“Γέρμα” του Λόρκα στο θέατρο Αμαλία, κριτική παράστασης

Written by

Στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ απολαύσαμε το θεατρικό έργο του Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα –ΓΕΡΜΑ- , μία ελληνικότατη λέξη που σημαίνει έρημη, μόνη, σε διασκευή του Θανάση Σαράντου.

Κατά τη θεατράνθρωπο Μαριέττα Ριάλδη, η γυναίκα είναι θύμα του θύματος που είναι ο άντρας, άποψη που βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον υπογράφοντα.

Το έργο διαδραματίζεται σε μια κακοτράχαλη περιοχή της Ηπείρου, όπου η φτώχεια, η προκατάληψη, η πρόληψη και τα παραδοσιακά και πρωτόγονα έθιμα κυριαρχούν.

Ο Γιάννης και η Γέρμα , ζευγάρι, ζουν απομονωμένοι από τον κόσμο, με τον άντρα να εργάζεται στα κτήματά του υπερβολικά και να αποθησαυρίζει χρήματα μανιωδώς και τη γυναίκα να φυλακίζεται στο σπίτι , όπως επιβάλλουν τα έθιμα του τόπου.

Επιθυμία και λαχτάρα της Γέρμας είναι να αποκτήσει παιδί, που αφήνουν όμως αδιάφορο τον σύζυγο, που είτε από ανικανότητα, είτε από αδιαφορία δεν συναινεί , ούτε συναισθάνεται τις ανάγκες της Γέρμας.

Σημαντικοί άνθρωποι του περίγυρου, που παίζουν καθοριστικό ρόλο, τόσο στις σχέσεις του ζεύγους, όσο και στην εξέλιξη του έργου, είναι ο Βίκτωρας, τον οποίο ερωτεύεται η Γέρμα, αλλά οι απόλυτα αυστηρές αρχές που επικρατούν δεν επιτρέπουν ευόδωση της σχέσης και τελικά ο Βίκτωρας αναχωρεί για άλλες πολιτείες, η Μαρία, νέα, ωραία, που γίνεται μητέρα και τροφοδοτεί τη Γέρμα με άφθονη ζήλεια και η Ντολόρες, μια ηλικιωμένη, θαρραλέα γυναίκα που με διάφορα γιατρικά προσπαθεί να βοηθήσει την άμοιρη γυναίκα, τη προτείνει δε να τη παντρέψει με τον γιο της, πράγμα που η γυναίκα απορρίπτει.

Ο Γιάννης αντιλαμβανόμενος ότι κινδυνεύει να χάσει τη γυναίκα του, γίνεται επιθετικός, ακραίος, τη φυλακίζει στο σπίτι, η δε Γέρμα μαραζώνει, θυμώνει, επιτίθεται στον άντρα της και κατορθώνει να τον σκοτώσει.

Το βουκολικό  δράμα που εξελίσσεται σε τραγωδία, αναδεικνύει, με την προσεκτική σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου , τα προβλήματα, τις νοοτροπίες, τις συμπεριφορές των ατόμων της ελληνικής υπαίθρου, τον φόβο που επικρατεί, τα θύματα που αργοπεθαίνουν, τη τελική ήττα.

Δύο άνθρωποι που δεν ταιριάζουν, ζουν μαζί, μετά από απαίτηση του πατέρα της νύφης, υποφέρουν, ανέχονται τα σχόλια της τοπικής κοινωνίας και στο τέλος η σχέση τους έχει τραγικό τέλος.

Η παράσταση ολοκληρωμένη στις λεπτομέρειες κράτησε το ενδιαφέρον των θεατών αμείωτο, με τον σκηνοθέτη να ωθεί τα πράγματα στα άκρα και να λαμβάνει από τους ηθοποιούς εξαιρετικές ερμηνείες.

Οι ηθοποιοί, με κορυφαία τη Γέρμα- Πηνελόπη Μαρκοπούλου- σε όλες τις διακυμάνσεις της παράστασης απέδειξαν τις ερμηνευτικές τους δυνατότητες.-

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΕΡΜΑ

Θανάσης Σαράντος-σκηνοθέτης
Πηνελόπη Μαρκοπούλου-Γέρμα
Τάσος Σωτηράκης-Γιάννης
Θανάσης Σαράντος-Βίκτωρας
Βασιλική Κατερίνη-Μαρία
Βίλμα Τσακίρη-Ντολόρες