Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπιγκ στο Μιζούρι – κριτική ταινίας

Written by

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της εξαιρετικής ταινίας Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπιγκ στο Μιζούρι είναι ο συγγραφέας Μάρτιν Μακ Ντόνα. Ο  ιρλανδικής καταγωγής συγγραφέας είναι κυρίως διάσημος από τα έργα που έγραψε για το θέατρο, όπως  ο κουλοχέρης του Σποκαίην, ο πουπουλένιος και ο υπολοχαγός του Ίνισμορ

Οι τέσσερις χρυσές σφαίρες, καλύτερης ταινίας, α΄. γυναικείου ρόλου στην Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, β΄ανδρικού ρόλου στον Σαμ Ρόκγουελ και σεναρίου, είναι ενδεικτικές της ποιότητας του έργου και χαρακτηριστικές της σύνθεσης σεναρίου, σκηνοθεσίας και ερμηνειών.

Η υπόθεση

Στη κοινότητα Ebbing του Μιζούρι, η Μίλντρεντ αποφασίζει να δράσει, μετά από την απαγωγή, τον βιασμό και τελικά το θάνατο της κόρης της. Νοικιάζει 3 πινακίδες σε εγκαταλελειμμένο δρόμο. Εκεί αναγράφονται οι ολιγωρίες της τοπικής αστυνομίας σχετικά με την ανεύρεση του δράστη η των δραστών.

Η δημοσιοποίηση του γεγονότος εξεγείρει τη τοπική κοινωνία και τόσο η αστυνομία, όσο και η εκκλησία. Αμφότεροι νοιώθοντας να αμφισβητούνται, αντιδρούν άμεσα.  Αιχμή του δόρατος ο αστυνόμος Dixon.  Όντας εξαρτημένος από το αλκοόλ και τη μητέρα του, προβαίνει σε ενέργειες τελείως αψυχολόγητες και βίαιες.

Η οργή της μητέρας και η επιθετικότητά της-δικαιολογημένη- δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη τοπική κοινωνία.  Ενοχλεί την συντηρητικότητα των κατοίκων, τους βάζει όλους απέναντί της.  Με θαυμαστή γενναιότητα λαχταρά να βρει τον η τους βιαστή η βιαστές.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης εστιάζει στην πρωταγωνίστρια, τη παρακολουθεί βήμα-βήμα. Καταγράφει τα εκφραστικά της μέσα, τους μορφασμούς της, τις σωματικές της αντοχές.
Η βία και το αίμα  χαρακτηρίζουν τα έργα του τα οποία συνδέονται με άφθονο χιούμορ προσωπικό. Ο Μακ Ντόνα τοποθετεί τον θεατή στο έργο, τον κάνει να αγανακτήσει, να λυπηθεί, να πονέσει να επιζητά δικαιοσύνη.

Η Μακ Ντόρμαντ ξεφεύγει από τη φιγούρα της γυναικούλας, που βρίσκει παρηγοριά στην υποκρισία της εκκλησίας. Αντρειωμένη δίνει τον εαυτό της ολοκληρωτικά σε αυτό που θέλει.

Ο σερίφης, που πάσχει από καρκίνο, προσπαθεί να εξισορροπήσει τα πράγματα και να δαμάσει τον ορμητικό Ντίξον. Αλλά η αυτοκτονία του βυθίζει στο πένθος όλη την περιοχή.
Οι ανατροπές που ακολουθούν, οι εμπρησμοί σε πινακίδες και αστυνομικό τμήμα επιδεινώνουν τη κατάσταση. Η αγάπη, τελεσίγραφο του θανόντος στον υφιστάμενό του Ντίξον , βοηθά τους αντιμαχόμενους να συμμαχήσουν.

Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπιγκ στο Μιζούρι – μια εξαιρετική ταινία

Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπιγκ στο Μιζούρι είναι μία εξαιρετική ταινία.  θυμίζει λίγο γουέστερν, με άφθονο αίμα να ρέει, το ίδιο και το αλκοόλ. Έχει υπέροχα δραματουργικά στοιχεία, καλό αφηγηματικό λόγο, δυνατούς διαλόγους και έντονο σασπένς.

Εκτός από τους βραβευθέντες Μακ Ντόρμαντ και Ρόκγουελ, υπέροχες ερμηνείες είχαμε και από τον σερίφη Γούντυ Χάρελσον και τη φίλη της μητέρας ‘Αμπυ Κόρνις
Η μουσική του Κάρτερ Μπεργουέλ εξαιρετική.

Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπιγκ στο Μιζούρι είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που είδαμε η οποία δεν χαϊδεύει τα Αμερικανικά αυτιά , αλλά προβληματίζει έντονα.

cityculture.gr/ γράφει ο Βαγγέλης Ραφτόπουλος