Γράμμα σε ένα παιδί, κριτική παράστασης | θέατρο

Written by

Γράμμα σε ένα παιδί, κριτική παράστασης από τον Βαγγέλη Ραφτόπουλο

Ένα συγκλονιστικό , όσο και άκρως συγκινητικό βιβλίο της ΟΡΙΑΝΑ ΦΑΛΑΤΣΙ -1929/2006-, διάσημης φεμινίστριας, πολεμικής ανταποκρίτριας και συγγραφέως, με πιο γνωστά βιβλία, το αναφερόμενο πιο πάνω, το ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ και το ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ, ήταν η πηγή διασκευής του ομώνυμου θεατρικού έργου από την Μαρία Μπουρδάκου.
Η κυρία Μπουρδάκου μαζί με τον σκηνοθέτη Μάνο Πετούση και την ηθοποιό Ζέτα Δούκα συνέθεσαν ένα θετικό και αποτελεσματικό τρίο, προσφέροντας στους πολυπληθείς θεατές του θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ μία αξιόλογη παράσταση με έντονα στοιχεία ρεαλισμού αλλά και πολλών συναισθημάτων, που πολλές φορές ξεπερνούσαν την αυτοσυγκράτηση.

Γράμμα σε ένα παιδί,  στο Θέατρο Αυλαία

Ένα θέμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος με αναγωγές σε θρησκεία, κοινωνία, οικογένεια , με άξονες την ανάληψη ευθύνης, την οικονομική κατάσταση και τη προσμονή και με τρομερό δίλημμα την ζωή η το θάνατο του εμβρύου, αποδόθηκε με συνέπεια από τη καλή ηθοποιό, που έζησε έντονα τις διαδρομές του έργου πότε με χαρά, πότε με θλίψη, ζώντας τη κατάσταση της εγκυμοσύνης της σαν μάνα πραγματική και όχι σαν ηθοποιός που υποδύεται την έγκυο.

Οι έντονες συγκρούσεις οικογενειακού, φιλικού και ιατρικού περιβάλλοντος προσέθεσαν άλγος και τρόμο στους θεατές που ρούφηξαν με βουλιμία τη γλώσσα του σώματος και τον πόνο της εν δυνάμει μάνας, πάσχοντες και αυτοί το ίδιο.
Η εναλλαγή χαράς και λύπης, η προσδοκία της γέννησης, η αμφιβολία για το αν πρέπει να ζήσει η να θανατωθεί το έμβρυο, οι ευθύνες που απορρέουν από τη γέννηση ενός παιδιού, πλημμύριζαν την πρωταγωνίστρια με συναισθήματα πρωτόγνωρα και μοναδικά.
Ο θάνατος του εμβρύου και το περιγεννητικό πένθος κλόνισαν την υγεία-ψυχική και σωματική-της και το μη αναμενόμενο τέλος την αποτελείωσε.

Το έργο προβλημάτισε, θύμισε καταστάσεις, συγκίνησε έντονα τους θεατές.
Η ΖΕΤΑ ΔΟΥΚΑ υπερέβαλε εαυτήν, κατέβαλε όσες δυνάμεις και αντοχές είχε, καταβλήθηκε και η ίδια, απέδειξε δε ότι διαθέτει τα προσόντα για παρόμοιες δυνατές παραστάσεις.
Η σκηνοθεσία του ΜΑΝΟΥ ΠΕΤΟΥΣΗ πολύ εύστοχη και αποτελεσματική, κατηύθυνε δε με μαεστρία την πρωταγωνίστρια.
Η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη εξαιρετική.

cityculture.gr/ Γράμμα σε ένα παιδί, κριτική παράστασης / Βαγγέλης Ραφτόπουλος