Ανδρομάχη Χρυσομάλη: «Η Τέχνη γενικότερα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός ιδεατού κόσμου»

Written by

  • Η θεατρική επιτυχία «Το Καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη, που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους για λίγες μόνο παραστάσεις από τις 17 έως τις 25 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μια παράσταση που γνωρίζει τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, ένα εμβληματικό έργο που συμπληρώνει 52 χρόνια  από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε. Το έργο διασκευάστηκε για το θέατρο και παρουσιάζεται με τη σκηνοθετική υπογραφή της Ανδρομάχης Χρυσομάλη, ηθοποιού, σκηνοθέτη και θεατρολόγου με την οποία είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία-συνέντευξη

  • Κατ αρχάς κα Χρυσομάλη θα ήθελα να ερωτήσω τι σας έκανε να επανέλθετε σε ένα τόσο διαχρονικό έργο της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ και τι μηνύματα δίνει αυτό το έργο;

Το Καπλάνι της Βιτρίνας ήταν το αγαπημένο βιβλίο των παιδικών μου χρόνων, μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία. Είναι ένα έργο που αποπνέει  νοσταλγία, τρυφερότητα, αισιοδοξία και ανθρωπιά. Ένα έργο γεμάτο συμβολισμούς και αλληγορίες, με πολλά μηνύματα για τον αναγνώστη και το θεατή. Αναδεικνύει αξίες και μηνύματα όπως τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, την ατομική και συλλογική ελευθερία, τη δικαιοσύνη που συνεχώς αναζητείται, την έννοια και την αξία της δημοκρατίας, την αληθινή φιλία, την αγάπη, την ελπίδα.

  • Τι ακριβώς συμβολίζει το καπλάνι στη βιτρίνα;

Είναι διττός ο συμβολισμός καθώς περικλείει  το μαύρο του το μάτι αλλά και το γαλάζιο. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για στέρηση της ανθρώπινης ελευθερίας, για τον περιορισμό της ατομικής και συλλογικής έκφρασης, την έλλειψη ανεξαρτησίας και τη χειραγώγηση. Αλλά και το παιχνίδι, τη χαρά, τη σύνδεση της παιδικής αθωότητας με τον κόσμο των μεγάλων, το μέσο επικοινωνίας των κοριτσιών με τον αγαπημένο τους ξάδελφο Νίκο, την αισιοδοξία, την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, τις αξίες, τα ιδανικά, τη δημοκρατία, δηλαδή το Άπιαστο, το Ιδεατό.

  • Πόσο καθορίζουν, στο έργο τη ζωή των παιδιών τα βιώματα τους σε μια δύσκολη  παιδική ηλικία.

Τα παιδιά βιώνουν έντονα τις αλλαγές και τις ανατροπές στις ζωές τους με την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά, χωρίς όμως να μπορούν να τις εξηγήσουν και να τις ερμηνεύσουν. Δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί καίνε τα βιβλία, γιατί κρύβεται ο ξάδελφός τους, γιατί οι χωροφύλακες πιάσανε τον μπαμπά του Αλέξη, γιατί αλλάξανε το όνομα του γατιού τους και από Δημοκρατία το φωνάζουν Ία.

Η πραγματικότητα μπερδεύεται με το παιχνίδι, η λύπη εναλλάσσεται με την χαρά και το χιούμορ και η σκληρή καθημερινότητα απαλύνεται από την παιδική αθωότητα και αφέλεια. Το πέρασμα από την παιδική ηλικία προς την ωρίμανση έχει ξεκινήσει.

  • Περιγράψτε μας με λίγα λόγια την ΑΛΚΗ ΖΕΗ σαν συγγραφέα

Ανθρώπινη, ευαίσθητη, λιτή, απέριττη, με τη φρεσκάδα πάντα της πρώτης παιδικής αθωότητας, της αθωότητας που συγκινεί, που σε γυρίζει πίσω στο παρελθόν και συνάμα σου επιτρέπει να ξαναονειρευτείς το μέλλον.

  • Το έργο απευθύνεται μόνο στα παιδιά;

Το εμβληματικό αυτό έργο της Άλκης Ζέη, Το Καπλάνι της Βιτρίνας απευθύνεται σε όλες τις γενιές που μεγάλωσαν μαζί του, αλλά και στα σημερινά παιδιά, καθώς αποτελεί πρώτη αναγνωστική επιλογή για χιλιάδες παιδιά και εφήβους και σήμερα.

  • Θέλετε να μας αναφέρετε τους συντελεστές του έργου;

Το οικογενειακό περιβάλλον της Άλκης Ζέη, καθώς αποτελεί αυτοβιογραφικό έργο, ενσαρκώνουν οι: Γιάννης Καρατζογιάννης, ερμηνεύοντας τον περιβόητο  παππού της με τους αρχαίους του , η Χριστίνα Θεοδωροπούλου,  Δημήτρης Μαύρος,  Βίκυ Μαραγκάκη,  Αλέξανδρος Βάρθης. Την Άλκη Ζέη σε νεαρή ηλικία υποδύεται η  Αγγελική Πασπαλιάρη και την αδελφή της, την Λενούλα, η Αρετή Τίλη, αριστούχες του Εθνικού Θεάτρου, ενώ τους φίλους τους από το Λαμαγάρι ενσαρκώνουν οι: Χριστίνα Πάγκαλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Πανάγος Ιωακείμ και   Γιώργος Βουβάκης.

Τα Σκηνικά και τα Κοστούμια  υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ, τη Μουσική  ο      Μιχάλης Αβραμίδης , τις Προβολές 3D και Video Art  οι  Σπύρος Ρασιδάκης και Αλέξανδρος Τσερέπας και τους Φωτισμούς η  Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

  • Έχετε εξαιρετικές σπουδές και πλούσια βιωματική εμπειρία, παρά τη νεαρή ηλικία σας. Διαφοροποιεί η διευκολύνει το θεωρητικό πλαίσιο των σπουδών σας .τη θεατρική σας δραστηριότητα;

Σαφώς το θεωρητικό πλαίσιο παίζει σημαντικό ρόλο και διευκολύνει τη θεατρική δραστηριότητα, αποτελεί το υπόβαθρο πάνω στο οποίο οικοδομείται η σκηνοθετική αντίληψη και η υποκριτική εξέλιξη, διαμορφώνει την προσωπική θέαση του κόσμου. Οι σπουδές συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση και εμβάθυνση των εννοιών του θεάτρου, όμως αποτελούν ένα μέρος μόνο της σκηνοθετικής και υποκριτικής διαδικασίας. Τα κυρίαρχα συστατικά της θεατρικής δραστηριότητας είναι τα βιώματα, τα συναισθήματα, οι ψυχικές διεργασίες, η ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας και η προσπάθεια εναρμόνισης του εσωτερικού κόσμου με τον πραγματικό.

  • Η ενασχόληση σας με το θέατρο, αλλάζει τη στάση της ζωής σας, τις σχέσεις σας με τους ανθρώπους και βοηθά τη κατάκτηση της αυτογνωσίας; Σας επιβάλλει την επανεξέταση αντιλήψεων, στερεοτύπων και σας ευαισθητοποιεί στην έννοια του δικαίου, στην ισότητα των δυο φύλων κλπ;

Η ενασχόλησή μου με το θέατρο προήλθε από την ανάγκη για πράγματα και αξίες που συνεχώς αναζητούνται, όπως η έννοια του δικαίου, η ισότητα, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη. Όσον αφορά την κατάκτηση της αυτογνωσίας, είναι πάντοτε ένας στόχος που δύσκολα επιτυγχάνεται. Το θέατρο είναι η τέχνη που δημιουργεί τις συνθήκες προς την κατεύθυνση αυτή. Η Τέχνη γενικότερα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός ιδεατού κόσμου, το θέατρο ειδικότερα δίνει τη δυνατότητα στους ηθοποιούς να μπουν σε ένα παιχνίδι που συνεχώς τους ωθεί να επανεξετάζουν και επανακαθορίζουν τις θέσεις και τις απόψεις τους για την ζωή.

DSC_3950

 

«Το Καπλάνι της Bιτρίνας»
της Άλκης Ζέη

Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία
Ανδρομάχη Χρυσομάλη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία : Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Σκηνικά- Κοστούμια : Γιάννης Μετζικώφ
Προβολές 3D και Video Art : Σπύρος Ρασιδάκης, Αλέξανδρος Τσερέπας
Μουσική : Μιχάλης Αβραμίδης
Φωτισμοί : Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Επιμέλεια κίνησης : Κική Μπάκα
Φωτογραφίες και trailer παράστασης : Νίκος Μανδαράκας
Μακιγιάζ : Εύη Ζαφειροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη : Α΄ Θοδωρής Ντουρντουρέκας, Β΄ Ελεάννα Φινοκαλιώτη
Βοηθός σκηνογράφου : Λίνα Καρανικολάου
Κατασκευή σκηνικών : Βασίλης Σακής
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Μαύρος, Βίκυ Μαραγκάκη, Αλέξανδρος Βάρθης, Αγγελική Πασπαλιάρη, Αρετή Τίλη, Χριστίνα Πάγκαλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Στέφανος Οικονόμου, Γιώργος Βουβάκης.