Αναπτύξτε τέσσερις νέες συνήθειες, κάθε χρόνο

Written by

Τι είναι οι συνήθειες;
Οι έρευνες δείχνουν ότι αν επαναλάβουμε μία συμπεριφορά σταθερά για 13 εβδομάδες, δηλαδή ουσιαστικά για λίγο περισσότερο από τρεις μήνες, αυτή η στάση γίνεται πια για εμάς, σταθερή συνήθεια ή αλλιώς καταγραφή. Οι καταγραφές όλων μας είναι βαθιά παγιωμένες και χρειάζεται από μέρους μας, συστηματική πειθαρχία και αποφασιστικότητα για να τις αλλάξουμε.

Οι ψυχολόγοι πρεσβεύουν ότι το 90% της συμπεριφοράς μας, βασίζεται στη συνήθεια. Αναλογιστείτε πόσο η στάση μας, εξαρτάται από τις συνήθειές μας! Το σίγουρο είναι, ότι αν θέλουμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την αλλαγή των συνηθειών μας, που δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε ένα νέο επίπεδο ευτυχίας και επιτυχίας στη ζωή μας. Και γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά από προσωπική εμπειρία, ότι αν σκεφτόμαστε και κάνουμε τα ίδια πράγματα, θα παράγουμε πάντα τα ίδια αποτελέσματα. Εύλογα λοιπόν κατανοούμε, ότι η οποιαδήποτε αλλαγή τότε, θα είναι ανέφικτη.

Ποιες όμως είναι αυτές οι συνήθειες, που μας στερούν ουσιαστικά την ευτυχία μας; Μπορεί να είναι η υπερβολική χρήση καφέ ή αλκοόλ, το να βλέπουμε πολλές ώρες τηλεόραση καθημερινά, να ξυπνάμε αργά το πρωί, να μιλάμε πολλές ώρες στο κινητό, να τρώμε ανθυγιεινά και σε ακατάλληλες ώρες, ή να έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση, υπερβολικό άγχος και να είμαστε επιρρεπείς στις συνήθειες του κουτσομπολιού ή της κριτικής.

ΑΣΚΗΣΗ: Αρχικά, μία καλή πρακτική θα ήταν να καταγράφαμε στο χαρτί ή στο ημερολόγιό μας, ποιες συνήθειες είναι αυτές που μας σαμποτάρουν από το να επιτύχουμε τη βελτίωση του εαυτού μας και την υλοποίηση των στόχων μας. Αυτή είναι μία καλή άσκηση για να συνειδητοποιήσουμε που είμαστε τώρα και που θα θέλαμε να φτάσουμε. Έπειτα, μία καλή σκέψη θα ήταν να συνειδητοποιήσουμε ποιά συνήθειά μας είναι αυτή που χρειάζεται να αλλάξουμε στην παρούσα φάση της ζωής μας για να ξεμπλοκάρουμε και να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς την επίτευξη των στόχων μας. Είναι ουσιαστικό να θυμόμαστε πάντα, ότι η εσωτερική μας αλλαγή στην πραγματικότητα, είναι αυτή που κινεί όλες τις επιτυχίες και τα «θαύματα» που συμβαίνουν στη ζωή μας, καθώς η εναρμόνιση με τον εαυτό μας, ανοίγει κάθε πύλη προς την ευτυχία.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Μείνετε στη σιωπή με τον εαυτό σας για λίγα λεπτά, κλείστε το κινητό σας και προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Αφού νιώσετε καλά και ήρεμα μέσα σας, σκεφτείτε και αποφασίστε ποια νέα συνήθεια επιτυχίας είναι αυτή που θα ήταν καλό να δημιουργήσετε σε αυτή τη φάση της ζωής σας για να βελτιώσετε τον εαυτό σας και να πετύχετε τα όνειρά σας. Και μείνετε πιστοί και πειθαρχημένοι για 13 εβδομάδες στη νέα σας συνήθεια για να γίνει βαθιά καταγραφή. Ακόμη καλύτερα κάντε αυτή την άσκηση μαζί με άλλους φίλους ή πνευματικούς συνοδοιπόρους σας, αν και εκείνοι το επιθυμούν.

Το να υπενθυμίζετε ο ένας τον άλλον τη νέα σας συνήθεια και να νιώθετε ότι έχετε ηθική υποστήριξη σε αυτή την προσπάθειά σας, είναι πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό για εσάς. Και όταν περάσει αυτό το διάστημα των 13 εβδομάδων και έχετε δουλέψει με ζήλο και πειθαρχία, θα είστε γεμάτοι χαρά και αυτοπεποίθηση, καθώς θα δρέπετε έμπρακτα τους καρπούς των προσπαθειών σας. Και τότε θα μπορέσετε να προχωρήσετε στη δημιουργία μίας νέας συνήθειας και πάλι. Δεν είναι κάτι που πραγματικά αξίζει;
Καλή σας επιτυχία!

cityculture.gr / Αναπτύξτε τέσσερις νέες συνήθειες, κάθε χρόνο /  γράφει η Τάνια Ρούμκου