού περί ανυπαρξίας αλεπούδων, των αιτιών δηλαδή δημιουργίας φόβου.

Η εξέλιξη του έργου συγκλονίζει, ανατρέπει, διδάσκει.

Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος τελικά να επιλέξει τον τρόπο ζωής του η αυτός καθορίζεται από τους παράφρονες ηγέτες του και αυτούς που υλοποιούν τις αποφάσεις τους;

Η Αγγλική εξοχή , όπου το έργο διαδραματίζεται, είναι πλήρης από θρύλους, ιστορίες, μύθους, ήχους, όπου κυρίαρχο είναι το στοιχείο της απομόνωσης και των συγκρούσεων, του έρωτα και της συντροφικότητας.

Οι άνθρωποι εκεί έχουν μία δικαιολογημένη δυσπιστία, μία έντονη δραστηριότητα, μία αγριότητα στην όψη, έναν φόβο.

Η διακεκριμένη σκηνοθέτης κ. Ελένη Σκότη όλα τα παραπάνω τα καταγράφει παραστατικά και με την σωστή καθοδήγησή της, έχουμε εξαιρετικές ερμηνείες από τους Δ.Λάλο, Ι.Παππά, Χ.Χιώτη, Ι.Κολλιοπούλου.

Τα σκηνικά-κοστούμια του κ.Γ. Χατζηνικολάου αντιπροσωπευτικά του αγροτικού περιβάλλοντος.

Η μουσική του Σ. Γιαννουλάκη διαμόρφωσε ένα κλίμα θρίλερ.

Αξίζει να το δείτε και να το ξαναδείτε.-

 

                                                             ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ
                                                της Ντων Κινγκ στο θέατρο Αυλαία