Η Δημοκρατική παιδεία στην Ελλάδα μια επιτυχημένη ημερίδα

Written by

Επιτυχής η έκβαση της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από τη ΕUDEC Greece, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του πρώτου γυμνάσιου, Αγίου Δημητρίου(στρογγυλό), στην Αθήνα. Σε αυτό το όμορφο ξεχωριστό σχολείο, διεξήχθη η ημερίδα για τη Δημοκρατική παιδεία με μεγάλη επιτυχία. Σημαντική η συμμετοχή και παρουσία πολλών νέων εκπαιδευτικών και παιδαγωγών στο συνέδριο, από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Σημαντική επίσης ήταν και η συμμετοχή πολλών γονέων αλλά και μικρών παιδιών, που είναι άλλωστε και οι αληθινοί πρωταγωνιστές αυτών των συναντήσεων.

Η EUDEC Greece αποτελεί παράρτημα της μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης EUDEC (Europian Democratic Education Community), η οποία λειτουργεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και δραστηροποιείται ένθερμα σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός, στην προώθηση της Δημοκρατικής Παιδείας. Πολλοί εθελοντές από όλη τη χώρα μας, εργάζονται πυρετωδώς και με ποικίλους τρόπους για να φέρουν τη Δημοκρατική παιδεία στην Ελλάδα.

Στην ημερίδα αυτή, υπήρχαν διαφορετικά θεματικά πάνελ, εργαστήρια και ομιλίες στις οποίες παρουσιάστηκαν οι διαφορές ανάμεσα στα παραδοσιακά και στα δημοκρατικά σχολεία, καθώς και τα χαρακτηριστικά των αειφόρων σχολείων.

Με τον όρο αειφόρο σχολείο, αναφερόμαστε στο προοδευτικό σχολείο, στο οποίο τα παιδιά χαίρονται να πηγαίνουν, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύσσουν τα ταλέντα και το δυναμικό τους, να απολαμβάνουν τη μάθηση, αλλά και να εκφράζονται ελεύθερα.

Δεν έλλειψε βέβαια και το εργαστήρι για τους μικρούς μας φίλους, ενώ επίσης αναπτύχθηκε η σοσιοκρατική μέθοδος, μία δημοκρατική μέθοδος για τη λήψη αποφάσεων και ανάληψη ευθυνών, η οποία έχει εφαρμοστεί ήδη σε σχολεία της Ευρώπης.

Εμπνευστικές ήταν οι παρουσιάσεις της εργασίας που έχουν γίνει από τους πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς και φυσικά από τα ίδια τα παιδιά, των σχολείων του βατόλακκου των Χανίων, του 35 δημοτικού σχολείου στα Εξάρχεια, του 132 δημοτικού σχολείου στα Πατήσια και του Μικρού Δέντρου στη Θεσσαλονίκη.

Μέσα από τις παιδαγωγικές του Celestin Freinet, της Maria Montessori, του Francisko Ferrer, με την υποστήριξη του φυσικού περιβάλλοντος και με άλλες εναλλακτικές τεχνικές, που χρησιμοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολείων, αλλά και άλλων σχολείων που κάνουν αξιέπαινες προσπάθειες για να πλησιάσουν το πρότυπο των δημοκρατικών σχολείων, όπως ο Μικρός Ντουνιάς στη Μυτιλήνη της Λέσβου, γίνεται αντιληπτό πώς τα παιδιά διαμορφώνουν χαρακτήρα με αυτοπεποίθηση και αξίες, παίρνουν πρωτοβουλίες, αλλά κυρίως έχουν την Ελευθερία να μαθαίνουν και να εκπαιδεύονται με χαρά!

Μία νέα, Ελεύθερη, Δημοκρατική Παιδεία

Στην ημερίδα, παρουσιάστηκε εκτενέστερα το πρόγραμμα «Σύμπραξη σχολείων για τη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση», το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας για το σχολικό έτος 2018-2019. Στόχος της ομάδας των εκπαιδευτικών, που θα επιμορφώσουν τους διακόσιους εκπαιδευτικούς που δήλωσαν συμμετοχή από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλης της χώρας, είναι η εφαρμογή των Δημοκρατικών Αξιών και τεχνικών στην εκπαίδευση. Οι τεχνικές αυτές, εστιάζονται στην αλλαγή της παραδοσιακής σχολικής πραγματικότητας, στο σχολείο, το οποίο ορίζεται ως κοινό σημείο δράσης εκπαιδευτικών και μαθητών και στην πρόταση για ανανέωση των διδακτικών μεθόδων στα δημόσια σχολεία της χώρας μας. Είναι ξεκάθαρο, ότι μία νέα αρχή γεννιέται στην παιδεία της Ελλάδας που αργά αλλά σταθερά, πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε μία νέα πραγματικότητα. Σε μία νέα, Ελεύθερη, Δημοκρατική Παιδεία.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η Δημοκρατική παιδεία δεν αφορά μόνο τα σχολεία, αλλά ουσιαστικά αφορά και οφείλει να ξεκινήσει πρώτα από την οικογένεια. Η εφαρμογή της αληθινής δημοκρατίας μέσα στην οικογένεια και στα νεότερα μέλη της, στα παιδιά, θα αφαιρέσει την εξουσία από τους γονείς, που ασκούν πάνω στα παιδιά και αυτή η στάση, θα δημιουργήσει μέσα τους, αισθήματα ελευθερίας, ισότητας, δικαιοσύνης και ασφάλειας, που θα μεταφέρουν μετέπειτα στο σχολείο και εύλογα σε όλη τους τη ζωή.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη Δημοκρατική παιδεία στην Ελλάδα και τη ΕUDEC Greece, επισκεφτείτε τη σελίδα:
https://eudec.gr/
https://www.facebook.com/EudecGreece/


cityculture.gr / Η Δημοκρατική παιδεία στην Ελλάδα μια επιτυχημένη ημερίδα Τάνια Ρούμκου