Game of Thrones – Season 8, το τέλος πλησιάζει

Written by

 Θεωρώ περιττό να επαινέσω παραπάνω μία από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές της τελευταίας δεκαετίας, Η φρενίτιδα που έχει ξεσπάσει από το 2011 όπου βγήκε το πρώτο τρέιλερ του GOT  είναι κατά πολύ δικαιολογημένη: πετυχημένο σενάριο με ανατροπές- μυστήρια- δολοφονίες-ίντριγκες- σεξ-βία-μαγεία κι όλα αυτά δοσμένα με χρόνο αναμονής, εξαιρετικό cast ηθοποιών, σκηνοθεσία, σπέσιαλ εφέ, μάρκετινγκ κλπ κλπ. Ακροαματικότητα στα ύψη, τρελές πωλήσεις και βραβεία το ένα μετά το άλλο. Όχι άδικα. Θα παραβλέψω ακόμα και το γεγονός ότι όλες οι σεζόν της σειράς δεν ήταν ισάξιες και υπήρξε μία περίοδος βαρετής εξέλιξης, πιο ανιαρής και από την τελευταία μεγάλη αναμονή πριν το ξεκίνημα της όγδοης τηλεοπτικής πράξης.

 Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται στους θαυμαστές της σειράς σε όλο τον κόσμο εξακολουθεί να είναι ένα και μάλιστα είναι πιο έντονο από ποτέ, όπως αποδεικνύουν τα viral βιντεάκια στο youtube με θέμα τις επικείμενες «εξελίξεις»: Ποιός θα κάτσει επιτέλους στον θρόνο των επτά βασιλείων?

SEASON 8-   ανασκόπηση (μέχρι και το 3ο επεισόδιο)

 Οι πανταχού θαυμαστές του GOT περίμεναν διακαώς την έναρξη της τελευταίας σεζόν της σειράς. Είδαμε στις ειδήσεις, εικόνες από ξέφρενους πανηγυρισμούς μέσα σε καφετέρια-μπαρ που παρέπεμπαν σε μουντιάλ ή εορτασμό πρωτοχρονιάς, όταν στη γιγαντοοθόνη έπεσε το σήμα της ΗΒΟ που σήμαινε την έναρξη του νέου κύκλου επεισοδίων! Ο τελευταίος, αυτός κύκλος αποτελείται μόλις από 6 επεισόδια διάρκειας 60-80 λεπτών , από τα οποία μέχρι τι στιγμή που μιλάμε έχουν παιχτεί τα μισά.

 Για να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα στα τρία πρώτα επεισόδια: Μετά την πτώση του Τείχους και την προέλαση του στρατού του Night King στην καρδιά του Βορρά, στα δύο επεισόδια βλέπουμε τις προετοιμασίες για τη μεγάλη μάχη μεταξύ ανθρώπων και ζωντανών-νεκρών. Επανενώσεις, συμμαχίες, συναντήσεις φίλων και εχθρών, στρατιές και ιπτάμενοι δράκοι, όλοι μαζεμένοι στο Winterfell. Οι ίντριγκες μέσα και έξω από το βασίλειο του Βορρά δεν λείπουν ωστόσο είναι υπόκωφες μπροστά στην επικείμενη μάχη που ξεκινά και τελειώνει στο 3ο επεισόδιο. Μέχρις εδώ όλα καλά.

 Όταν φτάνει η Μεγάλη Νύχτα ( The Long Night) – αυτός είναι ο τίτλος του 3ου επεισοδίου- η μάχη αρχίζει  και η νίκη τη μια κλίνει προς τους ανθρώπους και την άλλη προς τα ζομπίδια. Σε αντίθεση με μάχες προηγούμενων κύκλων δεν υπάρχει άφθονη αιματοχυσία και βία. Σε αυτή τη μάχη κυριαρχεί η αγωνία για το αν θα υπάρξει αύριο  και όχι οι πολεμικές σκηνές. Βέβαια για τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης μάχης που προετοίμαζε τους θεατές σε ολόκληρο τον προηγούμενο κύκλο επεισοδίων  , το τρίτο επεισόδιο μοιάζει πρόχειρο και γρήγορο. Ιδιαίτερα ο τρόπος που νικιέται ο Night King και σώζονται τελευταία στιγμή οι άνθρωποι του Βορρά και κατ’επέκταση όλου του κόσμου είναι σίγουρα μη αναμενόμενος, εντυπωσιακός αλλά χαζός ως ένα βαθμό! ( Εντάξει, η Άρυα ως  ιέρεια του Hall of Faces έκανε αυτό για το οποίο εκπαιδεύτηκε τόσο σκληρά και σκότωσε τον γαλανομάτη Βασιλιά).

 Πάντως προκαλεί εντύπωση ότι κανένας Α+ πρωταγωνιστής δεν πεθαίνει στη μάχη με τα ζόμπι ( Σάνσα Σταρκ, Τύριον Λάννιστερ, Ντενέρις Ταργκάρυεν, Μπράιαν Σταρκ, Τζον Σνόου, Άρυα Σταρκ, Τζέιμι Λάννιστερ), ούτε οι επτάψυχοι Σάμγουελ Τάρλυ/ βιβλιοθηκάριος και Σάντορ Κλέγκειν/ το κυνηγόσκυλο αλλά και η ιππότης Μπριέν του Τάρθ. Το κοντέρ είναι σα να μηδενίζεται και τα πράγματα να ξεκινάνε από τη γνωστή βάση: Όλοι μαζί ή καθένας χώρια εναντίον των Λάννιστερ για την κατάκτηση του θρόνου.

“ Ήρθε το τέλος!”

Γενικότερα στον 8ο κύκλο η εξέλιξη της ιστορίας τρέχει πολύ γρήγορα και ειλικρινά απορώ για ποιό λόγο μία από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών πρέπει να τελειώσει σε 8 κύκλους, ιδιαίτερα όταν οι ακροαματικότητες βαράνε κόκκινο και οι πωλήσεις σε οτιδήποτε έχει να κάνει σχέση με τη σειρά παραγεμίζουν το ταμείο! Στο παρελθόν, υπήρξαν πολύ καλές τηλεοπτικές σειρές στο είδος τους, που κράτησαν πάνω από δέκα χρόνια, για να μην αναφερθούμε σε σαπουνόπερες που μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Μερικά παραδείγματα:

Law & Order- 1990 /2010

Married with children – 1987/1997

Doctor Who- 1963/1989

Family Guy- 1999/2019

Fraiser- 1993/2004

The Big Bang Theory- 2007/2019

The Simpsons- 1989/2019

Friends- 1994/2004

General Hospital- 1963/2019

 Τώρα φυσικά κάποιος μπορεί να πει ότι το Game of Thrones δεν είναι ούτε καρτούν ούτε μία σειρά με 3-4 τοπία όπου εναλλάσσονται οι σκηνές. Δαπανηρή παραγωγή αναμφισβήτητα αλλά τα λεφτά της τα βγάζει, όπως λέμε λαϊκά. Κι  ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, διότι αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάει μία παραγωγή για να δώσει το πράσινο φως μιας συνέχειας.

 Επιστρέφοντας πίσω στα περί της όγδοης σεζόν, οι συντελεστές κρατούν το τέλος της σειράς ως επτασφράγιστο μυστικό. Το μόνο που έχει επίσημα διαρρεύσει είναι ότι το τέλος είναι ανατρεπτικό και κάποιους θα ευχαριστήσει και κάποιους θα δυσαρεστήσει. Οκ, και η Πυθία τα έλεγε αυτά και είχε και το κληρονομικό χάρισμα! Αφήνοντας- μάλλον επίτηδες- πολλά κενά μέσα στα μέχρι τώρα νέα επεισόδια, γεγονός που έχει λίγο δυσαρεστήσει τους θεατές της σειράς υπολείπονται μόνο 3 επεισόδια για να αποκαλυφθούν αλήθειες του παρελθόντος και να κάτσει ο νόμιμος βασιλιάς των βασιλείων στο Σιδηρό θρόνο. Τα γεγονότα από δω και πέρα θα καλπάζουν με ξέφρενο ρυθμό, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει- βάση και του «χρησμού» των συντελεστών- σε ένα μέτριο τέλος. ( Δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι!)…

Προβλέψεις, στοιχήματα, υποθέσεις για το τέλος του GOT

 Το GOT έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές ότι οι εκπλήξεις είναι ένα από τα αγαπημένα του στοιχεία. Ποιο θα μπορούσε λοιπόν να είναι το τέλος μίας επικής και επιτυχημένης σειράς που ξέρει να ανατρέπει ολοκληρωτικά αυτά που θεωρούνται δεδομένα? Ας θυμήσω, έτσι ενδεικτικά,  στον πρώτο κύκλο τον θάνατο του Νεντ Σταρκ, που έκανε πολλά σαγόνια να βρεθούν στο πάτωμα!

 Έχοντας στο μυαλό ότι οι συντελεστές της σειράς υπόσχονται ένα τέλος που μάλλον κανένας δεν περιμένει, ότι το GOT είναι μητριαρχικό κι ότι η ιστορία του GOT εξελίσσεται βάση του μοιρολατρικού «ότι είναι γραμμένο θα γίνει» και « κανένας δε ξεφεύγει από τη μοίρα του» παραθέτω παρακάτω κάποια σενάρια τέλους.

Σενάριο#1

 Η λογική θέλει τον Τζον Σνοου να κάθεται στο θρόνο, ως ο νόμιμος άρρεν  διάδοχος αυτού και η Ντενέρις δίπλα του ως η γυναίκα του βασιλιά των επτά βασιλείων. Όμως δε μπορώ να μη σκεφτώ ότι κάτι τόσο αναμενόμενο το έχουν ήδη απορρίψει!

Σενάριο#2

 Μία άλλη εκδοχή θα μπορούσε να είναι, ο Σνόου να ανεβαίνει στο θρόνο για λίγο αλλά να πεθαίνει όπως πέθαναν όλοι όσοι αναστήθηκαν από τον θεό της Φωτιάς και ολοκλήρωσαν τον σκοπό τους. Έτσι η Ντενέρις παραλαμβάνει το θρόνο μαζί με τον απόγονό της, καθώς λένε ότι θα μείνει έγκυος από τον Σνόου.

Σενάριο#3

 Ο Σιδηρός θρόνος κληρονομείτε από το παιδί του Σνοου και της Ντενέρις, το οποίο κηδευμονεύουν  μέχρι να μεγαλώσει λίγο η Σανσα και η Άρυα Σταρκ.

Σενάριο#4

 Στο θρόνο κάθεται ο Μπράιαν Σταρκ ως ο σοφός και keeper της γνώσης, μετά την νίκη των δύο διαδόχων επί του οίκου των Λάννιστερ και την αλληλοφαγωμάρα των δύο διαδόχων αναμεταξύ τους.

Σενάριο#5

 Η Σέρσει  Λάννιστερ καταφέρνει να μείνει στο θρόνο. Ας μη ξεχνάμε ότι ο οίκος διατηρεί την πολεμική του ισχύ και δεν έχει υποστεί απώλειες από τον πόλεμο με τα ζόμπι.

Σενάριο#6

Ο θρόνος παραμένει κενός.

Διαλέξτε! Προσωπικά αν ήθελα να ταράξω τα νερά του σύμπαντος θα επέλεγα την 6η εκδοχή, αφήνοντας έτσι δίοδο είτε για μία ξαφνική συνέχεια της σειράς μετά από κανένα χρόνο  είτε για μία καινούργια σειρά που θα εξηγούσε τα πως και τα γιατί, με guest εμφανίσεις των πρωταγωνιστών , όπως έκαναν οι ταινίες Hobbit για την τριλογία του Lord of the Rings.

cityculture.gr/ Game of Thrones – Season 8, το τέλος πλησιάζει / Αριστέα Αθ. Βραζιώτη