Ιωάννης Κυφωνίδης «Είναι περφόρμανς που παντρεύει τη λογοτεχνία σε αφηγηματική μορφή και την κολύμβηση υπό τη μορφή αθλητικών χορογραφιών.»

Written by

1. Πως σκεφτήκατε το concept της παράστασης «Οι Ναυαγοσώστες: Swim or Die»;
Η αγάπη η δική μου για το νερό και η ενάσχολησή μου με τη μαραθώνια κολύμβηση σε συνδυασμό με το ναυτικό διήγημα του Παπαδιαμάντη “Οι Ναυαγοσώστες”. (προσωπική δική μου απάντηση)

2. Η αγάπη σας για τη θάλασσα συνέβαλε σε αυτό;
Έπαιξε καταλυτικό ρόλο γιατί τα τελευταία χρόνια ως μέλος της ελεύθερης ομάδας-παρέας μαραθώνιας κολύμβησης Swim or Die και η παρουσία μας σε αγώνες ανοιχτής θάλασσας έψαχνα επηρεάστηκα και εμπνεύστηκα πολύ. (προσωπική δική μου απάντηση)

3. Το γεγονός ότι το Μέγαρο Μουσικής βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα βοήθησε στο να αρχίσει η παράσταση από τη θάλασσα;
Ήταν ένα στοιχείο που δε μπορούσαμε να αφήσουμε ανεκμετάλλευτο, αλλά επειδή δεν υπάρχει παρθενογένεσση στην τέχνη, με ενέπνευσε πολύ η χρήση του χώρου από το Μαρμαρινό στην “Αυτοκρατορία” και το γεγονός ότι η Ελευθερία Ντεκώ αξιοποίησε και το φυσικό φως στο σχεδιασμό φωτισμών.

4. Σε ποιο είδος κατατάσσετε το έργο;
Είναι περφόρμανς που παντρεύει τη λογοτεχνία σε αφηγηματική μορφή και την κολύμβηση υπό τη μορφή αθλητικών χορογραφιών. Μοιάζει σαν άσκηση για συμμετέχοντες και θεατές, μία διαδραστική άσκηση μεταξύ τους και δίνει δουλειά για το σπίτι, να σκεφτούμε, να εμπνευστούμε, να φτιάξουμε τις δικές μας εικόνες και ήχους.

5. Πως σκεφτήκατε και συνδυάσατε τον Παπαδιαμάντη με τους κολυμβητές , τη θάλασσα και το Μέγαρο Μουσικής;
Το ίδιο το ναυτικό διήγημα του Παπαδιαμάντη , ο τίτλος του διηγήματος, η ύπαρξη της ομάδας μαραθώνιας κολύμβησης Swim or Die και η αίθουσα του Φουαγιέ Μ2 που είναι έτοιμο σκηνικό και με βάθος κιόλας, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι τζαμαρίες είναι ανοιχτές και βλέπουν προς τη θάλασσα.

6. Θυμείστε μας ημέρες και ώρες παραστάσεων;
Τετάρτη 11 Μαίου , Πέμπτη 12 Μαίου, Παρασκευή 13 Μαίου από τις 19.00 -20.00 με τιμές εισιτηρίων στα 10 ευρώ και τα 5 ευρώ (μειωμένο)