Επτά επι Θήβας *κριτική

Written by

Με έναν ακατάλληλο και ανιστόρητο σκηνοθέτη, τον Τσέζαρις Γκραουζίνις, η παράσταση Επτά επί Θήβας, το έργο του Αισχύλου, παρουσιάσθηκε τελείως διαφορετικό από το πνεύμα της αρχαίας τραγωδίας.

Η στήλη εκπλήσσεται με την ανάθεση έργων της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας σε άτομα που παραποιούν τα πραγματικά γεγονότα, χωρίς σεβασμό σε αυτά, σεβασμό που δείχνουν οι αλλοδαποί σκηνοθέτες σε όλο τον κόσμο.

Σπουδαία ατοπήματα που παρουσιάσθηκαν ήταν η εμφάνιση των στρατηγών του Ετεοκλή σαν καρικατούρων, η παρουσίαση του κήρυκα του Κρέοντα σαν κλόουν, η άστοχη συγκέντρωση των πολεμοφοδίων, το εφεύρημα του θανάτου των αδελφών επί σκηνής με μονομαχία, η παρουσία τους ως νεκρών πλέον να ακούν ο μεν Ετεοκλής τις τιμές και ο Πολυνίκης τις κατάρες.
Η σουρεαλιστική άποψη του Ληθουανού σκηνοθέτη, με παράλογη επιβολή, ακύρωσε τις ερμηνείες των πολύ καλών ηθοποιών, που ασφαλώς υπάκουσαν στις οδηγίες του, αλλά ακούσια συνέβαλαν στην ιλαροτραγωδία.

Η Ελλάδα διαθέτει πολύ καλούς σκηνοθέτες που πιστοί στα έργα των αρχαίων τραγωδών, κάνουν θαύματα.

Ο πολύς κόσμος που κατέκλυσε το θέατρο δάσους αποθέωσε τους συντελεστές της παράστασης, χωρίς όμως να λάβει υπόψη του την ροή του έργου.

«ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ»
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά – Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης
Χορογραφία – Κίνηση: Έντι Λάμε
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

ΔΙΑΝΟΜΗ: Γιάννης Στάνκογλου (Ετεοκλής), Γιώργος Καύκας (Άγγελος), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυξ), Κλειώ – Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργος Παπανδρέου (Πολυνείκης).
ΧΟΡΟΣ: Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Δρόσος, Ελένη Θυμιοπούλου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

cityculture.gr/ γράφει ο Βαγγέλης Ραφτόπουλος