«Γκάμπυ (Μείνατε ευαίσθητοι)» Σκηνοθεσία : Κίρκη Καραλή * Κριτική

Written by

Ένα πολύ σοβαρό και ιστορικό πρόσωπο για την Ελλάδα και μια άκρως σημαντική συνεισφορά, εθνική, κοινωνική, φιλανθρωπική αντιμετωπίστηκαν με τρόπο ιλαρό, ανισοβαρή και υποτιμητικό από τους συντελεστές της παράστασης « ΓΚΑΜΠΥ» στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς.

Ο λόγος για την ιερόδουλο, αριστοκρατικής καταγωγής Γαβριέλλα Ουζάκοβα, από την αυτοβιογραφία της οποίας- Η ΖΩΗ ΜΟΥ- και από χρονογραφήματα του ΤΣΙΦΟΡΟΥ, εμπνεύσθηκαν οι Αναστασία Τζέλλου και Κίρκη Καραλή για να παρουσιάσουν μια παράσταση συνονθύλευμα, ατιμωτική για την διάσημη πόρνη , ένα είδος τουρλού που παραποίησε τα γεγονότα, έδωσε βαρύτητα και διάρκεια σε ασήμαντα γεγονότα της ζωής της, αγνοώντας σοβαρές δραστηριότητές της, που γι’ αυτές έμεινε στην ιστορία.

Η Γαβριέλλα, άτομο ελεύθερο και ανεξάρτητο, επέλεξε ένα επάγγελμα από επιθυμία και ένα λειτούργημα εκ του αποτελέσματος, πού ήταν προσοδοφόρο στη δύσκολη κατοχική περίοδο, αλλά και χρήσιμο στην κατεχόμενη Ελλάδα, που η συχνή ερωτική επαφή με αξιωματούχους Γερμανούς της έδινε τη δυνατότητα να αποσπά μυστικά που ευφυώς μετέφερε σε συμπατριώτες της.

Το φιλάνθρωπο έργο της προς τους αδύναμους, όπως και η βράβευσή της για την συμβολή της στον απελευθερωτικό αγώνα ακροθιγώς αναφέρθηκαν, γιατί έπρεπε να τονισθούν γεγονότα από τη δράση της και τις σχέσεις της με ανώμαλους επιφανείς, όπως η χρήση κλισμάτων, η χρησιμοποίηση μπαστουνιών από σαλάμι για παραγωγή ηδονής.

Τον ρόλο της Γκάμπυ ανέλαβαν να παίξουν τρεις ηθοποιοί, μια ευφάνταστη σκέψη της σκηνοθέτιδας Κίρκης Καραλή , ανεπιτυχούς όμως γιατί οι ηθοποιοί δεν υποδύθηκαν ηλικιακά και διαδοχικά την επιφανή ιερόδουλο, αλλά συνυπήρχαν, δημιουργούσαν σύγχυση στους θεατές και όντας σε πλήρη αμηχανία, έπλεκαν, κοίταζαν το υπερπέραν, ξάπλωναν
Ο Χρήστος Σιμαρδάνης έσωσε τα προσχήματα, υποδυόμενος μία Γκάμπυ, με επαγγελματική ευσυνειδησία, χιούμορ και πειστικές κινήσεις.

Η Λίλα Μπακλέση, νεαρή και ταλαντούχα, η δεύτερη Γκάμπυ, υπάκουσε στις υποδείξεις της Καραλή και με αξιοπρέπεια διεκπεραίωσε το ρόλο της.

Τέλος, η ηθοποιός-έκπληξη, όπως από το δελτίο τύπου διατυμπανίσθηκε, στο ρόλο και αυτή της Γκάμπυ, απογοήτευσε.

Με φωνή ακατάλληλη και ερμηνεία κακή απέδειξε ότι η ομορφιά δεν είναι αρκετή για καλή ερμηνεία, αλλά απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, ώστε η συμπαθής Γωγώ Μπρέμπου να ανταποκριθεί σαν ηθοποιός σε ποιοτικά έργα.

Κρίμα για μια παράσταση που με περισσότερη μελέτη και σοβαρή δουλειά, όπως και υποστήριξη των σημαντικών δράσεων της Γαβριάλλας Ουζάκοβα, θα μπορούσε να κάνει θραύση, δεδομένης της ύπαρξης του κατάλληλου υλικού.

«Γκάμπυ (Μείνατε ευαίσθητοι)» στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Πρωταγωνιστούν:
Γωγώ Μπρέμπου
Λίλα Μπακλέση
Και ο Χρήστος Σιμαρδάνης
Μαζί τους οι ηθοποιοί:
Βαγγέλης Αμπατζής
Μανώλης Κλωνάρης
Χρήστος Παληογιάννης
Γιώργος Σαββίδης
Άλεξ Τριανταφύλλου

Δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου – Κίρκη Καραλή
Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή
Κίνηση: Τατιάννα Μύρκου
Σκηνικά: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου
Κοστούμια: Ηλέκτρα Λαμπριανίδου
Μουσική διδασκαλία – Πρωτότυπη μουσική σύνθεση – Ενορχήστρωση: Ελένη Ευθυμίου
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βίντεο: Ειρήνη Στείρου
Φωτογραφίες: Μαριλένα Βαϊνανίδη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Αναστασία Τζέλλου, Γιάννης Σοφολόγης
Βοηθός ενδυματολόγου: Πένυ Σπανού
Έκδοση προγράμματος: Κάπα Εκδοτική
Προβολή – Επικοινωνία: Γιάννης Μπαλαφούτης – ΒrainCo S.A.
Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Μπαλαφούτης
Παραγωγή: Νίκος Μάκκας