Κατερίνα Σοπίδη μία Ελληνίδα εγγαστρίμυθος

Written by

Συναντήσαμε την κ. Κατερίνα Σοπίδη στην φετινή Διεθνή ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης όπου την παρακολουθήσαμε στην παιδική παράσταση με τίτλο «Αληθινή» στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου. Εκεί ξεδίπλωσε ένα μεγάλο ταλέντο που έχει, την εγγαστριμυθία. Συγκεκριμένα κρατούσε στο δεξί της χέρι μια κούκλα, την Στέλλα και ταυτόχρονα με το άλλο χέρι έκανε κάποιες σκηνικές κινήσεις, όπως χρήση σκηνικών αντικειμένων, ερωτήσεις στο κοινό, κλπ. Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι δεν άνοιγε καθόλου το στόμα της όταν “μιλούσε” η Στέλλα, σημάδι πως είναι μια γνήσια καλλιτέχνις του είδους …..

Κυρία Σοπίδη πως ανακαλύψατε το ταλέντο αυτό ;
Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας στη δουλειά μου. Το ταλέντο της εγγαστρίμυθου το ανακάλυψα εντελώς τυχαία σε μια προσπάθεια να στήσω δικό μου θεατρικό έργο. Είχα, βέβαια, παρακολουθήσει βίντεο εγγαστρίμυθων του εξωτερικού στο διαδίκτυο αλλά η ανακάλυψη και η εφαρμογή της τεχνικής σε εμένα ήρθε αρκετά αργότερα με αφορμή μια σειρά -τελικά όχι και τόσο- ατυχών εξελίξεων στην προσπάθεια παραγωγής του πρώτου μου έργου.

Από που πηγάζει αυτή σας η ικανότητα ; Δηλαδή από ποιο σημείο του σώματος ;
Αν δε διευκρινίζατε ότι αναφέρεστε σε σημείο του σώματος θα σας έλεγα πως το βασικότερο στοιχείο για κάθε επιτυχία είναι η επιμονή και ότι όλες οι ικανότητες των ανθρώπων πηγάζουν από εκεί. Επειδή όμως θέλετε να είμαι περισσότερο συγκεκριμένη μπορώ να πω, με βάση την εμπειρία μου ως εδώ και τις μερικές μου γνώσεις, πως τα όργανα που έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος για την ομιλία είναι τα ίδια που χρησιμοποιούν και οι εγγαστρίμυθοι.
0427
Εχετε κάποιον συγγενή, παλαιότερο ή τωρινό, με το ίδιο χάρισμα ;
Όχι, δυστυχώς. Μόνη μου προσπάθησα και προσπαθώ ως προς την εξέλιξη και τελειοποίηση της τεχνικής που χρησιμοποιώ.

Τι είδους σπουδές, γενικές και ειδικές, έχετε κάνει ;
Είμαι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με εξειδίκευση στην ψυχολογία. Το αντικείμενο σπουδών μου στη βάση του είναι η εκπαίδευση. Με την ικανότητα που έχω αναπτύξει αλλά και τη διάθεση μου για δημιουργία θα ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές μου με στόχο την ανάπτυξη της εφαρμογής της τέχνης στις μεθόδους διδασκαλίας.

Υπάρχουν κι΄ άλλοι ΄Ελληνες που έχουν την ίδια ικανότητα ;
Στην επικράτεια της Ελλάδας όχι, απ’ όσο γνωρίζω. Τουλάχιστον προσωπικά δεν έχω ανακαλύψει κανέναν που να έχει ως εγγαστρίμυθος επαγγελματικά βίντεο στο διαδίκτυο, να έχει δώσει ή να δίνει παραστάσεις σε θέατρα, φεστιβάλ, δημόσιους χώρους κλπ

Πόσες παραστάσεις δίνετε το χρόνο ;
Σίγουρα όχι όσες θα μπορούσα να δίνω πραγματικά! Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη για όλους και μόλις φέτος αποφάσισα να κινηθώ συστηματικά με στόχο να δίνω παραστάσεις σε μόνιμη βάση. Τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μου θα φανούν ως το τέλος του 2016. Μέχρι τότε μια ευχή δική σας και των αναγνωστών σας για καλή επιτυχία θα ήταν το καλύτερο όχημα για να ξεκινήσω.

΄Εχετε συνεργάτες σ’ αυτές σας τις παραστάσεις ;
Φυσικά, χωρίς συνεργάτες δεν υπάρχει επιτυχία! Το κοινό θα έλεγα ότι είναι ο βασικότερος συνεργάτης για όλους όσους ανεβαίνουν σε μια σκηνή. Στη νέα μου παράσταση συνεργάστηκα με μια ομάδα υπέροχων ανθρώπων που έδωσαν τη μουσική που χρησιμοποιώ. Επιτρέψτε μου να σημειώσω τα ονόματά τους ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και μου δείχνουν: Σπύρος Δεληγιαννόπουλος, Αλκιβιάδης Ζούκας, Αλέξανδρος Μπελλές/ Κωνσταντίνος Δημαρέσης, Φίλιππος Περιστέρης, Άγγελος Σίσκος, Θεόδωρος Σοπίδης, Νίκος Τουλιάτος, Evripidis and his Tragedies, exGirlfriend’s Perfume, Giapidia, Hammrock, Valkristo.

Πόσες διαφορετικές φωνές εγγαστριμυθίας μπορείτε να κάνετε ;
Οι φωνές είναι ζευγάρι με τις κούκλες και εφόσον έχω τρεις κούκλες αυτή τη στιγμή θα πω πως έχω παρουσιάσει τρεις διαφορετικές φωνές. Η δυνατότητα, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερη και οι φωνές που μπορώ να κάνω είναι πολύ περισσότερες απλά θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να εμφανιστούν νέες κούκλες στην παρέα όσων ήδη έχω.

0644Φαντάζεστε τον εαυτό σας να μιλά ως εγγαστρίμυθος και σε άλλου είδους παραστάσεις, δηλαδή όχι μόνο παιδικές και όχι μόνο με μια κούκλα στο δεξί χέρι ;
Οι πρώτες μου δύο παραστάσεις ήταν για ενήλικο κοινό, οπότε δε χρειάζεται να το φανταστώ αλλά απλώς να το ανακαλέσω από τη μνήμη μου. Αν εννοείτε κάποιο άλλο είδος παράστασης από αυτό των ενηλίκων ή το παιδικό θα πω πως όσο παρουσιάζονται ευκαιρίες για κάτι νέο θα είμαστε εδώ για να δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας. Στόχος μου, εκτός των άλλων, για τα επόμενα χρόνια είναι να καταφέρω να έχω στη σκηνή ταυτόχρονα δύο κούκλες που μιλάνε μαζί μου.

Ποια είναι η έδρα σας ;
Μένω στην Αθήνα.

Είναι τώρα το μοναδικό σας επάγγελμα ;
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, λίγοι είναι όσοι μπορούν να επιβιώσουν κάνοντας μόνο μια δουλειά. Θα προσπαθήσω σκληρά φέτος να βρεθώ ανάμεσα σε αυτούς του λίγους και θα επανέλθω να σας πω αν τα κατάφερα, για την ώρα οι παραστάσεις είναι το εν δυνάμει μοναδικό μου επάγγελμα.

Θα μπορούσατε να ζήσετε σε όλη σας τη ζωή μόνο με αυτό ; Δηλαδή είναι προσοδοφόρο επάγγελμα ;
Ο χρόνος θα ενημερώσει και τους δυο μας, αν γνώριζα θα ήταν όλα πιο εύκολα για μένα. Αν καταφέρω να ζήσω όλη μου τη ζωή μόνο με αυτό θα είμαι ευτυχισμένη.

Φαντάζεστε τον εαυτό σας με καριέρα στο εξωτερικό ;
Οραματίζομαι να έχω καταφέρει σε μερικά χρόνια να είμαι αναγνωρίσιμη στην Ελλάδα και υπολογίσιμη στο εξωτερικό. Δεν ξέρω που θα με βγάλει αυτό το καράβι που ανέβηκα και αν στο ταξίδι θα πιάσω τα λιμάνια που έχω στο μυαλό μου. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως όποιος φεύγει σαν Οδυσσέας, όσα κι αν κερδίσει σε άλλες χώρες, βρίσκει πάντα το ψωμί της Ιθάκης να είναι πιο γλυκό.

Κυρία Σοπίδη σας ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ, να είστε καλά.