Η εξυψωμένη δύναμη των καλών ευχών και της συγχώρεσης

Written by

Η δύναμη των καλών ευχών και των αγνών αισθημάτων είναι μία από τις πιο εξυψωμένες δυνάμεις, που καλούμαστε να έχουμε. Οι καλές ευχές και τα αγνά αισθήματα που νιώθουμε, είναι φυσική απόρροια της αυτοεκτίμησής μας και της αγάπης προς τον εαυτό μας.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΝΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ;

Καλές ευχές, δηλαδή όμορφες σκέψεις για τους άλλους, μπορούμε να έχουμε χωρίς υποχρεωτικά να συμφωνούμε με τις αρχές, τα πιστεύω και τις πράξεις τους. Αυτό σημαίνει ότι σεβόμαστε απόλυτα τη διαφορετικότητά τους, αλλά πραγματικά έχουμε καλές ευχές για τους ίδιους, τις επιλογές τους και το ταξίδι στη ζωή τους. Αυτό έμπρακτα, δεν είναι τόσο απλό να το υιοθετήσουμε ως στάση ζωής, καθώς έχουμε γαλουχηθεί με τη νοοτροπία και την πίστη, πώς ο διαφορετικός από εμάς, συνήθως είναι και λάθος. Οι καλές ευχές και τα αγνά μας αισθήματα, όμως βυθίζουν το εγώ μας και δημιουργούν παντού φίλους, αντί για «εχθρούς». Έτσι, με αυτή τη στάση, ο διαφορετικός άνθρωπος από εμάς, γίνεται εξίσου αγαπητός, σαν τον όμοιο.

Γίνεται εύλογα κατανοητό, ότι με την εξυψωμένη στάση των καλών ευχών και των αγνών αισθημάτων, η δύναμη της Συγχώρεσης είναι αναδυόμενη, καθώς μας είναι εύκολο να δώσουμε χώρο και χρόνο στην καρδιά μας για τους άλλους και να ξεπεράσουμε εύκολα και γρήγορα παρεξηγήσεις από το παρελθόν, συγκρούσεις και διαπληκτισμούς. Τότε αυτόματα ξεμπλοκάρεται η ενέργειά μας, που ήταν συσσωρευμένη και καταπιεσμένη μέσα μας για πολύ καιρό και το δυναμικό μας ελευθερώνεται πλήρως. Έρευνες αποδεικνύουν ότι άνθρωποι που καταφέρνουν να συγχωρέσουν τους γονείς τους ή και άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα, στην πορεία της ζωής τους, εκδηλώνουν απίστευτες επιτυχίες!

Επιπροσθέτως, η πεποίθηση, ότι όλοι είμαστε ψυχές, αγνές, όμορφες υπάρξεις, μας βοηθάει απόλυτα στην υιοθέτηση της παραπάνω στάσης, καθώς μας θυμίζει ότι όλοι είμαστε όντα αγάπης και ο ουσιαστικός λόγος, όταν δεν είμαστε καλά στη ζωή μας, είναι η απουσία της προς τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Επομένως πρωτίστως φροντίζουμε να διατηρούμε τις καλές ευχές και τα αγνά αισθήματα προς τον εαυτό μας, που μεταφράζεται στο να εστιαζόμαστε στην ομορφιά του. Στις αρετές και τα ταλέντα μας. Και φροντίζουμε να μην τον «μαστιγώνουμε» όταν κάνει λάθη, αλλά αντιθέτως να τον κανακεύουμε και να του μιλάμε τρυφερά, ιδιαίτερα όταν περνάμε δύσκολα. Όταν κρατάμε σταθερά αυτή την ευεργετική στάση προς τον εαυτό μας, τότε εύλογα και αβίαστα, οι καλές μας ευχές και τα αγνά μας αισθήματα, θα ρέουν προς όλους. Κι ας μην ξεχνάμε, ότι η ανταλλαγή των καλών ευχών μεταξύ μας δεν είναι κάτι που «πρέπει» να κάνουμε μόνο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά όλο το χρόνο, για την ψυχική μας γαλήνη και τη διατήρηση των καλών μας σχέσεων.

cityculture.gr / Η εξυψωμένη δύναμη των καλών ευχών και της συγχώρεσης /  γράφει η Τάνια Ρούμκου