Ιστορία χωρίς όνομα, κριτική παράστασης

Written by

Ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου, αναφερόμενο σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, τον Ίωνα Δραγούμη και τη Πηνελόπη Δέλτα, έλαβε σάρκα και οστά από τον ξεχωριστό σκηνοθέτη-ηθοποιό και μουσικό- Κώστα Γάκη σε μια γοητευτική και συγκινητική παράσταση στο θέατρο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης.

Μια ιστορία πάθους, πόθου και πολύ πόνου, μια σχέση καθαρά πλατωνική, ιδανική στην ονειρώδη κατάσταση, ηδονική και οδυνηρή ταυτόχρονα, διαρκής και σταθερή συνάμα, ατελέσφορη και επίμονη, με τη σκηνοθεσία να ακολουθεί και να σέβεται τη γραμμή και τη τεχνοτροπία του συγγραφέα, παρέσυρε τους θεατές σε ουρανομήκη επιφωνήματα, χειροκροτήματα έντονα και άκρατο ενθουσιασμό.

Ο Δάνδολος, πολύ αναλυτικά, σημείωσε τις σπουδαιότερες στιγμές από τη σχέση του πολιτικού και διπλωμάτη Ίωνα Δραγούμη και της διάσημης και διαχρονικής συγγραφέα Πηνελόπης Δέλτα και ο Γάκης τις ζωντάνεψε στη σκηνή, οδηγώντας τα πράγματα στα άκρα, φέρνοντας τις καταστάσεις στην κόψη του ξυραφιού, διατηρώντας όμως τη φόρμα του έργου.

Η γνωριμία του ζευγαριού ξεκινά τον Ιούνιο του 1908 στη Βιέννη και τελειώνει με το θάνατο της Δέλτα το 1941, αφού όμως έχει μεσολαβήσει ο θάνατος του Δραγούμη το 1920.

Η Δέλτα, ενσάρκωση του πάθους και του πόνου, θαμμένων και των δύο στο βάθος της ψυχής της, συγκρούεται με τον εαυτό της αδυσώπητα, αιωρείται μεταξύ της οικογένειάς της και του μεγάλου έρωτά της, υποφέρει και ελπίζει, αποφασίζει και διστάζει, ονειρεύεται και προσγειώνεται.

Ο Δραγούμης, με τους δύο έρωτες της ζωής του, την Ελλάδα και τη Πηνελόπη να τον εμπνέουν και να τον πονούν, αγωνίζεται και για τους δύο με την ίδια επιμονή, αυταπάρνηση και εξιδανίκευση.

Το 1920, με τη δολοφονία του, τελειώνουν τα όνειρά του και για τη δόξα της χώρας του και για τη σχέση του με τη Δέλτα.

Η Δέλτα περνά το υπόλοιπο της ζωής της διαταραγμένη και απελπισμένη μέχρι το θάνατό της στη Κηφισιά το 1941.

Ο Τάσος Νούσιας στο ρόλο του Δραγούμη διέπρεψε, ανέδειξε τον πολιτικό και ερωτευμένο σε ύψιστο βαθμό, πρόσεξε τις λεπτομέρειες και δικαίωσε  σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες του σκηνοθέτη.

Το ευφυές σκηνοθετικό δίδυμο της Δέλτα, η νεαρή ενθουσιώδης Μαρία Παπαφωτίου και η ώριμη και προβληματισμένη Μπέτυ Λιβανού, απέδωσε με τα flash back άριστα.

Οι Στάθης Ματζώρος στο ρόλο του συζύγου Στέφανου Δέλτα, ο Αργύρης Γκαγκάνης στο ρόλο του γιατρού Φρίντμαν, ο Στέλιος Γιαννακός στο ρόλο του γραμματέα του γιατρού και η Ανθή Φουντά στο ρόλο της Μαριάνθης-οικονόμου της Δέλτα-και στη θεατρική διασκευή μαζί με τον σκηνοθέτη, συνετέλεσαν με την άρτια ερμηνεία τους στην επιτυχία της παράστασης.

Στη μουσική εκτέλεση ήταν ο Μιχάλης Κωτσόγιαννης, στα σκηνικά-κοστούμια ο Κων/νος Ζαμάνης , στον φωτισμό ήταν ο Λευτέρης Παυλόπουλος και στο promo video ο Γιώργος Γεωργόπουλος.

το τρέϊλερ της παράστασης

Ταυτότητα παράστασης “Ιστορία Χωρίς Όνομα” στο θέατρο Αριστοτέλειον

Συντελεστές:
Συγγραφέας του έργου «Ιστορία χωρίς Όνομα»: Στέφανος Δάνδολος
Θεατρική Διασκευή: Ανθή Φουντά – Κώστας Γάκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Ηair and makeup artist: Άννα Μαρία Προκοπίδου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου
Φωτογράφιση: Σταύρος Χαμπάκης
Promo Video: Γιώργος Γεωργόπουλος
Παίζουν:
Ίωνας Δραγούμης: Τάσος Νούσιας
Πηνελόπη Δέλτα: Μπέτυ Λιβανού
Νεαρή Πηνελόπη Δέλτα: Μαρία Παπαφωτίου
Στέφανος Δέλτα: Στάθης Μαντζώρος
Γιατρός Φρίντμαν: Αργύρης Γκαγκάνης
Γραμματέας Γιατρού: Στέλιος Γιαννακός
Μαριάνθη: Ανθή Φουντά
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Διακουμοπούλου
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Performing arts & entertainment