Η αποπλάνηση *κριτική

Written by

Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΑΛΤΕΖ έγραψε το 1971 το σενάριο του ΠΡΟΔΟΤΗ και μετά από 46 χρόνια η ταινία ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ, remake της παλιάς ταινίας,σκηνοθετήθηκε από την ΣΟΦΙΑ ΚΟΠΟΛΛΑ , που βραβεύθηκε με όσκαρ.
Ενώ μαίνεται η μάχη βορείων-νοτίων, το 1864,σε κοντινή απόσταση από σχολείο νεαρών θηλέων στο νότο, βρέθηκε τραυματισμένος μισθοφόρος δεκανέας των βορείων, που μεταφέρθηκε για περίθαλψη εντός του χώρου κατοικίας και μαθημάτων των μαθητριών.
Οι αρχικές αντιπάθειες προς τον εχθρό μεταβάλλονται γιατί νεαρές μαθήτριες και διδακτικό προσωπικό, σε έξαρση της φιλαρέσκειάς τους, αισθάνονται κολακευμένες από τη παρουσία του άντρα και προσπαθούν να τον κρατήσουν κοντά τους και να μη τον παραδώσουν στο στρατό των νοτίων.

Μετά από το πρώτο σοκ και την ίασή του ο δεκανέας φλερτάρει με τις περισσότερες από τις εσώκλειστες μαθήτριες και τις δασκάλες και στη προσπάθειά του να αποπλανήσει νεαρά μαθήτρια, αντιμετωπίζεται από ερωτευμένη δασκάλα βίαια και πέφτοντας από τη σκάλα τραυματίζεται βαρειά και ακρωτηριάζεται.

Η μεταβολή του πλέον σε θηρίο είναι έκδηλη και οι απειλές προς τις επτά εσώκλειστες είναι εμφανέστατη.

Οι γυναίκες σκαρφίζονται ένα σατανικό σχέδιο για να τον ξεφορτωθούν.
Ένα άκρως ατμοσφαιρικό έργο, με αδύναμο όμως σενάριο αλλά εξαιρετική σκηνοθεσία και υπέροχες ερμηνείες από όλους και ιδιαίτερα από τον ΚΟΛΙΝ ΦΑΡΕΛ, στο ρόλο του δεκανέα και την ΝΙΚΟΛ ΚΙΝΤΜΑΝ στο ρόλο της διευθύντριας, κλειστοφοβικό και δραματικό, κράτησε το ενδιαφέρον των θεατών αμείωτο, μέχρι τέλους.

Με τον πόλεμο να περνά σε δεύτερη μοίρα, η διαμάχη καλού-κακού και άντρα-γυναικών να κυριαρχεί ,σαν εντυπωσιακά στοιχεία μπορούν να αναφερθούν η μεταβαλλόμενη κολακεία του αδύναμου σε απειλή εναντίον των ευεργετριών του, όπως και η ερωτικά κλιμακούμενη διάθεση των γυναικών προς το άρρεν.

Αρκετά ενδιαφέρον έργο, κινούμενο μεταξύ ρομαντισμού και θρίλερ, ανέδειξε με τόλμη τα χαρακτηριστικά των εσώκλειστων σε σχολεία, όπως και τη μετατροπή της κολακείας ενός αδύναμου σε βίαιο , όταν νοιώσει δυνατός.
cityculture.gr/ γράφει ο Βαγγέλης Ραφτόπουλος