Effect- τομογραφία του έρωτα *β κριτική

Written by

Ένα εκπληκτικό ιατρικό θρίλερ με έντονα ερωτικά στοιχεία παρακολουθήσαμε στο θέατρο τέχνης Αυλαία, γραμμένο από την τριαντατετράχρονη ανερχόμενη Lucy Prebble, ένα συγκινητικό, ανθρώπινο και επιστημονικό δράμα όπου ο εγκέφαλος, η κατάθλιψη και ο έρωτας είναι τα κυρίαρχα στοιχεία.

Το έργο χρησιμοποιεί τον έρωτα δύο νέων και τη ιατρική -και πρώην σεξουαλική – σχέση δύο συνεργατών σε μια ελβετική κλινική, εξειδικευμένη σε θέματα κατάθλιψης, όπου το ζευγάρι των νέων υποδύεται τα πειραματόζωα, το μυαλό των οποίων παρατηρείται εξονυχιστικά από τους γιατρούς και οι χημικές αντιδράσεις του είναι το μεγάλο ερωτηματικό.

Η σύγκρουση των γιατρών- ο άντρας dealer φαρμακοβιομηχανίας και η γυναίκα αντίθετη στο marketing – είναι αναπόφευκτη δεδομένων και των διαφορετικών χαρακτήρων , ο άντρας κυνικός, η γυναίκα καταθλιπτική και ανθρώπινη και ο διάλογός τους ακραίος και εντυπωσιακός με δυνατά  επιχειρήματα και των δύο.

Η ιατρική ηθική κυριαρχεί στο έργο, όπου οι δύο εθελοντές δοκιμάζουν φάρμακο χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες στη ζωή τους, θύματα της ταχύτητας με την οποία οι εταιρείες θέλουν να κυκλοφορήσουν το νέο αντικαταθλιπτικό φάρμακο.

Τα χάπια placebo(ουδέτερα) που χρησιμοποιούνται η δεν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των πειραμάτων δημιουργούν απροσδόκητα αποτελέσματα, ακυρώνουν τη δοκιμή και θέτουν σε αμφισβήτηση την εγκυρότητα του πειράματος.

Η επιφυλακτικότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης της φαρμακοβιομηχανίας-μέσω του ιατρού της- προς την καταθλιπτική ψυχίατρο, έχει  τραγική κατάληξη με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Το κείμενο εμπνέεται από δοκιμή φαρμάκου στην Αγγλία το 2006, οι εθελοντές-πειραματόζωα της οποίας έχουν βάλει σε κίνδυνο τη ζωή τους και οι συνέπειες μπορεί να είναι οδυνηρές.

Το βαθύ νόημα του έργου, τα ερωτηματικά για  την ορθή παρασκευή και χρήση των φαρμάκων είναι σημαντικοί παράγοντες για να καθηλώσει τους θεατές, να τους θέσει σε εγρήγορση, να τους υποψιάσει σχετικά με την ιατρική ηθική και τις φαρμακοβιομηχανίες που αποτελούν ίσως τον ισχυρότερο μοχλό κίνησης της ιατρικής διαδικασίας.

Mετά το σκάνδαλο της ενεργειακής εταιρείας ΕΝRON, που η συγγραφέας διαπραγματεύτηκε καταγγελτικά, ήρθε η σειρά της αισχροκέρδειας των φαρμακευτικών εταιρειών να καθήσουν στο σκαμνί από την χαρισματική Lucy Prebble, με τη πρεμιέρα του έργου να γίνεται το 2012 στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.

Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη ήταν έξοχη, το βίντεο-σκηνογραφία του Στάθη Μήτσιου επιβλητικό, οι ηθοποιοί Αντώνης Καρυστινός, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Μάνος Στεφανάκης πειστικοί στους ρόλους τους, με την άριστη Άννα Μάσχα να ξεχωρίζει.-

Διαβάστε εδώ ακόμη μια κριτική μας για το Effect- τομογραφία του έρωτα