«Επιστροφή στο Σπίτι» στο Vis Motrix Performance Studio *κριτική ΣΓ

Written by

Επιστροφή στο σπίτι

Είναι παρήγορο πως υπάρχουν ομάδες σαν αυτή του Vis Motrix Performance Studio που δίνουν ό, τι καλύτερο έχουν στην θεατρική Θεσσαλονίκη. Σε ένα από τα λιγοστά ισόγεια θέατρα της ταλαίπωρης αυτής πόλης και μέσα σε λίγα λεπτά παραδίδουν στο κοινό μια πανδαισία τεχνών όπως χορό, τραγούδι, περφόρμανς, μουσική, παντομίμα, συνοδευόμενα από πολυποίκιλες και με έξυπνο τρόπο μετακινούμενες σκηνικές κατασκευές, και, απλά μεν εξόχως δε σημασιοδοτικά κοστούμια. Δίνουμε συγχαρητήρια στην ομάδα αυτή και για ένα λόγο επιπλέον, ήτοι για το γεγονός ότι δεν υπέκυψε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει βιντεο-προβολές, αυτές δηλαδή που από μάταιη μόδα (στη δεκαετία 2000) μετατράπηκαν σε μάστιγα του θεάτρου σήμερα.

Τα πάντα ξεκίνησαν από την επιθυμία του γαλλόφωνου Matei Visniec από την Ρουμανία να γράψει ένα έργο κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού βασισμένου στην υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου του 20ου και του τωρινού αιώνα. Μιλάμε για το θεατρικό «Εθνικότητά μου, το χρώμα του ανέμου», δηλαδή μια σειρά από έντεκα μονόπρακτα, από τα οποία η ανωτέρω ομάδα επέλεξε δύο : το «Πλύση Εγκεφάλου» και το «Επιστροφή στο Σπίτι» τα οποία ενώθηκαν έντεχνα και παρουσιάσθηκαν στον χώρο αυτό σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Πασχάλη Αραμπατζή. Ο Βίσνιεκ μιλά σ’αυτά για τους ανθρώπους που είναι πειθήνια υποταγμένοι στις επιταγές της βιομηχανίας της μαζικής διασκέδασης, της μόδας, του μάρκετινγκ και της διαφήμισης. Για εκείνους που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλους ανθρώπους, καθεστώτα και ιδεολογίες ή εκείνους που μετατρέπονται σε κτήνη που σκοτώνουν αδιάκριτα, σε πολέμους ή πραξικοπήματα.
epistrofh
Στο Vis Motrix  είδαμε λοιπον μια επιστροφή στρατιωτών από τον πόλεμο και την ωμή αλλά χιουμοριστική συνδιαλλαγή τους με ένα στρατηγό και τον αξιωματικό του για την εκ των υστέρων ευνοϊκή μεταχείρισή τους από την κυβέρνηση. Ολα αυτά καταλήγουν σε ένα ξεκαρδιστικό σύνολο μαύρης κωμωδίας όπου σατιρίζεται, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με κυνισμό, ο παραλογισμός κάθε είδους νικηφόρου ή χαμένου πολέμου. Μέσα σε μια ώρα και 10 λ. παρακολουθήσαμε ένα δυναμικό ρυθμό θεατρικότητας όπου συνδυάζονται έξοχα λόγος και κίνηση καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις διαφορετικών ειδών ηλεκτρονικής και οργανικής μουσικής : Dubstep, Trip-Hop, Electronica, Techno, Dance και Blues, παραδοσιακά τραγούδια ή και μελωδίες από Θράκη, Κρήτη. Δημιουργείται έτσι ένα πολυμορφικό αποτέλεσμα και ένα κράμα -εκτός κάθε είδους κλισέ- αντιφατικών συναισθημάτων, σε μια παράσταση μεστή και γεμάτη λυρισμό, προορισμένη να μας ταρακουνήσει μέσα από το μαγικό πέπλο της σωστής θεατρικής διασκέδασης.

«Επιστροφή στο Σπίτι»
Vis Motrix Performance Studio
(Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα παραστάσεων)

Σκηνοθεσία: Πασχάλης Αραμπατζής
Ηθοποιοί: Αμαλία Ζαγοριανού, Νόνικα Μαλκουτζή, Έλιο Φοίβος Μπέικο, Νίκος Τσολερίδης, Στρατής Ανούδης
Μετάφραση: Τηλέμαχος Χατζηϊωαννίδης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Παραγωγή: Σάσα Νάτση
Κίνηση – Χορογραφία: Μίκα Στεφανάκη
Μουσική: Joey Δίανος
Σκηνικά – Κοστούμια – Φώτα: Πετρούλα Λιώρα
Κατασκευή σκηνικών: Κώστας Τόμπορης
Μακιγιάζ: Ράνια Γραβάνη
Γραφιστική Επιμέλεια: Γιάννης Ξηροκώστας
Επικοινωνία – Προώθηση: Λία Κεσοπούλου

cityculture.gr / γράφει ο Σταμάτης Γαργαλιάνος