Κατερίνα Βρανά: το CNN την κατέταξε στην λίστα «Γυναίκες Κωμικοί Που Πρέπει Να Δείτε» *συνέντευξη

Written by

Η Κατερίνα Βρανά είναι γέννημα-θρέμμα Ελληνίδα που από το 2000 ζει στο εξωτερικό. Η βάση της είναι το Λονδίνο, έχει ζήσει στην Ινδία και έχει κάνει παραστάσεις σε Αγγλία, Ελλάδα, Αμερική και Αυστραλία.

Έκανε σπουδές υποκριτικής αλλά την κέρδισε ο κωμικός αυτοσχεδιασμός.
Το πρώτο της σόλο σόου “Feta with the Queen” απέσπασε πολύ καλές κριτικές και το CNN την κατέταξε στην λίστα «Γυναίκες Κωμικοί Που Πρέπει Να Δείτε». Η παράσταση ήταν sold out σε 3 χώρες ενώ παιζόταν σε δύο γλώσσες.

Έχει παρουσία σε θεατρικές παραγωγές στο Λονδίνο, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου & σε ταινίες μικρού μήκους σε Ελλάδα και Αγγλία ενώ ταυτόχρονα έχει συνεργαστεί με τους Αγγλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς BBC και Channel 4.

Η Ελλάδα την κράτησε κοντά της για μια ολόκληρη χρονιά με τη “Φέτα με τη βασίλισσα” χαρίζοντάς της τη μια sold out βραδιά μετά την άλλη!

 

Και τώρα, έναν χρόνο μετά, η Κατερίνα Βρανά, με την ευκαιρία της νέα της παράσταση στη Θεσσαλονίκη «About Sex» στο Θέατρο Αθήναιον  (δείτε εδώ) έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη στο cityculture.gr στον Σταμάτη Γαργαλιάνο
vrana2
Κυρία Βρανά πόσα μέρη του κόσμου έχετε επισκεφτεί για το σταντ-απ;
8 χώρες, 4 φεστιβάλ, άπειρες πόλεις και αμέτρητα θέατρα και μπαράκια!

Ποιο ήταν εκείνο (ποια χώρα) που σας ικανοποίησε και γιατί ;
Μου άρεσε πάρα πολύ η Αυστραλία γιατί συνδυάζει την οργάνωση της Αγγλίας με το φαΐ και τον καιρό της Ελλάδας. Έχει θάλασσα, ήλιο και έλλειψη γραφειοκρατίας στις δημόσιες υπηρεσίες. Παράδεισος.

Τι άλλο έχετε δοκιμάσει ως θεατρική έκφραση;
Σπούδασα θέατρο και υποκριτική, οπότε έκανα πολύ θέατρο και επίσης κωμικό αυτοσχεδιασμό και κωμικά σκετσάκια.

Που οφείλεται η μεγάλη σας ικανότητα να παίζετε τόσο καλά σε 2 γλώσσες; Γονείς;
Συνδυασμός γονιών και διαμονής στο εξωτερικό για 16 χρόνια.

Πόσες ώρες καθημερινή εξάσκηση ή προπόνηση θέλετε για να φτάσετε σε αυτό το επίπεδο;
Στο επίπεδο Αγγλικών, στο επίπεδο κωμωδίας ή στο επίπεδο να νιώθω τόσο άνετη με τ’ αγγλικά που να μπορώ να επιχειρήσω να κάνω κωμωδία;

Με τα αγγλικά είχα καθημερινή επαφή όσο ζούσα Ελλάδα. Ε,  και όταν πήγα Αγγλία ήταν 24ωρη, καθημερινή, συνεχόμενη πρακτική. Οπότε, μετά από καμιά δεκαετία στην Αγγλία, το να κάνω stand-up δεν μου φαινόταν κάτι απόμακρο, γλωσσικά.

Όσον αφορά την κωμωδία, με το που άρχισα να κάνω stand-up, έπαιζα για 5′ σε βραδιές κωμωδίας σχεδόν κάθε βράδυ. Σύνολο θα έπαιζα 4-5 βράδια την εβδομάδα και στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου θα έπαιζα έως και 7 – 8 φορές την ημέρα για ένα μήνα. Πεντάλεπτα και δεκάλεπτα, κάθε βράδυ. Μέχρι να βρεις τί σε κάνει αστείο, τί θες να πεις, πώς να σταθείς, να μην πανικοβάλλεσαι όταν δεν γελάνε…

Ποιες οι πηγές σας για μια παράσταση;  Δηλ. ψάχνετε στο Ιντερνετ ή τα γραπτά ΜΜΕ; Τυχόν βιβλία; Αν ναι τι είδους ;
Όλα ξεκινάνε από κάτι που θα δω ή θα ακούσω τυχαία και θα μου κεντρίσει την προσοχή. Από κει κι πέρα, αν μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ θα το σκέφτομαι συνέχεια και θα το συζητάω συνέχεια. Μέχρι να πάρω την απόφαση να κάνω κάτι μ ‘αυτήν την περιέργεια. Τότε θα αρχίσω να κάνω έρευνα. Αυτή θα ξεκινήσει απ ‘το διαδίκτυο ως πρώτη πηγή και όπου με οδηγήσει αυτό. Σε ντοκιμαντέρ, άρθρα, διαλέξεις, παρουσιάσεις, βιβλία, ό,τι να’ναι.

Σκέπτεστε να αλλάξετε τρόπο θ. έκφρασης;
Στο άμεσο μέλλον όχι, αλλά δεν αποκλείω τίποτα!

Ποια είναι τα άμεσα αλλά και τα μακρινά σχέδια σας;
Τα άμεσά μου σχέδια είναι να πάω Αυστραλία αρχές Απριλίου για παραστάσεις και τα μακρινά είναι να γίνω  Κυρίαρχος του Πλανήτη. Μικρά, προσιτά σχέδια από ένα καθημερινό, ταπεινό κορίτσι.