Ο κάτω Παρθενώνας στο θέατρο Αμαλία, κριτική παράστασης

Written by

Ένα πρωτότυπο έργο ανατροπών και εξαιρετικών αντιθέσεων του Μηνά Βιντιάδη  παρακολουθήσαμε στο θέατρο τέχνης ΑΜΑΛΙΑ της Θεσσαλονίκης.

Ο Κάσιος Μηνάς Βιντιάδης με κυνισμό καταγράφει τα κοινωνικά και ατομικά προβλήματα που διάχυτα αναφύονται καθημερινά στη χώρα.

Με κορύφωση τα οικονομικά προβλήματα ­­­­­, ο καθένας βιώνει καταστάσεις πρωτόγονες και αναπάντεχες και οι ανέμελοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι ολονέν και σπανίζουν.

Στον Κάτω Παρθενώνα –συμβολική αντίθεση με το αρχαίο αριστούργημα- βρίσκει στέγη ένας πλανόδιος βιβλιοπώλης ο Α, ξεχωριστός όμως για την ευφυϊα του και τις γνώσεις του.

Αυτόν επιλέγει ο επενδυτής Β, που μετά από εντατική παρακολούθηση, τον καλεί στο γραφείο του για να του προτείνει κάτι απίστευτο.

Βρισκόμενος σε τραγική οικονομική κατάσταση, ο Β αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του, προτείνοντας στον άστεγο Α να τον σκοτώσει έναντι αμοιβής 50.000 ευρώ.

Οι κληρονόμοι του Β- τα παιδιά του- θα λάβουν μεγάλο ποσό ασφάλειας εάν δολοφονηθεί – και κανένα ποσό εάν αυτοκτονήσει.

Οι διάλογοι των δύο ανδρών είναι έντονοι και καυστικοί, με στοιχεία επικράτησης και εξουσιαστικής διάθεσης, γεμάτοι χιούμορ και ρεαλισμό, προβληματισμούς και λύσεις, αλλαγές του τρόπου θανάτου, φιλονικίες και συμβιβασμούς.

Δύο άνθρωποι με διαφορετικό επίπεδο, κοινωνικό και οικονομικό, συναλλάσσονται ισότιμα για να πετύχουν το έγκλημα.

Ο Βιντιάδης ζωγράφισε το πλαίσιο και η Βάνα Πεφάνη  το χρωμάτισε με ζωντανά χρώματα, ακολούθησε πιστά τη τεχνοτροπία του σκηνοθέτη, οδήγησε τις καταστάσεις στα άκρα, καθοδήγησε δε τους εξαίρετους ηθοποιούς σε ερμηνείες αξιοζήλευτες.

Ο Χρήστος Σαπουντζής-το τίμημα, μέθοδος Γκρόνχολμ- πρόσθεσε μία ακόμη θαυμάσια ερμηνεία στις ήδη υπάρχουσες, συγκλόνισε με τον τρόπο που κινήθηκε και με το βαθύ συναίσθημα που πρόδιδε η φωνή του και η έκφραση του προσώπου του.

Ο Λεωνίδας Κακούρης, αποδείχθηκε ισότιμος του Σαπουντζή στην ερμηνεία του, αναδεικνύοντας το ταλέντο του.

Η παράσταση, ολοκληρωμένη και στις λεπτομέρειες, άρεσε στους θεατές και καταχειροκροτήθηκε.

Ταυτότητα παράστασης “Ο κάτω Παρθενώνας”
Συγγραφέας : Μηνάς Βιντιάδης
Σκηνοθέτης : Βάνα Πεφάνη
Σκηνικά Κοστούμια : Γιώργος Λυντζέρης
Μουσική : Orestis
Παίζουν : Λεωνίδας Κακούρης και Χρήστος Σαπουντζής