Αρλεκίνο – υπηρέτης μιας αγάπης *κριτική

Written by

Στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ παρακολουθήσαμε, στα πλαίσια της φοιτητικής εβδομάδας του Α.Π.Θ , τη κωμωδία των Σταμάτη Γαργαλιάνου και Ματίνας Κυριακίδου –ΑΡΛΕΚΙΝΟ, ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΜΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ-, μια κωμωδία στα πρότυπα της commedia dell’ arte και πιο συγκεκριμένα μια παραλλαγή του Υπηρέτη δύο αφεντάδων του ΓΚΟΛΝΤΟΝΙ.

Το έργο, είναι υπό την αιγίδα του Φοιτητικού Ομίλου Θεάτρου-Κινηματογράφου και του ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΥ, της Θεατρικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο έχει τη τύχη να είναι καθηγητής ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΣ, που αναβίωσε τον Φ.Ο.Θ.Κ , μετά από 36 χρόνια αναιτιολόγητης σιγής.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους συγγραφείς και σκηνοθέτες του έργου ήταν κοπιαστική, δεδομένων των δυσκολιών, της έλλειψης δηλαδή πόρων, της κινητοποίησης πολλών στελεχών των Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της θέλησης των ηθοποιών να υπερπηδηθούν τα εμπόδια και να πετύχει η παράσταση.
Στη παράσταση προτιμήθηκαν η τετ-α-τετ ερμηνεία από δύο ηθοποιούς κάθε φορά-μία έξυπνη και αποτελεσματική τεχνική-, η εμβόλιμη μουσική ανάμεσα στους διαλόγους-ψυχαγωγική και διέξοδη-, οι ανατροπές, οι εμφανείς αντιθέσεις-διάλεκτοι, χρήμα, φύλο, – το ευχάριστο τέλος.

Οι σκηνοθέτες καθοδήγησαν τους ηθοποιούς και οι τελευταίοι διήνυσαν ικανοποιητικά όλες τις θεατρικές στιγμές, με ευχαρίστηση και ενθουσιασμό.
Η θεατρική ομάδα ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ, κατά τη γνώμη του γράφοντος, βρίσκεται σε καλό δρόμο και από τους νέους ηθοποιούς εξαρτάται η αναγνωρισιμότητά τους αργότερα.
fot

Είναι πραγματικά εξαιρετικό να γίνονται τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες που σε μια τόσο δύσκολη εποχή χαρίζουν το γέλιο.
Όλοι οι ηθοποιοί, με επικεφαλής τον ΑΡΛΕΚΙΝΟ-ο Καραγκιόζης της κομέντια ντελ άρτε- ήταν πράγματι διασκεδαστικοί.

cityculture.gr/ γράφει ο Βαγγέλης Ραφτόπουλος