Δήμητρα Ζερβάκη, Business Coach, Διαχειρίστρια Έργων, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και Γεωπόνος

Written by

Η Κυρία Ζερβάκη είναι μια γυναίκα που αξίζει κανείς να θαυμάζει για όσα έχει πετύχει στη ζωή της, αλλά και το δυναμισμό της που εξακολουθεί να την διακατέχει. Την ώρα που άλλες γυναίκες κλείνονται στο καβούκι τους (βλ. σπίτι, οικιακές δουλειές, οικ. εξάρτηση από τον σύζυγο) εκείνη βγαίνει με θάρρος στην αγορά και διαπρέπει.

Ιδού τι μας είπε σε μια πρόσφατη συνάντησή μας.
Κυρία Ζερβάκη με τι ασχολείστε ακριβώς ;
Είμαι Business Coach, Διαχειρίστρια Έργων, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και Γεωπόνος. Ένα τμήμα της δουλειάς μου αναφέρεται στην ανάπτυξη της αειφορικής, βιώσιμης επιχειρηματικότητας και στο branding των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως τομέα, ενώ μία από τις μεγάλες μου αγάπες είναι η ενασχόλησή μου με τον Αγροδιατροφικό Τομέα και την Προστασία της Βιοποικιλότητας μέσω της δημιουργίας Θεματικών Πάρκων και Βοτανικών Κήπων.
Με λίγα λόγια αυτό που κάνω είναι… να συμβουλεύω, να εκπαιδεύω και να μανατζάρω brands ώστε να βρουν το δικό τους VANTAGE ANGLE, τη δική τους ιδανική οπτική γωνία δράσης. Να ανακαλύψουν τα δυνατά τους σημεία, να επανενωθούν με τη Φύση και μέσω του INTEGRATION να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό BUSINESS & PERSONAL MODUS OPERANDΙ.
Πιστεύω στη δύναμη των ιδεών αρκεί η υλοποίηση αυτών να γίνεται υπό προϋποθέσεις. Νομίζω η Ελλάδα το χρειάζεται τώρα αυτό όσο ποτέ!
Για να τα πετύχετε όλα αυτά αναρωτιόμαστε εύλογα τι έχετε σπουδάσει;
Καταρχήν θα ήθελα να δηλώσω ότι πιστεύω ότι όλα συνδέονται και ότι όλα μπορούν να συνδυαστούν αρκεί να το θέλει κάποιος. Έτσι λοιπόν προσπαθώ και καταφέρνω τελικά να συνδυάσω σπουδές που έχω κάνει σε διάφορα φαινομενικά επιστημονικά πεδία ώστε να μπορώ να λειτουργώ πιο ολοκληρωμένα μέσα στην αγορά. Είμαι κάτοχος πτυχίου Γεωπονίας του ΑΠΘ, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA), είμαι πιστοποιημένη διαχειρίστρια έργων-PMP από το ProjectManagement Institute, είμαι πιστοποίηση Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών Ενήλικων από το Starergister και τέλος είμαι και πιστοποιημένη ειδικός στο Gamification. Τέλος είμαι αφοσιωμένη στη δια βίου μάθηση γι’ αυτό συνεχώς παρακολουθώ μαθήματα, κυρίως διαδικτυακά, σε θέματα που αφορούν το online marketing, το branding, τη δημιουργία blogs και ιστοσελίδων κ.ά.
Γιατί δεν επιλέξατε την ακαδημαϊκή καριέρα ;
Είμαι άνθρωπος της δράσης και όχι του γραφείου ή της έδρας. Έχω δουλέψει στο πανεπιστήμιο καθώς και σε πολύ γνωστό ερευνητικό φορέα και μπορώ να πω ότι ένιωθα περιορισμένη. Δεν ταιριάζω σε ένα χώρο όπου δεν νιώθεις ελεύθερος και πρέπει να ακολουθείς εντολές των καθηγητών/ερευνητών που βρίσκονται πάνω από σένα για να εξελιχθούν εκείνοι εις βάρος σου.
Συνεργάζομαι με καθηγητές ή/και ερευνητές που όμως έχουν μία διαφορετική νοοτροπία και σέβονται τη δουλειά του κάθε άνθρωπου καθώς και τις ικανότητές του.
Ποια η προϋπηρεσία σας σε άλλους τομείς ;
Λειτουργώ ως ελεύθερη επαγγελματίας εδώ και 18 χρόνια. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια δούλεψα στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (πρώην ΕΘΙΑΓΕ νυν ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), συνεργάστηκα με πολλούς Δήμους και Αναπτυξιακές απ’ όλη την Ελλάδα, με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και φυσικά με πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις σχετικές με τον Αγροδιατροφικό Τομέα και όχι μόνο. Επίσης έχω αναπτύξει αρκετές συνεργασίες και με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό.
Έχετε τώρα κάποια δικιά σας επιχείρηση ;
Φυσική παρουσία, σε κάποιο κατάστημα ή χώρο δεν έχω. Διατηρώ ένα virtual«μαγαζί» το οποίο είναι η ιστοσελίδα μου όπου εκεί παρουσιάζω τι μπορώ να προσφέρω στους ανθρώπους και με ποιον τρόπο. Είναι ο χώρος όπου υπάρχει και το blog μου στο οποίο ανεβάζω άρθρα μου μέσω των οποίων εκφράζω τις σκέψεις μου, τις απόψεις μου, δίνω συμβουλές-οδηγίες για διάφορα θέματα που αφορούν την «νέα» επιχειρηματικότητα, και ενημερώνω τον κόσμο σχετικά με τις δράσεις μου που μπορεί να είναι ομιλίες, σεμινάρια, νέα projects. Επίσης μπορεί κάποιος από τοwebsite μου να κατεβάσει δωρεάν δύο Ebooks που έχω δημιουργήσει και το ένα αναφέρεται στην αποτελεσματική Διαχείριση Ιδεών και το άλλο στο στήσιμο Ελάχιστών Βιώσιμων Επιχειρήσεων. Μπορεί όποιος θέλει να το επισκεφτεί στη διεύθυνση: dimitrazervaki.com
Πόσο εξοικειωμένη είστε με την Τεχνολογία και τι ρόλο παίζει στη ζωή σας ;
Στη  ζωή μου ασχολήθηκα με πάθος με τα κομπιούτερς από τα 18 μου χρόνια. Είμαιfun της τεχνολογίας! Μπορώ να διαλύσω και να ξανα-συνθέσω έναν υπολογιστή, χωρίς να έχω σπουδάσει το αντικείμενο !!! Ξέρω επίσης να δημιουργώ websites καιblogs. Θεωρώ επίσης ότι τα Social Media αποτελούν μία δύναμη στα χέρια μας αρκεί να χρησιμοποιούνται «σωστά». Τέλος είμαι και φανατική gamer! Διαθέτω όλα τα σχετικά γκάζετς, όχι από επιδειξιομανία, αλλά γιατί με βοηθούν αφάνταστα στην επαγγελματική μου ζωή αλλά και στο να διασκεδάζω!
Είναι δύσκολη ή κερδοφόρα η επαγγελματική σας ζωή ;
Δεν μου δίνει υπέρογκα χρήματα, υπάρχουν χρονικές περίοδοι που οι αμοιβές μου είναι καλές και άλλες που τα κέρδη είναι λιγοστά. Συμβαδίζουμε με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας … διατηρούμε όμως πάντα τη αισιοδοξία μας …
Κυρία Ζερβάκη σας ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ!