Αστέρια και Πεφταστέρια, Marilyn Monroe, Elvis Presley, Michael Jackson

Written by

marilyn_monroe_elvis_Presley

Εφευρέσεις και επίγεια «αστέρια»

Θα μπορούσαν να φανταστούν ποτέ οι αδερφοί Lumiere τον Δεκέμβριο του 1895, όταν πραγματοποιούσαν στο Παρίσι, την πρώτη δημόσια προβολή μιας ολιγόλεπτης ταινίας ότι θα έριχναν τον δικό τους θεμέλιο λίθο στην μετέπειτα παγκόσμια βιομηχανία του θεάματος? Ή μήπως θα συνειδητοποιούσαν ο φωνόγραφος του Edison, το γραμμόφωνο του Bell και το γραμμόφωνο του Berliner ότι θα σήκωναν την αυλαία στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας? Άραγε ο Nipper, το χαριτωμένο ημίαιμο terrie που άκουγε με ενδιαφέρον τη φωνή του αφεντικού του από ένα φωνόγραφο , θα γινόταν το 1899 πίνακας ζωγραφικής με τίτλο “His master’s voice” και λίγο αργότερα παγκόσμιο logo των δίσκων βινυλίου? Λίγο η επιστήμη, λίγο η εφευρετικότητα, λίγο το εμπορικό δαιμόνιο και λίγο η τέχνη έχτισαν μέσα στα χρόνια τις κερδοφόρες βιομηχανίες του θεάματος και της μουσικής έχοντας πάντα ως πρώτη ύλη επίγεια «αστέρια» με αναμφισβήτητο – ευτυχώς τις περισσότερες φορές- ταλέντο.

Κατά ένα παράδοξο τρόπο, όσο αυτά τα «αστέρια» λάμπουν – η συγκεκριμένη παράγραφος μπορεί να διαβαστεί και με τα ρήματα σε παρελθοντικό χρόνο- με την δουλειά τους και επιβραβεύονται πέρα από την αγάπη του κόσμου, με πολυτέλεια και παγκόσμια αναγνωσιμότητα τόσο βυθίζονται στη σκοτεινή πλευρά ενός όχι και τόσου τελικά λαμπερού κόσμου. Τα λαμπερά δώρα από τις διάφορες «γαίες της Επαγγελίας» συναγωνίζονται τα αντιδώρα που προσφέρουν άλλες γαίες: Ναρκωτικά, αλκοόλ, φόνοι, σεξουαλικά σκάνδαλα, αιφνίδιοι θάνατοι, αυτοχειρίες, οικογενειακά δράματα, ψυχοσωματικές διαταραχές, απανωτά διαζύγια κτλ συνοδεύουν μία τραγική λίστα ταλαντούχων ανθρώπων του τότε και του τώρα, όπου μαζί με έναν συνδυασμό άλλων αιτιών πολτοποιούν τις ψυχές και τα σώματα που τρέφουν τις συγκεκριμένες «κρεατομηχανές».

Από την showbiz στις λίστες οίκων δημοπρασιών & του Forbes –Αστέρια και Πεφταστέρια

Ένα ταλέντο με διεθνή εμβέλεια ταυτιζόταν/ταυτίζεται με την ιδιότητα ενός πολύ καλού salesman. “There is no business, like show business” τραγουδούσε η Ethel Merman το 1954, εκθειάζοντας τον υπέρλαμπρο κόσμο της showbiz αν και η ουσία αυτού του άσματος είναι η τέταρτη λέξη του τίτλου του. Business=business και στα χρυσά συμβόλαια δεν χωρούν συναισθηματισμοί. Χωρίς καμιά διάθεση «αγιοποίησης» ή εξιδανίκευσης των , ας δούμε τρεις περιπτώσεις από αστέρια της  showbiz που ακόμα και μετά τον θάνατό τους διατηρούν την «αξία» τους:

 Marilyn Monroe (1926 -1962)

Μερυλιν Μονρόε ενα απο τα μεγαλύτερα αστέρια

Marilyn Monroe

Αποκλείεται μόνο μερικοί άντρες να προτιμούσαν την καυτή ξανθιά κοπέλα με τα σαρκώδη κόκκινα χείλη και το λάγνο βλέμμα. Η ζωή της Νόρμα είχε την ίδια τραγικότητα όπως η Νόρμα του B. Μπελλίνι, καθώς οι προσωπικές της ανασφάλειες και το βάρος του παγκόσμιου sex symbol την οδήγησαν στη «φωτιά». Η ηθοποιία της δεν αμφισβητήθηκε μόνο από πολλούς αλλά τόσο από την ίδια όσο και από τα στούντιο. Το όποιο ταλέντο της ως ηθοποιός καταβροχθίστηκε από την εικόνα που έπρεπε να διατηρήσει. Στην τελευταία της συνέντευξη – πριν την αυτοκτονία της ή κατά πολλούς την δολοφονία της – στο περιοδικό Life, η Marilyn είπε για την διασημότητα: “I like to state here and now, fame is fickle” ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης υπογράμμισε ότι ο κόσμος ήταν αυτός που την έκανε αστέρι και ότι αυτό το θεωρούσε μεγάλη τιμή. Σε αντίθεση μάλιστα από την στάση των στούντιο απέναντί της, τα οποία της έλεγαν ότι δεν είναι ένα από τα «αστέρια». Συγκεκριμένα η Monroe ανέφερε για την ταινία “ Gentlemen prefer Blondes” του 1953 με πηγαίο γέλιο: “ Η Jane (Russell) πήρε 200.000$ για την ταινία κι γω 500$ την εβδομάδα αλλά για μένα αυτό ήταν κατανοητό. Το μόνο που ζήτησα ήταν ένα καμαρίνι λέγοντάς τους ότι στην τελική εγώ είμαι η ξανθιά και αφού οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές θέλω ένα καμαρίνι. Η απάντησή τους ήταν «μην ξεχνάς ότι δεν είσαι αστέρι» και τότε τους απάντησα πώς δεν ξέρω τι είμαι και τι δεν είμαι αλλά είμαι η ξανθιά!». Το 2001 στον Larry King και σε ένα επετειακό επεισόδιο για τα 75 χρόνια από την γέννηση της Marilyn Monroe, ο παρουσιαστής ζήτησε από τους καλεσμένους ( άτομα που είχαν σχέσεις μαζί της σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο) να σχολιάσουν το γεγονός ότι η Monroe πουλούσε τρελά ακόμα και μετά τον θάνατό της. Το 2016, η εικόνα του απόλυτου θηλυκού πούλησε το Happy Birthday JFK Dress στην αστρονομική τιμή των 4,81 εκατομμυρίων δολαρίων.

Elvis Presley (1935-1977)

Ελβις Πρισλευ

Elvis-Presley

Ο Βασιλιάς του rock n roll, ο τραγουδιστής και ηθοποιός που με τα τραγούδια, τις ταινίες του και τις χορευτικές του κινήσεις προκάλεσε φρενίτιδα σε ολόκληρο το γυναικείο πληθυσμό της υφηλίου. Κατάφερε να αλλάξει τα μουσικά δρώμενα της εποχής του και από τα τραγούδια του Dean Martin οι νέοι και οι νεαρές άρχισαν να χορεύουν ξέφρενα στους ρυθμούς του Jailhouse Rock. Ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης, του οποίου η συναυλία Aloha from Hawaii μεταδόθηκε ζωντανά μέσω δορυφόρου σε διάφορες χώρες του κόσμου, το 1973. Προς έκπληξή μου ανάμεσα στα ονόματα των χωρών υπήρχε και το όνομα της Ελλάδος. Λίγο πριν την έναρξη μιας καινούργιας περιοδείας, ο Elvis πεθαίνει από καρδιακή αρρυθμία που του προκάλεσε η υπερβολική δόση συνταγογραφημένων φαρμάκων. Το 2017 σύμφωνα με το Forbes ο Βασιλιάς συνεχίζει να φέρνει κέρδη αξίας 35 εκατομμυρίων δολαρίων.

Michael Jackson (1958-2009)

Μάικλ Τζάκσον

michael jackson

Από τον Βασιλιά του rock ‘n roll στον Βασιλιά της ποπ μουσικής, Michael Jackson. Mουσικός παραγωγός, χορευτής, χορογράφος, entertain man όπως δήλωνε ο ίδιος ως πρώτη του ιδιότητα, ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά ταλέντα των τελευταίων δεκαετιών, ίσως και το τελευταίο αυτού του βεληνεκούς, δεν έμεινε αλώβητο από την διασημότητα του και τον περίγυρό του. Αναμφισβήτητα και από τον ίδιο του τον εαυτό. Ιδιόμορφος χαρακτήρας ( κομμάτι του Τύπου σε πρωτοσέλιδα του τον χαρακτήριζε Wacko Jacko), εθισμένος σε ηρεμιστικά και υπνωτικά χάπια, με βαριές κατηγορίες να τον βαραίνουν τα τελευταία χρόνια της ζωής του και φήμες που τον ήθελαν να είναι καταχρεωμένος, δεν έπληξαν το ταλέντο του αλλά το άτομο του. Ωστόσο, οκτώ χρόνια μετά τον θάνατό του, το Forbes μας πληροφορεί ότι το ταλέντο του Jackson εξακολουθεί να τζιράρει τρελά νούμερα: 75 εκατομμύρια δολάρια για το 2017.

1+1= αστέρια ?

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ηθικό δίδαγμα. Η ελεύθερη βούληση πάντα υπάρχει αλλά πολλές φορές αλλοιώνεται τόσο εκ των έσω όσο και εκ των έξω. Απλά την επόμενη φορά που κάποιος/α θα ζηλέψει την λάμψη των «αστέρων» ας κοιτάξει μέσα στο σπίτι του. Μπορεί να μην βρει δεσμίδες χαρτονομισμάτων αλλά είναι σίγουρο ότι θα βρει περισσότερη ζεστασιά και ευτυχία.

cityculture.gr/ γράφει η Αριστέα Αθ. Βραζιώτη