“Φρανκεστάιν για κλάματα”, κριτική παράστασης

Written by

Σε ένα προσεγμένο χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το μπουτίκ-θέατρο «Ταξίδι ονείρου»  παρουσίασε τη παράσταση «Φρανκεστάιν για κλάματα», διασκευάζοντας το πρωτότυπο “Φρανκεστάιν τζούνιορ” του Μελ Μπρουκς.

Τόσο η διασκευή και μετάφραση του Φώτη Σπύρου, όσο και η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Ηλιάδη ,που  εντυπωσίασε και στην ερμηνεία του ρόλου του καμπούρη-βοηθού του δόκτορα Βίκτορ Φρανκεστάιν Ιγκόρ ήταν άρτιες και δημιούργησαν μια ευχάριστη παράσταση που ενθουσίασε.

Σε ένα πύργο, κληρονομιά από τον προπάππο του, ο Δρ Φρανκεστάιν διακατέχεται από εμμονές απόδειξης της ιδιοφυϊας του και πειραματίζεται στην ανάσταση ενός τέρατος, με εγκέφαλο όμως ελαττωματικό που του έφερε ο Ιγκόρ και τα ευτράπελα αρχίζουν από τη στιγμή που το τέρας συμπεριφέρεται σαν βρέφος.

Στο πύργο όμως καταφθανουν-πλην της συζύγου του Βίκτωρ Ελισάβετ, μιας σεξομανούς γυναίκας, ανέραστης και ανικανοποίητης, ο γκέι γιος του κόμη δράκουλα, ανικανοποίητος κι αυτός, η τραγουδίστρια της όπερας Κριστίν και το φάντασμα της όπερας.

Όλοι αυτοί, απαιτητικοί και βιαστικοί, θέλουν επεμβάσεις, σιρόπια, έρωτες.

Οι αλλεπάλληλες προστριβές, οι ζηλόφθονες συμπεριφορές, ο εκπληκτικός Ιγκόρ με τις ατάκες του και τα βήματα προόδου του τέρατος, συνθέτουν μια παρωδία γεμάτη με γέλιο, happenings, ωραίες στιγμές.

Σε μια δύσκολη και κρίσιμη εποχή, με μοναδική θεραπεία  το γέλιο και τη χαρά, το θέατρο “Ταξίδι ονείρου” μας ταξιδεύει σε ονειρεμένες καταστάσεις, πρωτόγνωρες και μοναδικές, διασκεδαστικές και χαρμόσυνες, προσφέροντάς μας ευτυχισμένες ώρες.

Το πρωτότυπο κινηματογραφικό έργο έδωσε τα φώτα του -διαχρονικό και διάσημο- σε ικανούς καλλιτέχνες να το μεταφέρουν στο θέατρο και να εντυπωσιάσουν.

Όλοι οι ηθοποιοί, καθοδηγούμενοι αρμονικά και ιδανικά από τον Βαγγέλη Ηλιάδη, είτε ατομικά, είτε σαν μονάδες του συνόλου συνήρπασαν, ώθησαν τις καταστάσεις στα άκρα, αλλά σεβάστηκαν και τις λεπτομέρειες του πρωτότυπου και τη τεχνοτροπία του δημιουργού.

Μακάρι το συγκεκριμένο θέατρο -κάτω από φανερές δυσκολίες- να συνεχίζει να μας χαρίζει γέλιο και χαρά.

το τρέϊλερ της παράστασης

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση και διασκευή-Φώτης Σπύρος
Σκηνοθεσία-Βαγγέλης Ηλιάδης
Δρ Βίκτορ Φρανκεστάιν-Δημήτρης Κόττας
Ιγκόρ- Βαγγέλης Ηλιάδης
Τέρας-Αστέριος Γκουτζούδης
Ελίζαμπεθ-Μαρία Πρέκα
Δρακουλάκι-Κώστας Πόποβιτς
Κριστίν-Εύα Στέφα
Φάντασμα της όπερας-Γιάννης Ξενόπουλος/Χρήστος Τσαλκιτζής
Σκηνικά –Art project
Κοστούμια-Θέατρο-βεστιάριο
Μουσικές επιλογές-Γιώργος Καλπάκης