Αναστασία Αναστασούδη: Το θέατρο είναι ομαδικό σπορ

Written by

Αναστασία Αναστασούδη, η όμορφη φιλόλογος που την κέρδισε το Θέατρο και η Θεσσαλονίκη 

Η Αναστασία είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της  Ανωτέρας Δραματικής σχολής « Ίασμος» του Βασίλη Διαμαντόπουλου στην Αθήνα, όπως και του Θεατρικού Εργαστηρίου Βασίλης Διαμαντόπουλος και του Θεατρικού Εργαστηρίου Λαμπιόνι. Σήμερα εργάζεται ως σκηνοθέτης και ηθοποιός στις θεατρικές παραγωγές Τεχνόκοσμος, αλλά και ως επιμορφώτρια θεατρικής αγωγής και Υποκριτικής Ενηλίκων σε συλλόγους και στη Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.
Σύνθετη, ταλαντούχα με πολυεπίπεδη προσωπικότητα, σκηνοθετεί, συγγραφει αλλά και συμμετέχει ως ηθοποιός σε παραστάσεις.  Δεδομένο είναι ότι όλες της οι δραστηριότητες συγκλίνουν στο θέατρο και μάλιστα σε έναν από τα πιο απαιτητικά τομείς του, το Παιδικό Θέατρο. Για τις δραστηριότητες της και για την μεγάλη της αγάπη το Παιδικό Θέατρο, μίλησε στο cityportal στην Μαρία Ανθίδου

Αναστασία Αναστασούδη

συνέντευξη στη Μαρία Ανθίδου
-Αφού ολοκληρώσατε τους κύκλους σπουδών σας στην Αθήνα επιστρέψατε και εργάζεστε/δημιουργείτε στην Θεσσαλονίκη. Τι σας οδήγησε να πάρετε αυτήν την απόφαση;
Η αλήθεια είναι πως η επιστροφή μου στην πόλη, στην οποία μεγάλωσα, οφείλεται αποκλειστικά σε επιλογές της προσωπικής μου ζωής. Θα ήθελα πάρα πολύ να είχα μείνει στην Αθήνα και κάποια πράγματα να είχαν δρομολογηθεί διαφορετικά. Παρόλα αυτά, εδώ μου δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργώ και να εργάζομαι σε πολλά επίπεδα, από την συγγραφή, τη σκηνοθεσία μέχρι και την οργάνωση μιας παράστασης. Η ζωή μου και η καθημερινότητά μου είναι γεμάτες από αυτό που αγάπησα τόσο πολύ, το Θέατρο δηλαδή. Οπότε υποθέτω ότι, ακόμη κι αν ζούσα σε ένα μικρό νησί , πάλι αυτή την δουλειά-αγάπη θα είχα.   
– Τα τελευταία χρόνια δείχνετε μια σαφή προτίμηση στο παιδικό θέατρο; Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό;
Νομίζω ότι σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξε η καθημερινή επαφή που έχω με τα παιδιά μέσα από τα μαθήματα θεατρικής αγωγής. Νοιώθω πιο οικεία με αυτά. Με οδηγό το παραμύθι κυρίως, έμαθα να ταξιδεύω μαζί τους. Είναι απίστευτο το πόσα μπορεί να μάθει κανείς κοντά στα παιδιά. Είναι τόσο επικοινωνιακά και αυθόρμητα που ανατροφοδοτούν με την φαντασία τους διαρκώς την θεατρική πράξη. Κι επειδή πιστεύω ότι είναι  το πιο δύσκολο, αλλά συνάμα και το πιο ειλικρινές θεατρικό κοινό, νομίζω ότι τους αξίζουν ποιοτικά θεάματα και σοβαρή από μέρους μας αντιμετώπιση.     
– Ποια πιστεύετε ότι είναι η θέση του θεάτρου στη ζωή των παιδιών σήμερα;
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πιστεύω το ότι η θεατρική αγωγή υπάρχει πια μέσα στο πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και δεν εννοώ με έναν τρόπο θεωρητικό και διδακτικό. Το Θέατρο είναι πράξη και ως πράξη πρέπει να λογίζεται. Και στόχος σαφώς δεν είναι να φτιάξουμε τους αυριανούς ηθοποιούς, αλλά να συμβάλουμε σε αυτό που λέμε ολοκληρωμένος άνθρωπος, με μια βαθιά αγάπη για τον πολιτισμό, τις Τέχνες και φυσικά για τον συνάνθρωπο. Ξέρετε το Θέατρο είναι ομαδικό σπορ, όπως μου αρέσει να λέω. Έχει κανόνες συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού.

…έχουμε περάσει στην εποχή του εντυπωσιασμού

– Πως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια το παιδικό θέατρο και ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις για το μέλλον του;
Δεν είμαι σίγουρη αν η εξέλιξη του παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένα γνωρίσματα. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε περάσει στην εποχή του εντυπωσιασμού. Φανταχτερά κοστούμια, ογκώδη σκηνικά, ηθοποιοί κασκαντέρ- χορευτές… Ίσως να έχουμε επηρεαστεί από ξενόφερτα θεάματα. Φοβάμαι όμως ότι αυτή η αντιμετώπιση των παιδιών ως θεατρικό κοινό κάποια στιγμή δεν θα έχει κάτι άλλο να προσφέρει στα παιδιά. Κι έτσι, θα πούμε και τώρα τι; Υπάρχει ο κίνδυνος να απομακρυνθούμε από την ουσία, από αυτό που έχουν ανάγκη τα παιδιά, να μιλήσουμε δηλαδή στην καρδιά τους με τον πιο απλό τρόπο. 
 -Ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με το θέατρο ως ηθοποιός, πότε ή/και πως ξεκινήσατε να ασχολείστε με την σκηνοθεσία και συγγραφή έργων;
Με την σκηνοθεσία ξεκίνησα να ασχολούμαι ενεργά πριν έξι χρόνια, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ για τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε η ανάγκη  (εσωτερική, αλλά και πρακτική) να συγγράψω και θεατρικά κείμενα. Επιπλέον, στις θεατρικές παραγωγές Τεχνόκοσμος, στις οποίες εργάζομαι, το δημιουργικό κομμάτι θέλουμε όσο μπορούμε να το φροντίζουμε εμείς οι ίδιοι.
– Στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένας αυξανόμενος αριθμός παιδικών παραγωγών στην πόλη. Ποια είναι η συνταγή για μια επιτυχημένη παιδική παράσταση;
Μακάρι πραγματικά να γνώριζε κάποιος αυτήν την μαγική συνταγή για μια επιτυχημένη παιδική παράσταση. Γνώμη μου πάντως είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο στόχος να είναι το κέρδος πάση θυσία. Αυτό ξέρετε φαίνεται. Ας δώσουμε σημασία στην ποιότητα μιας παράστασης κι ας κάνουμε καλές επιλογές έργων.
-Κρατάτε σταθερό τον πυρήνα των συνεργατών σας;
Σίγουρα κρατάμε σταθερή την συνεργασία με κάποιους συναδέλφους, με τους οποίους έχουμε και την ίδια φιλοσοφία για την δουλειά, αλλά είμαστε ανοιχτοί και στην συνεργασία με άλλους.  

Τα μηνύματα μέσα από το θέατρο οφείλουν να είναι αθόρυβα

-Μέσα από τα έργα που επιλέγετε τι μηνύματα θα θέλατε να περάσετε στα παιδιά;
Τα μηνύματα οφείλουν να είναι αθόρυβα, δοσμένα με έμμεσο και όχι διδακτικό τρόπο. Μέσα από τα θεατρικά μας έργα μιλάμε για τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, την αξία της αγάπης στη ζωή μας, την ανάγκη για επιστροφή στη φύση και στην καθημερινή επαφή με τον συνάνθρωπό μας.  
-Μιλήστε μας για την φετινή σας σκηνοθεσία.
Φέτος σκηνοθετώ την παιδική θεατρική παράσταση Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων για τις θεατρικές παραγωγές Τεχνόκοσμος. Με αφορμή το κλασικό παραμύθι του Lewis Carrol, αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε μέσα στην παιδική φαντασία αναδεικνύοντας την ανάγκη των ανθρώπων να γνωρίσουν καινούριες εμπειρίες μέσα από το ταξίδι και όχι τον προορισμό. Η πρωτοτυπία αυτής της παράστασης είναι ότι συνδυάζει την πρόζα με το κουκλοθέατρο και το Θέατρο Σκιών.
-Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Σίγουρα πολύ παιδικό Θέατρο. Επιπλέον ξεκινώ και τα μαθήματα Υποκριτικής για Ενήλικες και θεατρικής αγωγής για παιδιά στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Ελπίζω να έχουμε μια γεμάτη από παραστάσεις χρονιά. 
-Αν σας έλεγαν να συστήσετε τον εαυτό σας με τρία μόνον γνωρίσματα, ποια θα ήταν αυτά;
Εργατική, ανήσυχο πνεύμα, υπομονετική (ο χρόνος είναι ο καλύτερος σύμμαχος της αποτελεσματικότητας).
-Από πού μπορούμε να μαθαίνουμε νέα για τις καινούριες παραστάσεις του Τεχνόκοσμου;
Από την ιστοσελίδα μας www.texnokosmos.art