Γράμμα στον πατέρα, κριτική παράστασης

Written by

Στο θέατρο Μπεσουνσάν  Χαν ο νεαρός σκηνοθέτης Στέλιος Βραχνής, γνωστός από τη σκηνοθεσία του στο έργο της Δήμητρας Μήττα, υπέρ Κλυταιμνήστρας, και δημιουργός του θεάτρου Πρόταση, έδρεψε δάφνες, αποδίδοντας και σκηνοθετώντας το έργο του φραντς  Κάφκα, γράμμα στον πατέρα.

Με κάκιστη υγεία ο Κάφκα στα είκοσι έξη του, το έτος 1919, γράφει ένα γράμμα στον πατέρα του, το παραδίδει στη φίλη του Μιλένα, για να το παραδώσει στον πατέρα του, εκείνη όμως μετά τον θάνατο του Κάφκα, το παραδίδει στον φίλο του Μαξ Μπροντ, που το κάνει βιβλίο.

Το γράμμα αποτελεί ένα λογοτεχνικό αριστούργημα που αναφέρεται χρονολογικά στις κατηγορίες εναντίον του πατέρα του, σε έξαρση όμως μεγαλοπρέπειας και ειλικρίνειας, δίνει την ευκαιρία στον πατέρα του να υπερασπισθεί τον εαυτό του, απορρίπτοντας όμως την υπερασπιστική γραμμή του.

Ο Κάφκα ουσιαστικά κατηγορεί τον πατέρα του για την εύθραυστη υγεία του-φοβίες, αδυναμία συγκέντρωσης, αντικοινωνικότητα κλπ- ομολογεί την ήττα και τη συντριβή του στη σύγκριση μαζί του-ειδικότερα στο θέμα της σωματικής διάπλασης- και δηλώνει απερίφραστα ότι θα προτιμούσε να μην τον είχε πατέρα, αλλά φίλο, πεθερό , παππού.

Ο σκηνοθέτης, μαγευτικά, παρουσίασε μία παράσταση ολκής, ώθησε τα πράγματα στην όψη του ξυραφιού, χωρίς όμως να χαθεί η φόρμα του έργου, μίκραινε τις μεγάλες προτάσεις του Κάφκα και με πρωτοτυπία έδωσε τη δυνατότητα σε τρεις νέους ηθοποιούς να παίζουν τον ίδιο ρόλο, πράγμα που ο υπογράφων θαύμασε στη σκηνοθεσία του Δαμιανού Κωνσταντινίδη στο έργο Ερκουλέν Μπαρμπέν στον ίδιο χώρο και στη νύχτα της κουκουβάγιας του Γιώργου Διαλεγμένου σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.

Ο Στέλιος Βραχνής , παρά το νεαρό της ηλικίας του, μας επιδεικνύει τα διαπιστευτήριά του ως πολύπειρος και ώριμος σκηνοθέτης, με φρέσκες ιδέες, πρωτοτυπία και βαθύτητα σκέψης και δράσης.

Οι τρεις ηθοποιοί Βασίλης Μπόγδανος, Απόστολος Λινάρδος και Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, συνήρπασαν με τον τρόπο που κινήθηκαν και με το βαθύ συναίσθημα που προέδιδε η φωνή τους, όπως με την έκφραση του προσώπου τους.

Πληροφορίες για τη παράσταση εδώ, και το τρέϊλερ της παράστασης εδώ.